NEA

NHS: Προχωρά σε προγραμματισμό για Brexit χωρίς καμία συμφωνία

NHS: Προχωρά σε προγραμματισμό για Brexit χωρίς καμία συμφωνία

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ξεκίνησε «σημαντικό προγραμματισμό» για να διασφαλίσει ότι θα παρέχονται τα απαραίτητα φάρμακα στους ασθενείς ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του.

 

Ο Simon Stevens, Διευθύνων Σύμβουλος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), δήλωσε ότι το υγειονομικό τμήμα της Βρετανίας συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες για να βεβαιωθεί ότι δε θα υπάρξει διακοπή της φαρμακευτικής παροχής και κάλυψης εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.

 

«Γίνεται ήδη σωστός προγραμματισμός, ο οποίος συμπεριλαμβάνει όλα τα σενάρια, όπως και αυτά της προμήθειας φαρμάκων», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.

 

«Γίνονται τώρα εκτεταμένες διεργασίες και ενέργειες μεταξύ του τομέα της Υγείας, άλλων κυβερνητικών τμημάτων, της βιομηχανίας των βιοεπιστημών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Κανείς δεν προσποιείται ότι αυτή είναι μια επιθυμητή κατάσταση, αλλά αν ενεργήσουμε όπως πρέπει, η κατάσταση δε θα είναι απρόβλεπτη».

 

Η ΕΕ προειδοποίησε πάλι τη Βρετανία, την περασμένη εβδομάδα, ότι έληξε η προθεσμία για την πρωθυπουργό Theresa May να διαπραγματευτεί μια συμφωνία και να σταματήσει τη χώρα από την αποχώρηση από το μπλοκ.

 

Η Τ. May έχει δεσμευθεί να συνάψει συμφωνία με την κορυφαία ομάδα των υπουργών της, σε μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα, και σκοπεύει να παρουσιάσει ένα έγγραφο πολιτικής ή μια λευκή βίβλο που θα καθορίζει τους στόχους της κυβέρνησης για μια μελλοντική εταιρική σχέση μετά από το Brexit.