NEA

Νέα εβδομάδα και νέες κινητοποιήσεις...

Νέα εβδομάδα και νέες κινητοποιήσεις...

Νέα πανελλαδική κινητοποίηση ετοιμάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί για την προσεχή Παρασκευή καθώς, όπως επισημαίνουν, ενώ από το ΥΥΚΑ μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση κατά 350 εκ. ευρώ για το 2018, το μόνο που υπόσχονται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, είναι η αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 50 εκ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα 4 χρόνια... Πρόκειται ουσιαστικά για εμπαιγμό των σκληρά εργαζομένων στη δημόσια υγεία καθώς δεν επαναφέρουν τους μισθούς τους, δεν καταργούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, δεν κάνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και γενικά δεν κάνουν τίποτα που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όντως βγαίνουμε από τα...μνημόνια!

 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό παρουσία του Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας κ.Γιαννόπουλος. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τους επικουρικούς γιατρούς, την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας, τις ΥΑ για την ιατρική εξειδίκευση και τις ειδικότητες, Και οι γιατροί έμειναν εντελώς...δυσαρεστημένοι από αυτά που άκουσαν καθώς δεν βελτιώνεται στο ελάχιστο η ζωή στο δημόσιο σύστημα υγείας ούτε για τους ίδιους, ούτε και για τους ασθενείς τους.

Διαβάστε τι αναφέρουν από την ΟΕΝΓΕ:

1. Για τους επικουρικούς γιατρούς

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συναδέλφων επικουρικών και ότι δε θα απολυθούν πριν τη λήξη της θητείας τους, το πρόβλημα παραμένει. Δώσαμε για μία ακόμη φορά, συγκεκριμένα στοιχεία, σε ποιά νοσοκομεία και Κ.Υ οι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι λόγω μη έγκρισης των ενταλμάτων από τους αντίστοιχους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τονίσαμε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το πρόβλημα να γενικευτεί με αφορμή την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής των εφημεριών και απαιτήσαμε να δοθεί άμεσα λύση.

Ωστόσο, εκτός από γενικόλογες υποσχέσεις, τόσες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η πολιτική ηγεσία δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τον τρόπο που θα λυθεί το πρόβλημα των επί μήνες απλήρωτων συναδέλφων. Επανέλαβε τα ίδια με τις προηγούμενες φορές για «προκήρυξη 1.200 μόνιμων θέσεων για το λοιπό επικουρικό πλην γιατρών προσωπικό» ως 31/5/2018, ενώ απέρριψε συγκεκριμένη πρόταση που είχε καταθέσει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και στο παρελθόν, για προκήρυξη ισάριθμων μόνιμων θέσεων στις αντίστοιχες ειδικότητες και στα αντίστοιχα νοσοκομεία και Κ.Υ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της επιλογής της διαιώνισης της εργασιακής ομηρίας και της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Ο Υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά: «πληρώνουμε το τίμημα της ενίσχυσης του συστήματος Υγείας». Μόνο που «το τίμημα» δεν το πληρώνουν οι Υπουργοί ούτε η κυβέρνηση αλλά οι συνάδελφοι που είναι απλήρωτοι και που απολύονται μετά από χρόνια δουλειάς στο δημόσιο σύστημα Υγείας. «Το τίμημα» το πληρώνουν οι ασθενείς που θα στερηθούν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. «Το τίμημα» το πληρώνουν οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι μας που επειδή δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών φεύγουν στο εξωτερικό.

2. Για την κλαδική συμφωνία

Ο υπουργός είπε ότι δεν είναι σε θέση, επί του παρόντος, να πει κάτι παραπάνω για μισθούς και μόνιμες προσλήψεις γιατί η κυβέρνηση «είναι σε φάση που προσπαθεί να σχεδιάσει τη μεταμνημονιακή περίοδο» επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να καλλιεργήσει στάση αναμονής. Ωστόσο, και μετά από τα επίμονα ερωτήματα μας, αναγκάστηκε να παραδεχτεί τελικά, ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το «κόστος συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν ειδικά μισθολόγια υπολογίζεται στα 1,1 δις» και δεν υπάρχει προς το παρόν «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων».

Παρέπεμψε δηλαδή στη «δευτέρα παρουσία» την ικανοποίηση του αιτήματός μας για άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012, την ώρα που πάνω από 3 δις ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για τις δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Τη στιγμή που, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος ο Υπουργός έδωσε, τα κενά σε γιατρούς με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς του 2012 είναι 4.500, οι μόνες θέσεις που θα προκηρυχθούν είναι 400 τον Ιούλιο για την Π.Φ.Υ. και οι υπόλοιπες το Σεπτέμβρη για ζωτικές ανάγκες των νοσοκομείων, λες και οι υπόλοιπες κενές θέσεις δεν είναι ζωτικής σημασίας να καλυφθούν άμεσα με μόνιμους γιατρούς. Όσο για το 2019, το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι για κάθε ένα συνάδελφο που θα αποχωρεί ένας να προσλαμβάνεται, δηλ. διαιώνιση των τραγικών ελλείψεων στην Υγεία, την Παιδεία κ.λπ..

Τα μόνα από τα αιτήματα της κλαδικής συμφωνίας για το οποίο δεσμεύτηκε ο Υπουργός και αυτό κάτω από τη δική μας επιμονή ήταν ο επανακαθορισμός των άγονων με ενιαία κριτήρια (γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά) και τη δυνατότητα μετάθεσης σε συναδέλφους που υπηρετούν σε μονάδες Υγείας στην παραμεθόριο και που τεκμηριωμένα πληρούν τις προυποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως άγονες (π.χ. στο Ν.Λέσβου, στο Ν.Κιλκίς κ.λπ.) και όχι μόνο στις άγονες περιοχές Α’.

3.Για τις Υπουργικές Αποφάσεις περί ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων.

Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε ότι τα δύο σχέδια Υπουργικών αποφάσεων που είχαν διαρρεύσει στις αρχές του περασμένου Μαΐου, δεν έχουν προωθηθεί ακόμα για ΦΕΚ. Η ΟΕΝΓΕ επανέλαβε τις θέσεις της, τις οποίες έγκαιρα και αναλυτικά είχε στείλει εγγράφως στην πολιτική ηγεσία. Ο Υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να απαντήσει συγκεκριμένα πάνω σε αυτές τις αιτιάσεις μας αλλά πως θα τις μελετήσει. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση, η κυβέρνηση σχεδιάζει την προώθηση σοβαρών αλλαγών που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση, με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για το περιεχόμενο τους με την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

4.Για τις δικαστικές διώξεις ενάντια σε γιατρούς λόγω ιατρικών συμβαμάτων.

Η πολιτική ηγεσία επανέλαβε τα ίδια ακριβώς που είχε πει για το θέμα πριν δύο μήνες και έγινε εμφανές πως τίποτα συγκεκριμένο από αυτά (πχ «μηχανισμός από εμπειρογνώμονες για προδικαστική εκτίμηση» και λοιπά) δεν έχει υλοποιηθεί αλλά ούτε καν σχεδιαστεί παρά τις από μηνών σχετικές εξαγγελίες του Υπουργού. Ο Υπουργός επανέλαβε ότι η εγκύκλιος Χουλιαράκη και η «βαριά αμέλεια» για την οποία προβλέπεται σύμφωνα με την εγκύκλιο καταλογισμός αστικής αποζημίωσης, δεν αφορά μέχρι στιγμής περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου, ωστόσο όπως ήταν άλλωστε φυσικό, δεν μπόρεσε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον.

Στη συνάντηση θέσαμε επίσης και μια σειρά άλλα ζητήματα: την ηλεκτρονική παραγγελία για την προμήθεια
φαρμάκων στα νοσοκομεία, την απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί καμία απολύτως σύνταξη σε γιατρό του ΕΣΥ από τον Μάιο του 2016 και πολλές εκατοντάδες συνάδελφοι να αναγκάζονται να επιβιώνουν τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο με την ισχνή προσωρινή σύνταξη και άλλα. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία μας ενημέρωσε ότι δε θα κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για οργανισμούς Νοσοκομείων, αναδιάταξη ΥΠΕ, ρυθμίσεις για το ΚΕΣΥ και ρυθμίσεις για την ιατρική εκπαίδευση, τα οποία μετατίθενται για το Φθινόπωρο.

Κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ

Συνάδελφοι και από αυτή τη συνάντηση της Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε αποκαλύφθηκε η «φούσκα» της Κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» σε ότι αφορά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα στην προσπάθεια τους να μας εξαπατήσουν και να πλασάρουν το μαύρο για άσπρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση κατά 350 εκ. ευρώ για το 2018, το μόνο που υπόσχονται, όπως μας ανακοίνωσε ο Υπουργός, είναι η αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 50 εκ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα 4 χρόνια...

Γιατί αφού «τελείωσε η εποπτεία», «τελείωσαν τα Μνημόνια», «αποκτήσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία» όπως κομπάζει η Κυβέρνηση δεν επαναφέρουν τους μισθούς μας, δεν καταργούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, δεν κάνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών ώστε και οι συνάδελφοι επικουρικοί να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά και να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν; Ρητορικό το ερώτημα.
Τέρμα πια η κοροϊδία. Συνεχίζουμε! Μονόδρομος η μαζική, ενωτική, διεκδικητική, αγωνιστική δράση των Νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Όλοι/Όλες στην Πανελλαδική στάση εργασίας της ΟΕΝΓΕ τη Δευτέρα 16/7/18 (11.30 π.μ. με λήξη βάρδιας) και στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στις 12.30 μμ.

 

 

 Μ.Τ.