ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι δείχνει έρευνα για τη σύνδεση αυξημένου κινδύνου γυναικολογικών καρκίνων με τις θεραπείες γονιμότητας

Τι δείχνει έρευνα για τη σύνδεση αυξημένου κινδύνου γυναικολογικών καρκίνων με τις θεραπείες γονιμότητας

Έχει εκφραστεί και στο παρελθόν η επιφύλαξη για την πιθανότητα η έκθεση των γυναικών -που ακολουθούν έναν ή περισσότερους κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- σε υψηλά επίπεδα ορμονών, ενδεχομένως να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο αναπαραγωγικό σύστημα γυναικών που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας είναι αντιφατικά.

Έρευνα σε βάθος 20 ετών σε 255.786 γυναίκες

Με αυτό το δεδομένο, μελέτησαν στοιχεία 255.786 γυναικών μεταξύ του 1991 και του 2010 και εντόπισαν μια μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μη επεμβατικών όγκων μαστού και ωοθηκών, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός δεν οφείλεται στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά σε υποκείμενα χαρακτηριστικά των γυναικών που αύξαναν τον κίνδυνο.

Κατά τους ερευνητές, η συγκεκριμένη μελέτη –στην οποία χρησιμοποιήθηκαν αρχεία από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας– είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Αρχικά, εντόπισαν όλες τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στη συνέχεια, συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με τα εθνικά αρχεία για τον καρκίνο.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 8,8 χρόνια. Η μέση ηλικία κατά την πρώτη θεραπεία ήταν τα 34,5 και οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο 1,8 κύκλους θεραπείας. Στο 44 τοις εκατό αυτών η υπογονιμότητα οφειλόταν σε τουλάχιστον ένα γυναικείο παράγοντα, όπως η ενδομητρίωση, στο 19 τοις εκατό ήταν ανεξήγητη και στο 33 τοις εκατό οφειλόταν σε ανδρικούς παράγοντες, όπως ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.

Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, οι ερευνητές δε βρήκαν γενικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή διηθητικού καρκίνου του μαστού που να σχετίζεται με τη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αυξημένος κίνδυνος μη επεμβατικού καρκίνου του μαστού βρέθηκε σε 1,7 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα και συσχετίστηκε με τον αυξανόμενο αριθμό κύκλων θεραπείας. Ο απόλυτος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών -επεμβατικοί και οριακής γραμμής όγκοι- ήταν 5 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δε διαπίστωσαν γενικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.