ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κρίσιμα ερωτήματα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου που δείχνουν ότι η πολιτική γενοσήμων χαράσσεται στο...πόδι

Κρίσιμα ερωτήματα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου που δείχνουν ότι η πολιτική γενοσήμων χαράσσεται στο...πόδι

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το αυτονόητο –είχε επισημανθεί από το DailyPharnaNews από την αρχή που προέκυψε το ζήτημα (δείτε εδώ) - ερώτημα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο θέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, ζητώντας μία απάντηση, σχετικά με το τι μεσολάβησε και από την υποχρέωση εφαρμογής του νόμου που έδινε στον φαρμακοποιό ένα –μικρό έστω- μπόνους για την πώληση γενοσήμων φαρμάκων φτάσαμε στην επιβολή με τον πρόσφατο νόμο -για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση- rebate 0.8% στις περιπτώσεις που ο ασθενής επιλέγει να χρησιμοποιήσει οff patent πρωτότυπο φάρμακο που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του αντί ενός φθηνότερου γενοσήμου.

Συγκεκριμένα ο ΦΣ Δωδεκανήσου στο αίτημα του προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,


Ύστερα από την ψήφιση του Ν.4549/2018 (άρθρο 26) με τον οποίο επιβάλλεται ένα ακόμα άδικο χαράτσι στους φαρμακοποιούς, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε: 


- Γιατί δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή το άρθρο 88 του Ν.4472/2017.

- Εάν εκκρεμεί η Υ.Α. που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες και τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου και ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

- Με δεδομένο ότι οι νομοθετήσεις των άρθρων 88 και 26 των Νόμων 4472/2017 και 4549/2018 αντίστοιχα, έγιναν για να πετύχει η χώρα μας τον στόχο της αύξησης των γενοσήμων (στον οποίο εξακολουθεί να υπολείπεται), εάν γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι θεσμοί για την μη εφαρμογή του Νόμου 4472, που έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2017.

To DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Νίκο Φουτούλη ο οποίος εξήγησε ότι ενώ σύμφωνα με το άρθρο 88 του Ν. 4472/2017 ο φαρμακοποιός πριμοδοτείτε για την πώληση των γενοσήμων, χωρίς να γίνει μία μελέτη των αποτελεσμάτων που είχε η νομοθετική αυτή παρέμβαση ως προς τον στόχο αύξησης της χρήσης των γενοσήμων, έρχεται ένα χρόνο μετά ο Ν4549/2018 που λειτουργεί στην ακριβώς αντίθετη λογική, εκείνη της τιμωρίας του φαρμακοποιού, εάν ο πολίτης δεν επιλέξει να αγοράσει γενόσημο.

«Το ερώτημα μας είναι εάν εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος (του 2017), εάν έχουμε αποτελέσματα. Γιατί εάν έχουμε μία αύξηση της χρήσης των γενοσήμων δεν βλέπω το λόγο γιατί θα πρέπει να επιβληθεί στον φαρμακοποιό το 0,8%» ανέφερε ο κ. Φουτούλης.

Ο κ. Φουτούλης έθεσε αυτό το θέμα ορμώμενος από τη μελέτη συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούν τις συνταγές των φαρμακείων που ανήκουν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου. «Τα στοιχεία τα δικά μας εδώ στα Δωδεκάνησα βλέποντας τις συνταγές δείχνουν ότι έχουμε μία σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των γενοσήμων συγκριτικά με πριν. Την κυβέρνηση υποτίθεται ότι αυτό την ενδιαφέρει. Είδε τα αποτελέσματα της εφαρμογής εκείνου του νόμου; Έκανε μία μελέτη; Γιατί λοιπόν προχώρησε σε αυτόν το νέο νόμο;» αναρωτάται εύλογα ο κ. Φουτούλης.