ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα ερωτήματα Λουράντου για την ακολουθούμενη πολιτική

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα ερωτήματα Λουράντου για την ακολουθούμενη πολιτική

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Ουδείς από τους διοικούντες ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών, παρά μόνο για την ευημερία των αριθμών, των ισχυρών και των … “κολλητών”!»

Γι’ αυτόν το λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής δεν περιμένει καμία απάντηση στα πέντε ερωτήματα που έθεσε με αφορμή  την πανευρωπαϊκή απόφαση για τα γενόσημα της βαλσαρτάνης (valsartan) τα οποία αποσύρονται επειδή βρέθηκε μια ακατάλληλη ουσία σε μια παρτίδα της πρώτης ύλης, παραγωγής στην Κίνα.

Ο κ. Λουράντος σε άρθρο του που δημοσίευσε στο Χρονολόγιό του στο facebook με τίτλο «VALSARTAN» αναφέρει τα εξής:

«Είπε ο υπουργός υγείας: “πρέπει να αυξήσουμε την είσοδο των γενοσήμων στην Ελληνική αγορά, αφού αυτό πρεσβεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα γενόσημα κάνουν θραύση…”!

Δόθηκε μάλιστα από τον ΕΟΠΥΥ και την Κυβέρνηση στον ασφαλισμένο, η απόλυτη επιλογή του φαρμάκου, με την υποχρέωση να υπογράφει την επιλογή του επί της συνταγής και να πληρώνει γι’ αυτήν την διαφορά, αν επιλέξει μη γενόσημο.

Η ερώτηση βέβαια που έγινε στον Υπουργό, για το τι ζόρι τραβά η Κυβέρνηση, αφού την διαφορά, μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου, πλέον της συμμετοχής, επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος και όχι το ασφαλιστικό ταμείο, ουδέποτε απαντήθηκε!

Από ότι φαίνεται, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά γι’ αυτούς και οι αρμόδιοι, έβαλαν τα μυαλά τους να δουλέψουν για να πετύχουν τον στόχο τους..

Και τότε ήρθε … η φαεινή ιδέα του Υπουργού: “θα βάλω χαράτσι στους φαρμακοποιούς! Αυτοί δεν είναι που δίνουν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους; Για κάθε εκτροπή του κανόνα και κάθε επιλογή των ασφαλισμένων που δεν είναι γενόσημο, αυτοί θα την πληρώνουν”!

Επί πλέον μάλιστα υποχρέωσε με νόμο τα φαρμακεία να έχουν προς διάθεση ικανό αριθμό γενοσήμων (απορώ ακόμα ποιος μηχανισμός θα μπορούσε να ελέγξει την επάρκεια και πως, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα)!

Ήρθε όμως η πανευρωπαϊκή απόφαση για τα γενόσημα της βαλσαρτάνης (valsartan) τα οποία αποσύρονται επειδή βρέθηκε μια ακατάλληλη ουσία σε μια παρτίδα της πρώτης ύλης, παραγωγής στην Κίνα και ας είναι Ισπανικών συμφερόντων.

Είναι αυτά για τα οποία ο Υπουργός θα επέβαλε χαράτσι στους φαρμακοποιούς αν δεν έπειθαν τον ασφαλισμένο να τα πάρει και θα υποχρέωνε τους ασφαλισμένους να … καταπίνουν!!!

Και οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι πολλές:

  1. Ποιος έλεγξε αυτά τα φάρμακα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση … ο ΕΟΦ;
  2. Πως θα δικαιολογήσει ο Υπουργός Υγείας την επιμονή του να υποχρεώνει τους ασφαλισμένους (με τους γνωστούς οικονομικούς εκβιασμούς και στους φαρμακοποιούς) να λαμβάνουν εν προκειμένω την βαλσαρτάνη σε γενόσημο;
  3. Τι έχει να πει σε αυτούς που τόσο καιρό την έπαιρναν και μάλιστα με παρότρυνσή του;
  4. Πως ελέγχονται τα γενόσημα, που τόσο προπαγανδίζει η Κυβέρνηση;
  5. Πως γίνεται να κρίνονται ακατάλληλα ΟΛΑ τα γενόσημα της βαλσαρτάνης και ποιες εγγυήσεις μπορούν να δοθούν (και από ποιόν) υπεύθυνο για τα υπόλοιπα γενόσημα της αγοράς;

Δεν πρόκειται ουδείς να απαντήσει … γιατί όλα γίνονται στο πόδι, για οικονομικούς και μόνο λόγους, για την ικανοποίηση των εταιριών που παράγουν φάρμακα στηριζόμενα αποκλειστικά και μόνο στο χαμηλό κόστος και ας κρίνονται ακατάλληλα για την υγεία.

Γιατί ουδείς από τους διοικούντες ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών, παρά μόνο για την ευημερία των αριθμών, των ισχυρών και των … “κολλητών”!

Ασφαλώς και όλα αυτά δεν σημαίνουν πως ΟΛΑ τα γενόσημα είναι ακατάλληλα, γιατί η Ελληνική Βιομηχανία π.χ. στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και δεν έχει δώσει αφορμές για αμφισβητήσεις….

Όμως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, και αυτός που ευθύνεται είναι ο εμπρηστής και εν προκειμένω οι σιωπούντες σήμερα Κυβερνητικοί και κρατικοί “αρμόδιοι”!

 

Αντιδράσεις και νέα ανάρτηση

 

Όπως ήταν φυσικό η ανάρτηση του κ. Λουράντου προκάλεσε αντιδράσεις με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε να συγχέεται η πολιτική της κυβέρνησης για τα γενόσημα με το συγκεκριμένο περιστατικό. Χαρακτηριστικότερη η απάντηση του προέδρου του ΦΣ Ρεθύμνου Κώστα Βαρδιάμπαση: «Είναι στρατηγικό , επιστημονικό και θεσμικό λάθος να συνδέεται το περιστατικό ανακλήσεων βαλσαρτάνης με τη γενικότερη πολιτική γενοσήμων. Αν περάσει η υπόνοια πως τα γενόσημα είναι ποιοτικώς υποδιέστερα , εξαιτίας του γεγονότος αυτού, τότε σκεφτείτε ποιοι θα ωφεληθούν στο τέλος και ποιοι θα ξαναβγουν ζημιωμένοι».

Τα σχόλια που έγιναν αλλά και η θέση φαρμακοποιού ότι το ζήτημα χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης ανάγκασε τον κ. Λουράντο να επανέλθει με νέο άρθρο με τίτλο «Ατυχήματα και υποκρισία» στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Είναι εξόχως επιζήμιο να αποδέχεται ο κλάδος την λανθασμένη πολιτική των γενοσήμων της Κυβέρνησης.

Από την αρχή της ιστορίας, προσωπικά τάχτηκα υπέρ των γενοσήμων όταν ο ιατρικός κλάδος και αρκετοί σημερινοί ... “υποστηρικτές” τους τάσσονταν εναντίον τους!

Όμως τα γενόσημα αφέθηκαν στην τύχη τους και οι λασπολόγοι ελεύθεροι να δουλεύουν υπογείως για να καρπούνται από εταιρίες και άλλους “προστάτες” τις υγείας .,. οικονομικά κέρδη!

Ούτε ένα σποτ στην τηλεόραση από το κράτος υπέρ των γενοσήμων, ούτε προσπάθεια να δωθεί στους φαρμακοποιούς η επιστημονική τους βαρύτητα, όπως θα έπρεπε.

Αντιθέτως ... οι γνωστοί αστέρες των ΜΜΕ συνεπικουρούμενοι από άλλους «επιστήμονες» του χώρου, άρχισαν την πλύση εγκεφάλου των πολιτών για τα γενόσημα του Πακιστάν και της Ινδίας! Εις μάτην φώναζα πως οι εταιρίες απλά έχουν παραρτήματα εργοστασίων σε χώρες με φθηνά εργατικά για χαμηλό κόστος και πως δεν επηρεάζεται η ποιότητα (ασχέτως ότι αυτό δεν αποτελεί κανόνα όπως φάνηκε)!

Τον τελευταίο καιρό, αντί η Κυβέρνηση να βάλλει μυαλό, και να μας δώσει την διαχείριση των γενοσήμων, δέχεται την πρόταση του ΠΦΣ ότι δεν ζητούμε κίνητρα (ενώ άλλοι τα έχουν και με το παραπάνω) και αντί αυτού επιβάλει πρόστιμο στους φαρμακοποιούς για τις επιλογές άλλων (ιατρών ή ασφαλισμένων)!

Ασφαλώς το ... «ατύχημα» όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, δεν μειώνει την αξία των γενοσήμων, όπως στο παρελθόν αποσύρσεις πρωτότυπων δεν μείωσαν την αξία τους!!!

Από την άλλη όμως αποδεικνύεται η λάθος πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία επιμένει να επιβάλει τα γενόσημα με λάθος τρόπο!!!

Αλλά αυτά δεν επιβάλλονται με πρόστιμα και εκβιασμούς, παρά μόνο με την ανάθεσή τους στους κάθ´ ύλην επιστημονικούς αρμόδιους, ιατρούς και φαρμακοποιούς με ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΕΣ και ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ αρμοδιότητες!

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν υπεκφυγές και δικαιολογίες για τα ... «ατυχήματα»!!!!».