ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οι ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων της ΕΕ επιταχύνουν την προετοιμασία για την πιθανότητα «μη συμφωνίας» στο Brexit

Οι ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων της ΕΕ επιταχύνουν την προετοιμασία για την πιθανότητα «μη συμφωνίας» στο Brexit

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό και αυξάνουν τον φόρτο εργασίας τους, καθώς ο ρόλος των βρετανών εμπειρογνωμόνων στο πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων μειώνεται προ Brexit.

Παρόλο που για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέλθουν ακόμη οκτώ μήνες, η Βρετανία έχει ήδη σταματήσει να αναλαμβάνει νέα έργα που η διάρκεια τους επεκτείνεται πέρα από τις 29 Μαρτίου 2019 και ετοιμάζεται να παραδώσει τα υπάρχοντα έργα αναθεώρησης των φαρμάκων σε άλλες χώρες.

Αυτό δημιουργεί σημαντικό κενό, καθώς οι βρετανοί εμπειρογνώμονες εκτελούν περίπου το ένα πέμπτο των εργασιών για τον κεντρικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Επιπλέον αυτού είναι γνωστό ότι, η ρυθμιστική υπηρεσία φαρμάκων της Βρετανίας για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο αποκεντρωμένο σύστημα εποπτείας των φαρμάκων, το οποίο βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση.

"Είναι πραγματικά κρίμα ότι θα χάσουμε την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι σίγουρα πολύ ισχυρή", δήλωσε ο Hugo Hurts, εκτελεστικός διευθυντής του Ολλανδικού Συμβουλίου Αξιολόγησης Φαρμάκων. "Είναι μια πραγματική πρόκληση, αλλά δεν πρόκειται να πω ότι δεν υπάρχουν αρκετές γνώσεις για να αντικατασταθεί αυτό στο υπόλοιπο δίκτυο", δήλωσε ο Hurts.

Η Γερμανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των άλλων μεγάλων συντελεστών στη διαδικασία επανεξέτασης των φαρμάκων της ΕΕ, μαζί με τη Βρετανία. Ο ολλανδικός οργανισμός έχει ήδη προσλάβει περισσότερους από δώδεκα πρόσθετους εργαζομένους και οι ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων σε άλλα κράτη της ΕΕ προσλαμβάνουν επίσης περισσότερα στελέχη.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο περισσότερες εργασίες αξιολόγησης των φαρμάκων μπορούν να εκτελεστούν μελλοντικά από πολυεθνικές ομάδες, και όχι από έναν μόνο οργανισμό.

Παρά την ψήφο βουλευτών του βρετανικού Κοινοβουλίου που ζητούν αυτή τη βδομάδα τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό κανονιστικό δίκτυο για τα φάρμακα, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί τέτοια συμφωνία. Αυτό αντανακλά την ευρύτερη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ τον προσεχή Μάρτιο.

"Στο τέλος της ημέρας, το δίκτυο πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι από τις 29 Μαρτίου του 2019 για μια συμφωνία «χωρίς συμφωνία» τότε θα είχαμε κάνει πολύ κακή δουλειά », δήλωσε ο Hurts.

Είναι κρίσιμο για τις νέες θεραπείες

Η διατήρηση έγκαιρων εγκρίσεων για νέα φάρμακα είναι ζωτικής σημασίας για τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες έχουν δεκάδες πειραματικά φάρμακα που πρόκειται να αξιολογηθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Η διαταραχή που προκαλείται από το Brexit έρχεται επίσης σε μια εποχή κατά την οποία οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν την επίβλεψη μιας σειράς νέων τεχνολογιών υγείας, όπως η γονιδιακή θεραπεία, και μια σειρά από μεγάλα δεδομένα για τα αποτελέσματα της υγείας.