ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Τι έχει γίνει ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C;

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Τι έχει γίνει ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C;

Με ποια ταχύτητα προσεγγίζουμε τον παγκόσμιο στόχο –στον οποίο συμμετέχει ενεργά(?) και η Ελλάδα– της εκρίζωσης της Ηπατίτιδας C έως το 2030;

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Όταν, πριν ένα χρόνο, παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση της ιογενούς Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα και τονίστηκε από τους αρμόδιους ότι αποτελεί «προτεραιότητα του υπουργείου στη δημόσια υγεία αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην καθολική κάλυψη των ασθενών και των ανασφάλιστων» και επίσης ότι -με όλες τις ενέργειες που μέχρι τότε είχαν γίνει και όσα αναμένονταν να γίνουν- «διαγράφεται πιο ρεαλιστικός ο στόχος της εκρίζωσης της Ηπατίτιδας C έως το 2030, σύμφωνα με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τις οποίες έχει συμφωνήσει και η χώρα μας», δημιουργήθηκε σε όλους αίσθημα αισιοδοξίας για τη θετική προοπτική που ανοίγει η «τοποθέτηση» ενός από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα δημόσιας Υγείας στη σωστή του βάση.

Τι έγινε μέσα στους 12 μήνες που μεσολάβησαν από τότε; Πλησιάζουμε στην εκπλήρωση του στόχου μας έως το 2030;

«Δεν είμαστε σε τροχιά εκρίζωσης», μας προσγειώνει ο Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», ο οποίος εξηγεί στο dailypharmanews.gr ότι «για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της εκρίζωσης, απαραίτητο είναι να ελεγχθεί και να περιοριστεί ο επιπολασμός της νόσου και να μη μεριμνούμε μόνο για την αποτελεσματική θεραπεία όσων έχουν διαγνωστεί».

 

Αυτό που εξηγεί ο κ. Καλαμίτσης είναι το αυτονόητο, ότι δηλαδή η σταδιακή απομείωση των περιστατικών της νόσου καθώς και του σχετιζόμενου φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας, γίνεται μέσω της ισότιμης παροχής κατάλληλης θεραπείας στους ασθενείς και, φυσικά, στις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρήστες, φυλακισμένους κλπ), οι οποίοι είτε δε γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό είτε δεν ενεργούν από μόνοι τους για να λάβουν θεραπεία και σε κάθε περίπτωση μεταδίδουν τη νόσο. «Οι ομάδες αυτές, κυρίως, αυξάνουν και  συντηρούν τον επιπολασμό και σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό μέσα στον ένα χρόνο που πέρασε».

 

«Έχουμε προχωρήσει σαφώς σε σχέση με παλαιότερες εποχές, όπου η αποτελεσματικότερη θεραπεία αφορούσε ασθενείς πολύ προχωρημένων σταδίων, αλλά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε όσα πρέπει να γίνουν για τη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού μέσω της αγωγής υγείας, της ενημέρωσης του πληθυσμού και της προώθησης προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού, εφόσον έχουμε θέσει ως στόχο την εκρίζωση. Καθυστερήσεις υπάρχουν και στις συνεδριάσεις για τη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων. Όλα αυτά μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι η εκρίζωση είναι ακόμα πολύ μακριά», καταλήγει ο κ. Καλαμίτσης.

 

Να θυμόμαστε τις δεσμεύσεις

 

Εμείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τη βεβαιότητα του κ. Ξανθού όταν δήλωνε ότι «…παρά το μεγάλο ποσοστό επιπολασμού και νέων μολύνσεων που καταγράφονται στην Ελλάδα, ο στόχος θα επιτευχθεί καθώς υπάρχει πλέον και η δυνατότητα των απαιτούμενων συνεργειών και η απαραίτητη τεχνογνωσία και τα εργαλεία, ενώ έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός πάνω στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C», αλλά και τη «μαγική» φράση του Γιάννη Μπασκόζου: «Δεν είμαστε μάγοι αλλά θα επιτύχουμε την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C». 

 

Υπενθυμίζουμε για να μην ξεχνιόμαστε, καθώς η Ηπατίτιδα C παραμένει νόσημα εθνικής σημασίας με υψηλό φορτίο νοσηρότητας, αλλά και εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – το μήνυμα από τον ΠΟΥ

 

Το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επικεντρώνεται στη φράση: "Test. Treat. Hepatitis" και με μία σειρά από δραστηριότητες ο Οργανισμός αποβλέπει στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε περιφέρειες και χώρες:

 

  • Να υποστηρίξει την κλιμάκωση των υπηρεσιών πρόληψης, ελέγχου, θεραπείας και περίθαλψης για την ηπατίτιδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση συστάσεων για δοκιμές και θεραπευτικές αγωγές του ΠΟΥ
  • Να παρουσιάσει βέλτιστες πρακτικές και να προωθήσει την καθολική κάλυψη της υγείας των υπηρεσιών ηπατίτιδας και
  • Να βελτιωθούν οι συνεργασίες και η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας

 

Φέτος, ο ΠΟΥ και η κυβέρνηση της Μογγολίας θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εκδηλώσεων στο Ulaanbaatar της Μογγολίας για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2018.

 

Στο σύνδεσμο, δείτε το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.