ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διευρυμένη εργασιακή εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες

Η διευρυμένη εργασιακή εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Οι γυναίκες που εργάζονται 45 ώρες ή περισσότερο κάθε εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, σύμφωνα με καναδική μελέτη.

 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 7.065 εργαζόμενους ηλικίας 35 ετών και άνω, στο Οντάριο του Καναδά, για διάστημα μεγαλύτερο των 12 ετών. Κανένας από αυτούς δεν είχε διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης ή κατά τα δύο πρώτα έτη παρακολούθησης.

 

Περίπου το 8% των γυναικών και το 12% των ανδρών ανέπτυξαν διαβήτη μέχρι το τέλος της περιόδου μελέτης.

 

Οι ώρες εργασίας δε φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη για τους άνδρες. Ωστόσο, οι γυναίκες που εργάζονται τουλάχιστον 45 ώρες την εβδομάδα ήταν 63% πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη από τις γυναίκες που εργάζονται 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.

 

«Η μελέτη μας δε μας επέτρεψε να εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ των φύλων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Mahee Gilbert-Ouimet, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας και Υγείας του Τορόντο.

 

«Ωστόσο, είναι εύλογο ότι οι γυναίκες εργάζονται περισσότερες ώρες, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οικιακές εργασίες και τις οικογενειακές ευθύνες», δήλωσε η Gilbert-Ouimet.

«Από την πλευρά τους, οι άνδρες που εκτελούν πολύωρη εργασία συνήθως, απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που απαιτούν περισσότερη σωματική δραστηριότητα από ό, τι οι γυναίκες, αποκτούν μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσω της εργασίας και είναι πιο πιθανό να κατέχουν επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης και καλής αμοιβής».

 

Η εργασία περισσότερων ωρών στη δουλειά και στο σπίτι μπορεί να κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο χρόνιο στρες, τις φλεγμονές και τις ορμονικές αλλαγές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο διαβήτη, σημειώνουν οι ερευνητές στο BMJ Open Diabetes Research & Care.

 

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 1 στους 10 ενήλικες (το 10% του γενικού πληθυσμού) είχε διαβήτη το 2014 και η ασθένεια θα είναι η έβδομη αιτία θανάτου μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία και τη γήρανση και εκδηλώνεται όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά ή να παράγει αρκετή ποσότητα της ορμόνης ινσουλίνης για να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια. Εάν η πάθηση αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη, ακρωτηριασμούς, τύφλωση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

 

Οι γιατροί προειδοποιούν για την άμεση ανάγκη απώλειας βάρους και σωματικής άσκησης, και έχουν συστήσει υγιεινή διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την ελαχιστοποίηση άλλων επιπλοκών της νόσου. Η μείωση του στρες συνιστάται επίσης επειδή, είτε προκαλείται στη δουλειά είτε όχι, το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει το διαβήτη, συμβάλλοντας άμεσα στην άνοδο του σακχάρου στο αίμα ή οδηγώντας σε ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές.

 

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το άγχος της εργασίας και του διευρυμένου εργασιακού ωραρίου με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν επικεντρωθεί στους άντρες, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης.

 

Η ανάλυση των στοιχείων της έρευνας

 

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχετικά με τις συνολικές ώρες εργασίας των συμμετεχόντων είτε τις πληρώθηκαν είτε όχι. Προσμέτρησαν, επίσης, και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανεξάρτητα τον κίνδυνο του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων του lifestyle και των χρόνιων ιατρικών προβλημάτων.

 

Ένας περιορισμός των αποτελεσμάτων είναι ότι οι ερευνητές αξιολόγησαν μόνο μία φορά τις ώρες εργασίας, παρόλο που και οι αλλαγές του ωραρίου, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο του διαβήτη, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι συγγραφείς.

 

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο στενή είναι η σχέση του εργασιακού ωραρίου με το διαβήτη, δήλωσε η Dr. Rita Hamad, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

 

«Οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες ώρες μπορεί να έχουν λιγότερο χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους, ακολουθώντας υγιεινή διατροφή και άσκηση», δήλωσε η Δρ Hamad. «Επίσης, συνήθως, είναι πιο αγχωμένοι και δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου. Όλα αυτά είναι παράγοντες αύξησης της εκδήλωσης του διαβήτη».