ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ο ΙΣΑ ζητά τη διόρθωση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ όπου εξαιρέθηκαν οι παθολόγοι από τη συνταγογράφηση εξετάσεων του διαβήτη.

Ο ΙΣΑ ζητά τη διόρθωση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ όπου εξαιρέθηκαν οι παθολόγοι από τη συνταγογράφηση εξετάσεων του διαβήτη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επείγουσα επιστολή  που απέστειλε στην ΗΔΙΚΑ με κοινοποίηση στο ΥΥΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ ζητά να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που δημιούργησε η ΗΔΙΚΑ με την αυθαίρετη εξαίρεση των παθολόγων από τη συνταγογράφηση για το διαβήτη και την απενεργοποίηση του κωδικού για την υπερλιπιδαιμία.

Στην επιστολή ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «Αναμφισβήτητα ο σακχαρώδης διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των παθολόγων και δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία, για την οποία το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταγράφει ότι «οι παθολόγοι δεν μπορούν να καταχωρούν εξετάσεις για τις συγκεκριμένες ICD10 διαγνώσεις». Και συνεχίζει τονίζοντας «ακατανόητο είναι και το γεγονός ότι παραμένει ανενεργός ο κωδικός Ε 78.0 που αφορά την υπερλιπιδαιμία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για εκ παραδρομής σφάλμα των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ, καθώς στην Υ.Α. Γ.Π. οικ. 45813/13-6-2018 ρητά καταγράφονται και οι παθολόγοι στις ειδικότητες, που δύνανται να συνταγογραφούν τις συγκεκριμένες εξετάσεις».

Ο ΙΣΑ επίσης ζητά να μην εφαρμόζονται αλλαγές στο σύστημα συνταγογράφησης στην αρχή του μήνα δεδομένου του ότι τότε υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dailypharmanews.gr όντως η παραπάνω εξαιρέσεις έχουν συμβεί κατά λάθος και οι αρμόδιες υπηρεσίες ήδη εργάζονται για την αποκατάσταση της κανονικότητας.