NEA

Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα δημόσια νοσοκομεία. Από πρόθεση ή αμέλεια, από προχειρότητα ή αδιαφορία, πάντως όχι μόνο ζουν υπό την ομηρία μιας σύμβασης που ανανεώνεται, λήγει και ξανα- ανεώνεται με άλλους όρους, αλλά τους εμπαίζει και η ηγεσία του ΥΥΚΑ. Ενώ γνωρίζουν οι υπουργοί πολύ καλά ότι το νομικό πλαίσιο «μπάζει» και ότι αυτό που πρέπει να κάνουν αν θέλουν να βοηθήσουν, είναι να δημιουργήσουν τη νομοθετική βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί η Δικαιοσύνη για να δικαιώσει τους εργαζόμενους, βγάζουν απλώς λόγους και γενικώς λένε μεγάλα λόγια που αδυνατούν να τηρήσουν! Το αποτέλεσμα είναι η μία απόφαση του ΣτΕ να είναι χειρότερη από την προηγούμενη για τους συμβασιούχους στο ΕΣΥ. Και σήμερα αποφασίστηκε γενικός ξεσηκωμός!

 

Η ΕΙΝΑΠ κάλεσε τους γιατρούς να συμμετάσχουν στη σημερινή στάση εργασίας των υγειονομικών από 11:00 π.μ. μέχρι τέλος βάρδιας μέσω των σωματείων των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα, η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ συντόνισαν την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στην περιφέρεια. Βασικό αίτημα, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στο ΕΣΥ.

 

Η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει επίσης στη σύσκεψη των σωματείων που πραγματοποιείται στο δώμα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ σήμερα 03/07 στις 16:30 μμ.

 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για την «αιφνιδιαστική» ψήφιση νόμου με τον οποίο απολύεται όλο το συμβασιούχο προσωπικό «παρά τις δεσμεύσεις και τους παλικαρισμούς Πολάκη, ...παρατείνεται πέντε μήνες η ομηρία τους και μάλιστα με διακοπή και νέες συμβάσεις, διακόπτοντας έτσι τα δικαιώματα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», καθώς και για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για το συμβασιουχικό προσωπικό γίνεται «χωρίς πριμοδότηση ούτε ενός μορίου».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας  «παίζει με το επαγγελματικό μέλλον των 12.000 συναδέλφων που εργάζονται στις Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με ελαστικές μορφές απασχόλησης, αδιαφορώντας για την λειτουργία των Νοσοκομείων».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Πανελλαδική κινητοποίηση αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ μετά την ψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει το δρόμο για την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων σ.σ.: άρθρο 16 στο νόμο του υπουργείου Ναυτιλίας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Με βάση την απόφαση, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στην περιφέρεια, ενώ στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα προχωρήσουν την ίδια ημέρα σε στάση εργασίας, 11πμ.-3μμ., και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11.30πμ. Τα περιφερειακά νοσοκομεία θα οργανώσουν συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών.

Η τροπολογία – άρθρο 16 που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρούσε τις συμβάσεις άκυρες, προβλέπει την μια προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού, στους τομείς που εργάζονταν επικουρικοί, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων.

Η τροπολογία που κινείται, στα πλαίσιο αντίστοιχης ρύθμισης που ακολουθήθηκε με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ με τα γνωστά αποτελέσματα, περιέχει πολύ πιο δυσμενείς όρους, αφού δεν προβλέπει ούτε καν επιπλέον μοριοδότηση για το υπηρετούν προσωπικό. Ταυτόχρονα, παρατείνει το πολύ για 5 μήνες το χρόνο παραμονής των επικουρικών υποχρεώνοντας τους επικουρικούς να διακόψουν τις υπάρχουσες συμβάσεις υπογράφοντες νέες με τα νοσοκομεία.

Επιπλέον, απολύει με το τέλος των συμβάσεων όλους τους επικουρικούς γιατρούς, οδηγώντας έτσι τμήματα και κλινικές νοσοκομείων στην υπολειτουργία ή και το κλείσιμο. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμπαρασύρει επίσης και τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις που έχουν παρατάσεις ή ο χρόνος των συμβάσεων ξεπερνά το 24μηνο.

Ύστερα από όλα αυτά, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα που σε συνδυασμό με τη λήξη των ατομικών συμβάσεων στο τέλος του έτους μπορεί να τινάξει το ΕΣΥ στον αέρα.

Η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί την πρόταση του Συνδικαλιστικού Κινήματος να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, να σταματήσει η ομηρία με την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μέσω της μετατροπής των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου. Η αποδοχή αυτής της πρότασης θα διασφάλιζε τόσο την εργασία των συμβασιούχων όσο και την συνέχιση της λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών υποστήριξε πρόταση για κινητοποίηση την Τρίτη στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και πρότεινε επιπλέον η Ομοσπονδία να προχωρήσει άμεσα:

-Σε συντονισμό με την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να υπάρξουν κοινές δράσεις για το ζήτημα των συμβασιούχων.
-Την πραγματοποίηση σύσκεψης Σωματείων για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων.
-Να δοθεί κατεύθυνση στα Σωματεία για την εγγραφή όλων των συμβασιούχων σε αυτά που μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους πρέπει να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

 

 Μ.Τ.