ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Σκωτία εγκρίνει θεραπεία πρώτης γραμμής για τον προχωρημένο καρκίνο νεφρού

Η Σκωτία εγκρίνει θεραπεία πρώτης γραμμής για τον προχωρημένο καρκίνο νεφρού

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Scottish Medicines Consortium -ένας ανεξάρτητος συμβουλευτικός του NHS οργανισμός για τα φάρμακα στη Σκωτία- ενέκρινε τη χρήση του tivozanib της EUSA Pharma, ως θεραπεία πρώτης γραμμής για άτομα με προχωρημένο καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (RCC).

 

Η απόφαση θα επιτρέψει σε περίπου 165 ασθενείς που πάσχουν από RCC -μια κοινή μορφή καρκίνου των νεφρών- να έχουν πρόσβαση σε μια νέα θεραπεία, πρώτης γραμμής.

Το φάρμακο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσω του NHS στη Σκωτία, αποδείχθηκε ότι αποτρέπει την εξέλιξη του RCC κατά μέσο όρο 11,9 μήνες.
Ο καρκίνος των νεφρών είναι ήδη από τους δέκα πιο συχνά διαγνωσμένους καρκίνους στη Σκωτία και τα ποσοστά του θανατηφόρου καρκίνου προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα δέκα χρόνια.

 

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Καθηγητής της Κλινικής Καρκινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, Rob Jones, δήλωσε: «Η θεραπεία ασθενών με αυτό τον τύπο καρκίνου των νεφρών έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια. Παρόλο που, μέχρι σήμερα, τα φάρμακα δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν ίαση, οι πιο πρόσφατες φαρμακευτικές αγωγές προσφέρουν ελπίδα και την ευκαιρία να ζήσουν οι ασθενείς για πολλά χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την επιδείνωση σε ορισμένους ασθενείς με ανίατο καρκίνο νεφρού και ότι έχει διαφορετικό προφίλ παρενεργειών που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για ορισμένους ασθενείς που ξεκινούν τη θεραπεία για πρώτη φορά.
Η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς, που υποβάλλονται σε θεραπεία στο NHS στη Σκωτία, θα έχουν στη διάθεσή τους μια ευρύτερη ποικιλία θεραπευτικών αγωγών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, μαζί με την ιατρική τους ομάδα, να επιλέξουν τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους».

 

Το tivozanib δρα αναστέλλοντας το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που επιτρέπουν την ανάπτυξη των όγκων. Το 2016, 980 άτομα στη Σκωτία διαγνώστηκαν με καρκίνο νεφρών, ενώ περισσότεροι από 400 απεβίωσαν από την ασθένεια τον ίδιο χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, η έγκριση προσφέρει ελπίδα σε τωρινούς και μελλοντικούς ασθενείς.

 

Όπως δήλωσε η Karen McNee, Διευθύντρια του Kidney Cancer Scotland,: «Τα ποσοστά εκδήλωσης καρκίνου του νεφρού στη Σκωτία συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε χρόνο και είναι ζωτικής σημασίας οι σωστές θεραπείες να είναι διαθέσιμες όσο το δυνατόν νωρίτερα, ιδιαίτερα για εκείνους των οποίων οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί. Η σημερινή θετική απόφαση της SMC έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη Σκωτία να ζουν με καρκίνο νεφρού και να τους προσφέρουν ελπίδες για το μέλλον και για τις οικογένειές τους. Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή καλύτερων ειδήσεων για την καταπολέμηση του καρκίνου των νεφρών στη Σκωτία».