ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πολλά υποσχόμενο, ερευνητικό φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη του Parkinson σε ποντίκια

Πολλά υποσχόμενο, ερευνητικό φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη του Parkinson σε ποντίκια

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins έχουν αναπτύξει ένα πειραματικό φάρμακο που πέτυχε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον σε ποντίκια.

Το φάρμακο, το οποίο είναι παρόμοιο με σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, μπορεί να είναι μία από τις πρώτες θεραπείες που στοχεύουν άμεσα κατά της προοόδου της εκφυλιστικής πάθησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, το πειραματικό φάρμακο εμποδίζει τη διαδικασία μέσω της οποίας τα αστροκύτταρα -κύτταρα σχήματος αστεριού που βοηθούν τους νευρώνες στην επικοινωνία- μετατρέπονται σε επιθετικά «ενεργοποιημένα» αστροκύτταρα, γεγονός που προκαλεί το θάνατο των νευρώνων στον εγκέφαλο.

«Η ιδέα ήταν ότι εάν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να ηρεμήσουμε αυτά τα αστροκύτταρα, θα μπορούσαμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον», εξηγεί ο Δρ Ted Dawson, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κυτταρικής Μηχανικής και Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkin.

Το νευροπροστατευτικό πειραματικό φάρμακο έδειξε, για πρώτη φορά, τη δυναμική του σε ένα προκαταρκτικό πείραμα, στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακά αυξημένα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία απέδειξαν την ικανότητα του NLY01 να εμποδίζει τη μετατροπή των αστροκυττάρων σε ενεργοποιημένα επιθετικά κύτταρα. Η υπόθεση δοκιμάστηκε περαιτέρω σε ποντίκια που είχαν προετοιμαστεί ώστε να φέρουν μία εκδοχή ασθένειας του Πάρκινσον σε τρωκτικά. Σε αυτούς τους ποντικούς που υποβλήθηκαν σε αγωγή με NLY01 δεν υπήρξε απώλεια νευρώνων ντοπαμίνης. Τα υπό φαρμακευτική αγωγή ποντίκια διατήρησαν κανονική φυσική λειτουργία, υποδεικνύοντας έτσι τις προστατευτικές ιδιότητες του φαρμάκου έναντι της ανάπτυξης της νόσου του Parkinson.

Περαιτέρω έρευνα κατέδειξε ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με NLY01 παρουσίασαν λίγα σημάδια των νευροεκφυλιστικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη μακροχρόνια εκφυλιστική διαταραχή, η οποία επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο.

Αν και ο καθηγητής Dawson τονίζει ότι το φάρμακο πρέπει ακόμα να δοκιμαστεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους, ο ίδιος προβλέπει ότι δε θα υπάρξει κανένα σημαντικό εμπόδιο για την ανθρώπινη χρήση του. Το φάρμακο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο εξαιτίας των προφίλ ασφάλειας των δραστικών που το αποτελούν (όπως οι θεραπείες διαβήτη exenatide, lixisenatide, liraglutide and dulaglutide), οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA.