ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μήνυμα Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών

Μήνυμα Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος  με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ανακοίνωση εξέδωσε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος αναδεικνύοντας το δυναμισμό του χώρου που ανταποκρίνεται και στο μήνυμα της διεθνούς ημέρας που είναι «Βιώσιμες κοινωνίες μέσω της συνεργασίας».

Η ανακοίνωση της ΟΣΦΕ αναφέρεται στην αξία των συνεταιρισμών και καλεί τους φαρμακοποιούς σε περισσότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία.

 

«Στις 7 Ιουλίου 2018, οι συνεταιριστές όλου του κόσμου γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών, οι οποίοι:

 

  • Ως οικονομικές μονάδες δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα.
  • Ως ανθρωποκεντρικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στην κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.
  • Ως δομές ριζωμένες στον τόπο τους, διαδραματίζουν έναν ηγετικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.

 

Η φετινή Διεθνής Ημέρα των Συνεταιρισμών είναι αφιερωμένη στις βιώσιμες κοινωνίες μέσω της συνεργασίας. Οι Συνεταιρισμοί, μεταξύ αυτών και οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών, καθημερινά αποδεικνύουν πως μέσω των αξιών, των αρχών και των δομών διακυβέρνησης τους ενσωματώνουν την βιωσιμότητα και την συνεργασία στον πυρήνα της ύπαρξης τους.

 

Με ευχές για περισσότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία».

 

Το DailyPharmaNews ζήτησε από τον κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, Φαρμακοποιό,

Έφορο Δημοσίων Σχέσεων & Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΟΣΦΕ να αναφερθεί στην αξία των συνεταιρισμών για τον έλληνα φαρμακοποιό.

Ο κ. Μπιρλιράκης στο πνεύμα της ανακοίνωσης/δελτίου Τύπου της ΟΣΦΕ εξήγησε ότι «οι συνεταιρισμοί δεν βοήθησαν μόνο οικονομικά τους φαρμακοποιούς. Βοηθούν τις τοπικές οικονομίες, βοηθούν τους φαρμακοποιούς, βοηθούν την εθνική οικονομία».

Ειδικά όμως για τους φαρμακοποιούς φαίνεται πως αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο στα χρόνια της κρίσης. «Οι συνεταιρισμοί μπόρεσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής που ήδη διαρκεί 7-8 χρόνια σε μία κοινωνία που έφτασε κατά τη διάρκεια της κρίσης σε ποσοστό ανεργίας 25%, αντίθετα με τον ιδιωτικό χώρο που προέβη σε απολύσεις για να μπορέσει να διατηρήσει τις επιχειρήσεις του, να συντηρήσει τις θέσεις εργασίας -οι οποίες μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να αυξάνονται-, όπως επίσης έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς φαρμάκων πανελλαδικά –αυτή τη στιγμή διατηρούν μερίδιο αγοράς άνω του 50%». Ειδικά την εποχή που υπήρξε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, την περίοδο των capital controls πολλά φαρμακεία δεν θα τα κατάφερναν να έχουν επιβιώσει εάν οι Συνεταιρισμοί δεν είχαν δημιουργήσει συλλογικά ένα αποθεματικό κεφάλαιο το οποίο μπόρεσαν να διοχετεύσουν προκειμένου να αυξήσουν τις πιστώσεις και να μπορέσουν τα φαρμακεία να συνεχίσουν να είναι βιώσιμα έως ότου μπορέσουν και πάλι να ορθοποδήσουν, όπως και τα κατάφεραν».

 

Το στοίχημα

 

Στο ερώτημα για το κατά πόσο το μήνυμα αυτό της δυναμικής του συνεταιριστικού κεφαλαίου στο χώρο του φαρμακείου έχει γίνει όσο θα έπρεπε αντιληπτό από τους φαρμακοποιούς, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων & Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΟΣΦΕ παραδέχτηκε πως «πιθανά όχι και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία μεταβατική κατάσταση. Κάποιοι συνεταιρισμοί έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες κάποιοι – οι περισσότεροι δημιουργήθηκαν εδώ και 30-40 χρόνια. Επομένως εκείνη η γενιά η οποία είχε μπει δυναμικά μπροστά για να δημιουργήσει τους συνεταιρισμούς σήμερα βρίσκεται –εάν ήδη δεν έχει συμβεί- στην πορεία της συνταξιοδότησης. Η νεώτερη γενιά πράγματι δεν έχει τόσο ισχυρούς δεσμούς με τους συνεταιρισμούς αλλά αυτό είναι ένα στοίχημα για όλους μας ώστε να συσφίξουμε αυτές τις σχέσεις και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παραπέρα. Θα πρέπει να αποδείξουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είτε τα υπάρχοντα μέλη είτε τα μη μέλη –γιατί να μη γελιόμαστε και αυτά έχουν ένα όφελος από την παρουσία των συνεταιρισμών καθώς εάν δεν υπήρχαν οι συνεταιρισμοί να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά του φαρμάκου ο ιδιωτικός χώρος δεν θα ήταν τόσο “ανοιχτοχέρης” σε κάποιες περιπτώσεις- την αξία του συνεταιριστικού κεφαλαίου για τον κάθε φαρμακοποιό. Οι συνεταιρισμοί ναι μεν φτιάχτηκαν από τους παλιότερους ναι μεν αξιοποιούνται από τα σημερινά μέλη αλλά υπάρχουν εκεί ριζωμένοι στις τοπικές κοινωνίες για να χρησιμοποιηθούν και από τις  μελλοντικές γενιές των φαρμακοποιών».