ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης των Ρομά, διαπιστώνουν οι επιστήμονες του προγράμματος «Υγεία για Όλους»

Σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης των Ρομά, διαπιστώνουν οι επιστήμονες  του προγράμματος «Υγεία για Όλους»

Σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης των Ρομά, κατέγραψαν οι επιστήμονες του εθελοντικού προγράμματος «Υγεία για Όλους» που πραγματοποιεί δράσεις ολοκληρωμένης ιατρικής παρέμβασης σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία, που έχουν συγκεντρωθεί, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», Γιώργος Χρούσος, στον κλειστό πληθυσμό των Ρομά, λόγω συνεχών μετακινήσεων, πεποιθήσεων, επιλογών και δυσκολίας πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδίως σε θέματα εμβολιασμών «επανεμφανίζονται παιδικές ασθένειες που έχουν από χρόνια εξαλειφθεί, από τον αναπτυγμένο υγειονομικά κόσμο (π.χ. ιλαρά)».

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, εξάλλου, είναι και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών «εγκαταλείπει το σχολείο, διότι αφενός μετακινούνται οι οικογένειες, λόγω εποχικών εργασιών, αφετέρου υπάρχει ένα κλίμα ρατσισμού στα σχολεία».

Ο κ. Χρούσος διατυπώνει τη διαπίστωση ότι «αρκετά παιδιά Ρομά εξωθούνται στην επαιτεία, αλλά και την πορνεία» και προσθέτει πως οι εθελοντές του Προγράμματος "Υγεία για Όλους" που εξετάζουν και εμβολιάζουν παιδιά Ρομά και προσφυγόπουλα σε όλη τη χώρα έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.

«Ολοι μας, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία πρέπει να ενσκήψουμε πάνω στα προβλήματα των παιδιών αυτών και να δώσουμε λύσεις» σημειώνει ο κ. Χρούσος.

Η δράση του προγράμματος «Υγεία για Ολους»

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος έχουν εξεταστεί έως σήμερα 5.689 παιδιά και έχουν πραγματοποιηθεί 11.378 εμβόλια (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, ηπατίτιδας Β΄, διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας). Όπως αναφέρει ο κ. Χρούσος, «οι εθελοντές του Προγράμματος θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να εξετάζουν, να εμβολιάζουν και να συμβουλεύουν γονείς και παιδιά για την προστασία της υγείας τους».

Εμβολιασμός παιδιών

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η Υ.ΠΕ., θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες παιδιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί παιδιών Ρομά, στους δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Δυτικής Αχαϊας.

Ειδικότερα, την Πέμπτη, 5 Ιουλίου, θα εξεταστούν και θα εμβολιαστούν παιδιά Ρομά, στις περιοχές Λευκοχώρι και Τραγανό (στο Δήμο Πηνειού). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές εξετάσεις και στον δήμο Ήλιδας, στην περιοχή Κέντρο. Την επομένη, 6 Ιουλίου, θα εξεταστούν και θα εμβολιαστούν παιδιά Ρομά στον δήμο Ήλιδας, στην περιοχή Παπακαυκά. Την ίδια ημέρα θα γίνουν εξετάσεις σε παιδιά Ρομά στον δήμο Πηνειού (περιοχή Γαστούνης) και τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές κλινικές εξετάσεις και εμβολιασμοί στον δήμο Δυτικής Αχαϊας, περιοχή Σαγαίικα.

Δωρεάν εξετάσεις στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, Κοινότητα Λάμπειας (Δίβρη)

Στα πλαίσια του προγράμματος «Υγεία για Όλους», το Σάββατο, 7 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στην κοινότητα Λάμπειας (Δίβρη). Θα γίνει παθολογικός και καρδιολογικός έλεγχος στους κατοίκους της κοινότητας, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου - καρδιογράφου, καθώς και ενδοκρινολογικός έλεγχος (screening, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου). Επίσης, στις γυναίκες θα γίνει γυναικολογικός έλεγχος, με λήψη κολπικού επιχρίσματος (test pap) και διακολπικό υπέρηχο.

Οι παραπάνω δωρεάν εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η Υ.ΠΕ., τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.