ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πολλά και σημαντικά τα συμπεράσματα του 2ου Συνεδρίου Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου

Πολλά και σημαντικά τα συμπεράσματα του 2ου Συνεδρίου Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Έπεσε την Κυριακή 1η Ιουλίου η αυλαία του 2ου Συνεδρίου Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία στο Λουτράκι Αριδαίας, υπό την αιγίδα και διοργάνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας. Οι συμμετέχοντες ανταμείφθηκαν από την κατάθεση των εργασιών των Πανεπιστημιακών, Ιατρών και Φαρμακοποιών και την πλούσια φιλοξενία των διοργανωτών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι συμμετέχοντες: εκπαιδεύτηκαν σε θέματα όπως οι εμβολιασμοί ενηλίκων, ο διαβήτης, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι αδιάγνωστες ρευματοπάθειες, η διαχείριση της φαρμακοθεραπείας και ο έλεγχος ασυμβατοτήτων στις συνταγές, η διαχείριση του πόνου μέσω των Μη αποζημιούμενων φαρμάκων, ο ρόλος του εργαστηρίου του φαρμακείου στην παράδοση σκευασμάτων στους ασθενείς με ιδιόμορφες ανάγκες. Ενημερώθηκαν επίσης σχετικά με τις δυνατότητες και τα όρια της Θεραπευτικής κάνναβης, τη χρήση των δεδομένων τους και τις δυνατότητες της φαρμακοεπιδημιολογίας στο φαρμακείο, έχοντας την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν άμεσα με στοχευμένες ερωτήσεις που εκτόξευσαν στα ύψη το ενδιαφέρον.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου ξεχώρισε η αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου του φαρμακείου στην αναγνώριση των αδιάγνωστων παθήσεων, την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και την επίτευξη «ανοσίας αγέλης», την συμπλήρωση του ηλεκτρονικού «ιστορικού του ασθενή» στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους χρόνου για τους θεράποντες ιατρούς. Επίσης κατά γενική ομολογία αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι η νομοθετική απελευθέρωση των αρμοδιοτήτων του φαρμακοποιού θα οδηγήσει σε γεωμετρικό όφελος της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Οι διοργανωτές δήλωσαν «περήφανοι που επάξια φέραμε σε πέρας ένα εγχείρημα που εξαντλεί την κλαδική μας ευθύνη και φωτίζει τις δυνατότητες του Ελληνικού Φαρμακείου στην μείωση των δαπανών υγείας και την προσφορά μας στην Επιστήμη, δημιουργώντας μάλιστα ισχυρούς δεσμούς με άλλους διακεκριμένους επιστήμονες υγείας».

Ο Πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες και τονίζοντας τη σημασία της τοποθέτησης του ομότιμου Καθηγητή Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Κυριόπουλου, ότι «η επιτυχία αυξάνει τις υποχρεώσεις για το επόμενο συνέδριο και κυρίως για τη μονιμοποίηση του θεσμού και την ανάδειξη της Πέλλας ως «σημείου επαφής» έδωσε το ραντεβού για το InPharma3 την ερχόμενη χρονιά.