ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πόλεμος φαρμακαποθηκών - συνεταιρισμών φαρμακοποιών σε εξέλιξη, με βαριές κατηγορίες

Πόλεμος φαρμακαποθηκών - συνεταιρισμών φαρμακοποιών σε εξέλιξη, με βαριές κατηγορίες

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Βελτιώστε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φαρμακοποιούς αντί να συκοφαντείτε τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών για να αυξήσετε τα μερίδια σας στην αγορά». Αυτό το μήνυμα έστειλε η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων αντιδρώντας σε επιστολή που εστάλη από τον ΠΣΦ στις 9 Ιουλίου προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας όπου καταγγέλλεται ότι «πολλοί συνεταιρισμοί φαρμακοποιών σε όλη την Ελλάδα προσπαθούν με διάφορούς τρόπους να πιέσουν τους φαρμακοποιούς πελάτες τους, να πραγματοποιούν με διάφορους τρόπους το σύνολο σχεδόν των αγορών τους από τους ίδιους, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις αγορές από τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητούν από τους πελάτες τους εμπορικά μυστικά των επιχειρήσεών τους, προκειμένου να διαπιστώσουν το γεγονός  αυτό».

Η Ο.Σ.Φ.Ε. σε ανακοίνωσή της σχετικά με την διακινούμενη στα φαρμακεία επιστολή του Π.Σ.Φ.  αναφέρει τα εξής:

«Στις 09 Ιουλίου 2018 αποστάλθηκε στα φαρμακεία της χώρας, επιστολή δια της οποίας ο Π.Σ.Φ. ισχυρίστηκε πως οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) εκβιάζουν (!) τα μέλη τους προκειμένου να αποσπάσουν από αυτά παρά τη θέληση τους εμπορικά μυστικά των επιχειρήσεων τους (δηλ. των φαρμακείων) με σκοπό τα τελευταία να αποδείξουν το ποσοστό αγορών τους από τους ΣΥ.ΦΑ.

 Δεν γνωρίζουμε εάν η κίνηση αυτή του Π.Σ.Φ. αποτελεί σκόπιμη δυσφήμιση ή είναι απόρροια άγνοιας της δομής και λειτουργίας των Συνεταιρισμών, οι οποίοι ως γνωστόν:

  1. Είναι δημοκρατικά ελεγχόμενες από τα μέλη τους επιχειρήσεις των οποίων βασική αρχή είναι η ανοιχτή, εθελοντική και ισότιμη συμμετοχή.
  2. Έχουν καταστατικά τα οποία ρυθμίζουν τις σχέσεις των μελών με την συλλογικότητα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και προβλέπουν την παροχή και συλλογή πληροφοριών εκατέρωθεν, είτε υποχρεωτικά σε βασικά στοιχεία είτε εθελοντικά σε περαιτέρω στοιχεία με σκοπό επιπλέον παροχές και όχι ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον εφοδιασμό του φαρμακείου.
  3. Συναλλάσσονται στη συντριπτική πλειοψηφία με μέλη τους δηλ. με πρόσωπα τα οποία έχουν την εξής τριπλή ιδιότητα:

α) Είναι πελάτες: καθώς κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Συνεταιρισμού.

β) Είναι συνιδιοκτήτες: καθώς συμμετέχουν υποχρεωτικά στο κεφάλαιο του Συνεταιρισμού.

 γ) Είναι συνδιευθύνοντες: καθώς συναποφασίζουν για την ακολουθούμενη από τον Συνεταιρισμό πολιτική είτε άμεσα (μέσω της Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Συνεταιρισμού) είτε έμμεσα (μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο εκλέγουν και το οποίο εξουσιοδοτούν να διοικήσει εις το όνομα τους τον Συνεταιρισμό).

Η επιστολή του Π.Σ.Φ. είναι ωστόσο μια καλή αφορμή για να υπενθυμίσουμε πως:

  • Οι Συνεταιρισμοί, λόγω της νομικής φύσης τους αλλά και εκ του καταστατικού τους, είναι οργανισμοί που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών του Έλληνα Φαρμακοποιού. Αντίθετα οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, λόγω της νομικής φύσης αλλά και εκ του καταστατικού τους, είναι οργανισμοί που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων τους.
  • Η ιστορία έχει καταγράψει την μεταμόρφωση του χονδρεμπορικού τοπίου από την είσοδο των ΣΥ.ΦΑ. στη χονδρεμπορική αγορά προς όφελος όχι μόνο των φαρμακοποιών μελών τους αλλά και των υπολοίπων φαρμακοποιών που δεν συναλλάσσονται με τους ΣΥ.ΦΑ. αλλά ακόμη και των ίδιων των ασθενών.

Οι συνεταιρισμοί είναι αυτοί που επέβαλαν τον εφοδιασμό των φαρμακείων με όλη τη γκάμα των προϊόντων, σε σύντομους χρόνους, επέβαλαν τις εκπτώσεις προς τα φαρμακεία και με ευνοϊκούς για αυτά όρους, σε αντίθεση με τις συνθήκες που προηγουμένως είχαν επιβάλλει οι ιδιώτες χονδρέμποροι. Οι παλαιότεροι θα θυμόνται αλλά και οι νεότεροι θα πρέπει να γνωρίζουν πως στην προ των ΣΥ.ΦΑ. εποχή υπήρχαν φαρμακαποθήκες που ανάγκαζαν τους φαρμακοποιούς να στήνονται στην ουρά κάθε μέρα για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους και να τις πληρώσουν τοις μετρητοίς. Οι ΣΥ.ΦΑ. χρηματοδότησαν τις προσφερόμενες προς τα μέλη τους υπηρεσίες από τα πλεονάσματα (δηλ. κεφάλαια) που κατάφερναν να συγκεντρώσουν και τα οποία χρησιμοποίησαν προς όφελος των συνεταίρων, προς όφελος του συνόλου και όχι προς μεγέθυνση τραπεζικών λογαριασμών.

Επομένως το να μέμφεται η συλλογικότητα των ιδιωτών χονδρεμπόρων τους συνεταιρισμούς για εκβιαστικές πρακτικές συνιστά:

  • Λογική υπέρβαση καθώς οι φαρμακοποιοί μέλη των ΣΥ.ΦΑ. δεν είναι δυνατόν να εκβιάζουν τον εαυτό τους, εκτός και εάν ο Π.Σ.Φ. θεωρεί πως οι φαρμακοποιοί νοσούν συλλογικά από κάποια ψυχική νόσο.
  • Ηθελημένη διαστρέβλωση του σκοπού που εξυπηρετούν οι Συνεταιρισμοί και εξωραϊσμού του σκοπού που εξυπηρετούν οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.
  • Σκόπιμη παράλειψη του κομματιού αυτού της ιστορίας που αφορά την διαμόρφωση και λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς.

Στην πραγματικότητα η πράξη αυτή του Π.Σ.Φ. δείχνει εμφατικά την απέλπιδα προσπάθεια των ιδιωτών χονδρεμπόρων για εξεύρεση μεριδίων αγοράς όχι μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον φαρμακοποιό αλλά μέσω της συκοφάντησης της συνεταιριστικής ιδέας, της δυσφήμισης αυτών που επιμένουν να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις αποκλειστικά για την στήριξη του Έλληνα Φαρμακοποιού στην κατεύθυνση της επιχειρηματικής και επιστημονικής του ανάπτυξης.

Ευελπιστούμε ο Π.Σ.Φ. να αντιληφθεί το ατόπημα του και να βρει το θάρρος να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του, ειδάλλως η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών μελών της και των χιλιάδων Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών που τους πλαισιώνουν».

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακαποθηκαρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν έχει πάρει επίσημα θέση στις καταγγελίες του ΠΣΦ παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετές μέρες από την αποστολή της επιστολής και παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες αυτές είναι σοβαρές (αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, εκβιασμοί, χειραγώγηση,  αθέμιτος ανταγωνισμός, απαξίωση φαρμακοποιών) και δημιουργούν ένα πολύ κακό κλίμα στο χώρο του χονδρεμπορίου φαρμάκων.

Η ΟΣΦΕ έχει ζητήσει από τον ΠΣΦ να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του αλλιώς θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις για την προάσπιση των νομίμων συμφερόντων των μελών της.

Στη φάση αυτή – με μεγάλα θέματα για τον κλάδο σε κρίσιμο σημείο, μεταξύ των οποίων και το ιδιοκτησιακό που προφανώς επηρεάζει με τα όσα προβλέπει για το ρόλο των συνεταιρισμών τις εξελίξεις-  το μόνο που λείπει είναι μία ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ συνεταιρισμών φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών.