ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους για την πολύτιμη συμβολή του φαρμακοποιού στη δημόσια υγεία

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους για την πολύτιμη συμβολή του φαρμακοποιού στη δημόσια υγεία

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Να αξιοποιήσουμε το “εργαλείο” που λέγεται έλληνας φαρμακοποιός και την τύχη που έχει η χώρα μας παντού να έχει έναν σύμβουλο υγείας ακόμη και στα χωριά, όπου δεν υπάρχουν γιατροί, όπου δεν υπάρχουν άλλες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας». Aυτό το μήνυμα έστειλε ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θανάσης Παπαθανάσης μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παπαθανάσης προσπαθώντας να εξηγήσει τη σημασία αυτού του ρόλου που παίζει ο φαρμακοποιός στο σύστημα αναφέρθηκε στην υπόθεση του κυκλώματος  διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους που αποκαλύφθηκε πρόσφατα σημειώνοντας με νόημα ότι «ξεκίνησε από την κρατική δομή ξεκίνησε δηλαδή από τα νοσοκομεία και από  τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση όλα τα φάρμακα να διακινούνται μέσα από το φαρμακείο. Γιατί τα ΦΥΚ αφού υπάρχει νομοθεσία και υπάρχει και νόμιμο κέρδος να μη δίνονται όλα από το ελληνικό φαρμακείο και να μπαίνουν προσκόμματα προκείμενου και εξοικονόμηση χρημάτων να γίνεται και σπατάλη να μη γίνεται και σκάνδαλα να μην γίνονται, το βασικότερο;».

Σε ότι αφορά τα γενόσημα με αφορμή την ανάκληση σκευασμάτων βαλσαρτάνης ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι τα  γενόσημα είναι ασφαλή φάρμακα εκφράζοντας μάλιστα το παράπονο για το ότι «η καμπάνια του ΕΟΦ δυστυχώς δεν συμπεριέλαβε τους φαρμακοποιούς. Εμείς θέλαμε και είμαστε στη διάθεση του κράτους να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στις καμπάνιες που γίνονται για την ασφάλεια των γενοσήμων». Όπως είπε υπάρχουν πάρα πολλά καλά γενόσημα από ελληνικές  φαρμακευτικές εταιρείες υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι σημειώνοντας ότι απλά «υπάρχει δυστυχώς και μία διάσταση που αφορά τις δραστικές ουσίες που εισάγονται από κράτη όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Εκεί έχουν μπει ερωτηματικά. Βρέθηκε αυτό το ζήτημα τώρα. Όταν όμως όλα γίνονται σωστά και υπάρχουν και οι δραστικές ουσίες που εισάγονται από τα προηγμένα κράτη και υπάρχου οι εγκρίσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών».

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα ο τέως αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου κ. Θανάσης Παπανδρέου στη δημοτική τηλεόραση Ορεστιάδας επισήμανε και εκείνος τον σημαντικό ρόλο του φαρμακείου και του φαρμακοποιού στην όλη διαδικασία. «Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο μηχανισμός προστασίας της δημόσιας υγείας αυτή τη φορά λειτούργησε άψογα. Την Πέμπτη (σ.σ. στις 5/7) το πρωί έσκασε η είδηση –για να χρησιμοποιήσουμε έτσι ένα δημοσιογραφικό όρο- μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα είχαν ενημερωθεί όλα τα φαρμακεία της Ελλάδας και από εκείνη τη στιγμή έχουμε πάψει να διαθέτουμε τα σκευάσματα αυτά. Θέλω να πω ότι η αλυσίδα αυτή τη φορά Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων – Εταιρείες – Αποθήκες και Φαρμακεία λειτούργησε άψογα. Και αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα γι’ αυτό που υποστηρίζουμε ότι το φάρμακο θα πρέπει να διακινείται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία και όχι από άλλα κανάλια διανομής. Ας φανταστούμε τι θα γινόταν εάν η ανάκληση αφορούσε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία ως γνωστόν μπορούν πλέον να πωλούνται και από άλλα κανάλια διανομής, όπως σούπερ μάρκετ μίνι μάρκετ κτλ. Πόσο δύσκολο θα ήταν να εφαρμοστεί σε τόσο μικρό διάστημα η απόφαση για πιθανή ανάκληση ενός σκευάσματος που τελούσε υπό ανάκληση. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι ανακλήσεις δείχνουν ότι λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ότι όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπίζεται άμεσα και με αυτόν τον τρόπο αποσύρεται ό,τι δεν θεωρείτε κατάλληλο. Οι ασθενείς να έχουν εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό τους, ήδη είναι ενημερωμένος και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές υπεύθυνα θα φροντίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την ενημέρωσή τους σε οποιαδήποτε απορία σχετίζεται με τη φαρμακευτική θεραπεία τους».