NEA

Υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι αποφάσεις της Διοίκησης και η σφοδρή αντιπαράθεση Π. Πολάκη και Σ. Πουλή

Υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι αποφάσεις της Διοίκησης και η σφοδρή αντιπαράθεση Π. Πολάκη και Σ. Πουλή

Με μία αναλυτική ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, επιχειρεί να δώσει μία πρώτη απάντηση (προφανώς οι ανακοινώσεις δε θα σταματήσουν εδώ) σε δημοσιεύματα και αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση του ΚΕΕΛΠΝΟ για απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών που ενέχονται σε σκάνδαλα και διώξεις από τη Δικαιοσύνη.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά στην υπόθεση των 22 υπαλλήλων, για τους οποίους σήμερα αποφαίνεται η Διοίκηση του φορέα, μετά και από τις διώξεις που άσκησε η Δικαιοσύνη, εξαιτίας του ότι διορίστηκαν παράνομα και υπεράριθμα στο γραφείο του τότε Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ πληρωνόταν από δομές του ΚΕΕΛΠΝΟ. Καταφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός, στο κείμενο της ανακοίνωσης, χωρίς να τον κατονομάζει, στον απολυθέντα πρόεδρο του σωματείου, Σταμάτη Πουλή –ο οποίος έχει απαντήσει στην ανακοίνωση Πολάκη και η απάντηση αυτή βρίσκεται στο τέλος της ανακοίνωσης του αν. υπουργού– αναφέροντας σειρά ενεργειών και παράνομων πράξεών του με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων οικείων του προσώπων, καταλήγοντας ότι «Οι “συνδικαλιστές” αυτοί και η παρέα τους, που σήμερα τολμούν να μιλούν για διώξεις “αθώων συνδικαλιστών” από την Αριστερά, είχαν μετατρέψει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε “μικρομάγαζο” των ιδιοτελών μικροσυμφερόντων».

 

Παράλληλα, όμως, ο κ. Πολάκης θέτει ζήτημα απόδοση δικαιοσύνης και έμπρακτη επανόρθωση σχετικά με αρκετά άλλα θέματα στα οποία όπως λέει «θεσμοί και ΜΜΕ οφείλουν να ανταποκριθούν στο επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας για ξεκάθαρες απαντήσεις». Μερικά από τα θέματα αυτά αφορούν: Τις διαφημιστικές δαπάνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ (κατονομάζει ο κ. Πολάκης και τα ΜΕ που τις δημοσίευσαν), το ρόλο και τα πεπραγμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ της συζύγου του π. υπουργού Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, το ρόλο και τη συσχέτιση με το ΚΕΕΛΠΝΟ του άλλου μεγάλου σκανδάλου της NOVARTIS αλλά και μια σειρά υποθέσεων «διασπάθισης εκατοντάδων εκατομμυρίων «ζεστού» δημόσιου χρήματος» μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων έως το 2014.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Παύλου Πολάκη:

 

Με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις απολύσεις των στελεχών του φορέα, που όπως διατυπώνει ο αρμόδιος εισαγγελέας της υπόθεσης των σκανδάλων, «...σχεδίασαν, οργάνωσαν και μεθόδευσαν από κοινού και μάλιστα μεταχειριζόμενοι ιδιαίτερα τεχνάσματα προκειμένου να διευκολυνθούν κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης της κακουργηματικής απιστίας...», σταθεροί στην πολιτική μας υπόσχεσή για κάθαρση και απόδοση ευθυνών σε όλο το βάθος και την έκταση της εγκληματικής διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος που συντελέστηκε στον χώρο της Υγείας επί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δικαιωνόμαστε περίτρανα όταν προτρέπαμε κόμματα, θεσμούς, ΜΜΕ, Δικαιοσύνη και όλη την δημοκρατική κοινωνία να εστιάσει και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή της Κυβέρνησης.

Ακόμα και σήμερα όμως, που η Δικαιοσύνη  -άλλοτε με γρήγορα αντανακλαστικά και άλλοτε με απελπιστικά και αξιοπερίεργα αργούς ρυθμούς-  επιχειρεί να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, σημαντικό τμήμα ιδιοτελών συμφερόντων, δημοσιογράφων και μέσων που διαχρονικά ήταν στην υπηρεσία τους, αλλά κυρίως του πολιτικού προσωπικού που εξυπηρέτησε αυτές τις ιδιοτέλειες, εξανίστανται δημόσια για το πρώτο αυτό βήμα που συντελείται στο ΚΕΕΛΠΝΟ σε μια μακριά (απ’ ότι φαίνεται) πορεία εξυγίανσης και επανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και τους διαχειριστές του δημόσιου χρήματος.

Πώς αλλιώς να δει κανείς την δημόσια ενόχληση της ΝΔ για τις εξελίξεις ή τις προτροπές του Άδωνι Γεωργιάδη να «σταθούμε στο πλάι των αδίκως απολυθέντων υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι έχασαν την δουλειά τους λόγω του μίσους Πολάκη». Εμείς βέβαια, και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι, γνωρίζουμε καλά ότι όσο θα σφίγγει γύρω τους ο κλοιός της αποκάλυψης και της πολιτικής και ποινικής απόδοσης ευθυνών, τόσο οι κραυγές και η απόγνωση θα τους προδίδει. Και επειδή είμαστε ακόμα μόνο στην αρχή και τα σπουδαία έπονται, επανερχόμαστε με ευθύνη και απευθυνόμενοι προς πάσα κατεύθυνση υπενθυμίζουμε τα παρακάτω, που αποτελούν όσα τουλάχιστον έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί για την υπόθεση αυτή και απασχολούν Αρχές και Δικαιοσύνη, χωρίς να παύουμε ούτε λεπτό να αναζητούμε και τα τυχόν υπόλοιπα που θα δουν το φως της δημοσιότητας όταν ξετυλιχτεί ολοκληρωτικά το κουβάρι της οικονομικής και πολιτικής διαφθοράς στον τόπο μας.   

Ο λόγος, λοιπόν, είναι για τους 22 υπαλλήλους που διορίστηκαν παράνομα και υπεράριθμα στο γραφείο του τότε Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ πληρωνόταν από δομές του ΚΕΕΛΠΝΟ και για τους οποίους αποφαίνεται σήμερα η Διοίκηση του φορέα, μετά και από τις διώξεις που άσκησε η Δικαιοσύνη. Παρά τη λάσπη που δεχτήκαμε όταν μιλήσαμε πρώτη φορά για αυτά, η πορεία της υπόθεσης μας δικαιώνει περίτρανα. Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων με ευθύνη σε Δομή για τους οροθετικούς έβρισκε τρόπο να αναλαμβάνει η σύζυγός του υπεύθυνη θέση στον Φορέα, να υπηρετεί η κουνιάδα του στο γραφείο του Υπουργού Γεωργιάδη, να ανατίθενται σε μπατζανάκη του (με υπέρογκες αναθέσεις 150.000 €) οι εργασίες συντήρησης και διαχείρισης του κτιρίου που φιλοξενούσε τον δημόσιο οργανισμό καθώς και το catering, να συναινεί στην απασχόληση εργαζομένων στο γραφείο Υπουργού ενώ μισθοδοτούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, να επιχειρεί την απόκρυψη όλων αυτών με πλαστογραφήσεις και άλλα πολλά. Οι «συνδικαλιστές» αυτοί και η παρέα τους, που σήμερα τολμούν να μιλούν για διώξεις «αθώων συνδικαλιστών» από την Αριστερά, είχαν μετατρέψει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε «μικρομάγαζο» των ιδιοτελών μικροσυμφερόντων τους την ώρα που έκαναν πλάτες στους πολιτικούς προϊσταμένους τους που ήθελαν τον Φορέα «υπερκατάστημα» των μεγαλοσυμφερόντων τους. Δηλώνουμε απερίφραστα και σε κάθε κατεύθυνση ότι η Αριστερά και η Κυβέρνησή της, δεν διανοείται να απολύσει εργαζόμενους και μάλιστα συνδικαλιστές που διεκδικούν το συλλογικό συμφέρον όσων εκπροσωπούν. Τολμάει όμως να απολύσει «συνδικαλιστές»-λαμόγια που στο όνομα της ιδιότητάς τους πλουτίζουν εις βάρος των συναδέλφων τους και του κάθε φορολογούμενου πολίτη.

Πέρα όμως από αυτά σήμερα, θεσμοί και ΜΜΕ οφείλουν να ανταποκριθούν στο επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας για ξεκάθαρες απαντήσεις, απόδοση δικαιοσύνης και έμπρακτη επανόρθωση σχετικά και με:

  • Τις σκανδαλώδεις διαφημιστικές δαπάνες πολλών εκατομμυρίων Ευρώ για κυριολεκτικά «αέρα κοπανιστό» (ή και χρηματοδοτήσεις πολιτευτών της ΝΔ μέσα από αυτά που είναι υπό διερεύνηση), σε τυχάρπαστα «ενημερωτικά» μέσα και σε πολλούς δημοσιογράφους σε όλη την Ελλάδα, που έπαιρναν μέχρι και 15.000 ευρώ το μήνα ή το τρίμηνο για την ανάρτηση ενός banner ή τη δημοσίευση ενός άρθρου σε εβδομαδιαία εφημερίδα έναντι 19.800 Ευρώ με θέμα "πολυομυελίτιδα στη Συρία". Χαρακτηριστικά ήταν τα «Παραπολιτικά» του Κουρτάκη, «φιλικά κανάλια» όπως το Blue Sky, οι ιστοσελίδες «βελόνα και κλωστή», «Έλληνες Δήμαρχοι» κ.α.

 

  • Τον ρόλο και τα πεπραγμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ της συζύγου του π. Υπουργού Οικονομικών και σημερινού αρχιτραπεζίτη της χώρας Ι. Στουρνάρα, που ενώ κόστισαν εκατομμύρια Ευρώ για να εξυπηρετηθούν καμπάνιες όπως για παράδειγμα για το «μεταδιδόμενο» νόσημα του καρκίνου (!), η Δικαιοσύνη καθυστερούσε εξοργιστικά να επιληφθεί ένα χρόνο μετά τη διαβίβασή τους.

 

  • Τον ρόλο και τη συσχέτιση με το ΚΕΕΛΠΝΟ του άλλου μεγάλου σκανδάλου της NOVARTIS και των άλλων εταιρειών που ελέγχονται για τα εγκλήματα στο χώρο του φαρμάκου.

 

  • Μια σειρά υποθέσεων διασπάθισης εκατοντάδων εκατομμυρίων «ζεστού» δημόσιου χρήματος μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων έως το 2014, όπως:

Ø  Η αγορά εμβολίων που έφταναν σε ποσότητα να καλύψουν μια ολόκληρη Ήπειρο σαν την Αφρική, με δάνειο 200 εκατ. Ευρώ (χωρίς να υπάρχει πουθενά σχετικό νομικό πλαίσιο για διαδικασία δανειοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ), που στη μεγάλη τους πλειονότητα τελικά πετάχτηκαν και καταστράφηκαν

Ø  Η «φωτογραφική» προκήρυξη για αγορά ακινήτου με 29 εκατ. Ευρώ και αντικειμενική 3 εκατ. Ευρώ, που τελικά αγοράστηκε με 11 εκ. €

Ø  Η προμήθεια θερμικών καμερών με κόστος αντίστοιχο μιας, προσφιλούς στους πρωταγωνιστές της διαφθοράς, Porsche Cayenne

Ø  Τα βραβεία ήθους (!) σε πολιτικά φίλα κείμενα ΜΜΕ, όπως τον Ant1 που άγγιξε το ένα εκατομμύριο σε δύο δόσεις

Ø  Την κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε υπόθεση 300.000 ευρώ για τη βιοτρομοκρατία, που παρά την δικαστική καθυστέρηση οδήγησε στην αποπομπή του κ. Παπαδημητρίου με την κατηγορία της απιστίας

Ø  Την περίπτωση της με «ανύπαρκτη» απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ με 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων δομών στήριξης τοξικοεξαρτημένων και πρόσληψη νέου προσωπικού 120-130 ατόμων, ενώ για παραπάνω από τις μισές αυτές δαπάνες δεν βρέθηκαν ποτέ παραστατικά

Ø  Τους διαγωνισμούς που κράταγαν 7-8 χρόνια μόνο και μόνο γιατί διαφωνούσαν μεταξύ τους ποιος θα «δικαιούται» τις μίζες

Ø  Τις περιπτώσεις όπως του «Υγειονομικού Χάρτη» ή του «Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών», για τις οποίες δόθηκαν κάποια εκατομμύρια χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί τίποτα, την ώρα που αποκαλυπτόταν κατάχρηση δωρεών πολιτών από αντικαρκινικούς εράνους, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων Ευρώ

 

Σ’ αυτές και στις υπόλοιπες υποθέσεις που συμπληρώνουν το μεγάλο πάρτυ που διοργανώθηκε μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και στις πλάτες του ελληνικού λαού, η δική μας η στάση θα παραμείνει αμετακίνητα στον ρόλο του θεσμικού παράγοντα που επιδιώκει να αποκαλύπτει εγκλήματα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, να καλεί την Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες της και να ανταποκριθεί στο πάνδημο αίτημα για απόδοση ευθυνών, διώξεις  - όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι υπαίτιοι -  και αναγκαστική επιστροφή των κλεμμένων. Τέλος, να αναδεικνύει δημόσια τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων και των πολιτικών εκείνων που έβαζαν τις υπογραφές τους σε όλα αυτά, είχαν μετατρέψει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μια offshore του Υπουργείου Υγείας (όπως αυτοί καλά ξέρουν να κάνουν) και που σήμερα κυκλοφορούν με τη «μάσκα του Ζορό» για να μας σώσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό, κατανοούμε απόλυτα τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν μέσα από την ανασφάλεια και τον πανικό του διατηρεί εντός του κόμματος τα ακροδεξιά σταγονίδια που βρήκε εκεί και τα εξαπολύει σε μια βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών εναντίον μας, μήπως και φοβηθούμε ή σταματήσουμε. Αλλά φευ…!

 

Η άμεση και αιχμηρή απάντηση Πουλή στον Π. Πολάκη

 

Άμεσα απάντησε με γραπτή δήλωσή του ο απολυθείς πρόεδρος του σωματείου, Σταμάτης Πουλής, το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιουλίου, στην παραπάνω εκτενή ανακοίνωσητου Παύλου Πολάκη, σχετικά με τις απολύσεις των τεσσάρων υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

«Ο αναπληρωτής Υπουργός Π. Πολάκης σε προφανή πανικό, προσπαθεί μπροστά στη δημόσια κατακραυγή για τις παράνομες απολύσεις – διώξεις 4 υπαλλήλων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με δική του πολιτική εντολή, μεταξύ των οποίων και εμού ως Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ομολογεί στον πανικό του πάνω την πολιτική μας δίωξη με εντολή του. Τιμή μας και καμάρι μας…

Καταντάει όμως ο ίδιος ΓΡΑΦΙΚΟΣ και συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τα ίδια φαιδρά ψέματα «περί φακών και συντηρήσεων» για τα οποία πριν από μόλις 25 ημέρες ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ως κοινός Συκοφάντης!

Αυτή η εμμονή του είναι προς διερεύνηση…

Λοιπόν, κανένας δεν πλούτισε επειδή ολόκληρες οικογένειες ανθρώπων χτυπημένων από την κρίση έτρωγαν φαγητό και κάλυπταν τις ανάγκες τους, συνολικά πάνω από 100 άτομα την ημέρα. Διπλές μερίδες δίνονταν για να πάνε όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στα παιδιά τους. Αυτό το έργο γινόταν όταν ήμουν εγώ υπεύθυνος, πριν έρθουν οι δικοί σου και η λαίλαπά σας…

Τολμάς και μιλάς εσύ σε εμένα, που σήμερα δεν υπάρχει ούτε φαγητό ούτε γάλα για τα μωρά που φιλοξενούνται στα Προστατευόμενα Διαμερίσματα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Αυτή είναι η ηθική σου και έχεις και το θράσος να την διατυμπανίζεις.

Και ταυτόχρονα με προφορική εντολή σου κόβονται τιμολόγια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αέρα για υπηρεσίες φύλαξης που δεν πιστοποιούνται από κανέναν. Τιμολόγια ΜΑΥΡΑ με εντολή σου σε ένα σεκιουριτά με ένα ποινικό μητρώο σεντόνι και με δικαστικές αποφάσεις απομάκρυνσής του ως παράνομου.

Στα αναρτώ να τα βλέπεις γιατί φαίνεται έχεις κοντή μνήμη.

Έχετε ανοίξει τους λογαριασμούς μου, έχετε μπει σπίτι μου, με ψάχνεις εδώ και ενάμιση χρόνο μανιακά αλλά δεν έχεις βρει τίποτα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται!

Αν έχεις όμως τα κότσια άνοιξε τους λογαριασμούς του φίλου σου του σεκιουριτά και πες μας πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει. Το έχω ζητήσει να το κάνει η φίλη σου η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου αλλά τζίφος η δουλειά μέχρι τώρα…

Για αυτό, όταν θα μιλάς για εμένα και την γυναίκα μου θα πλένεις πρώτα το στόμα σου και θα σκύβεις με σεβασμό μπροστά στις Δικαστικές Αποφάσεις.

Άντε γιατί όλο με τις γυναίκες των αντιπάλων σου ασχολείσαι και έχεις καταντήσει ντροπή της κοινωνίας.

 

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων

Σταμάτης Πουλής