NEA

Παράταση 10 ημερών για το Ερρίκος Ντυνάν

Παράταση 10 ημερών για το Ερρίκος Ντυνάν

Παρατείνεται η προθεσμία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του Ντυνάν, η οποία πλέον τοποθετείται στις 3 Αυγούστου, αντί για σήμερα 23/7 που έληγε η σχετική διορία.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα ΑΕ υπήρξε από περίπου 23 επενδυτές, οι οποίοι υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας και θα κληθούν το επόμενο άμεσο διάστημα να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές.

Μεταξύ όσων υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας, περιλαμβάνονται οι CVC Capital, Ιατρικό Αθηνών, Ιασώ, Ευρωκλινική, Βιοϊατρική, ξένα funds όπως οι Farallon, Davidson Kempner, Mubadala καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate, ενώ έκπληξη θεωρείται το πιθανό ενδιαφέρον από ξένο στρατηγικό αγοραστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Iατρικό Aθηνών βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το private equity fund Davidson Kempner για από κοινού διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν. Σε συζητήσεις με έτερο ενδιαφερόμενο βρίσκεται η Ευρωκλινική, ενώ η Farallon θα κατέλθει στον διαγωνισμό μόνη της, όπως και η CVC Capital, αν τελικώς διεκδικήσει με αξιώσεις το νοσοκομείο.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η δημιουργία μιας short list με επιλογή των επενδυτών που καταγράφουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στους οποίους και θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα οικονομικά δεδομένα του "Ερρίκος Ντυνάν", όπως, μεταξύ άλλων, το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων, οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και η πορεία του νοσοκομείου μέσα στο 2018. Πρόκειται για πληροφορίες που, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τον διαγωνισμό, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εάν το παρόν επενδυτικό ενδιαφέρον θα περάσει στην επόμενη... φάση, δηλαδή στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Για παράδειγμα, απαιτούνται τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού. Τα ίδια στελέχη τοποθετούν, δε, το κρίσιμο στάδιο του διαγωνισμού μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το σενάριο υπαγωγής στο δημόσιο

Οι διεργασίες για την εξαγορά του "Ερρίκος Ντυνάν" περιλαμβάνουν και το σενάριο υπαγωγής του στο Δημόσιο, να ενταχθεί δηλαδή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το θέμα ξεκίνησε ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που ανέφερε πως το Δημόσιο ενδιαφέρεται για την εξαγορά του νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Π. Πολάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκου.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργείου Υγείας έλεγαν πως εξετάζεται η εξαγορά του "Ερρίκος Ντυνάν" από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η δωρεά του στη συνέχεια στο Δημόσιο. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, προκειμένου να γίνει αυτό, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιθανότατα θα έπρεπε να αναστείλει άλλες δράσεις (ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη), ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει το παραπάνω εγχείρημα. Επιπλέον, θα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη των "θεσμών" για το κατά πόσο το ΕΣΥ θα είχε τη δυνατότητα να θέσει υπό την "ομπρέλα" του ένα μεγάλο νοσοκομείο υψηλών απαιτήσεων.

Κατά την εκτίμηση του Dailypharmanews η υπαγωγή του Ντυνάν στο δημόσιο  είναι το πλέον αδύναμο σενάριο για μια σειρά από λόγους που προαναφέρονται με κύριο εμπόδιο την έγκριση των θεσμών.

Πάντως, στελέχη του κλάδου αναφέρουν πως, αν το "Ερρίκος Ντυνάν" περάσει στο ΕΣΥ, τότε οι 462 κλίνες νοσηλείας που διαθέτει, μεταξύ των οποίων 38 κλίνες ΜΕΘ, βγαίνουν "εκτός ανταγωνισμού" στον ιδιωτικό τομέα.

Η αποτίμηση του Ντυνάν

Η Πειραιώς αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της, με κόστος ελαφρώς υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι το νοσοκομείο δεν έφθασε σε break even επίπεδο ούτε κατά την περσινή χρήση και διαθέτει αρνητική καθαρή θέση, η αγορά εκτιμά ότι οι προσφορές θα κινηθούν στην περιοχή των 75 με 90 εκατ. ευρώ.

Το Ερρίκος Ντυνάν έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημίες, μετά από φόρους, 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών προ rebate & clawback ανήλθε πέρυσι, σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016.