ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΙΣΑ: Προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις καταστροφικές πυρκαγιές

ΙΣΑ: Προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του, για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και καλεί το υπουργείο Υγείας να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία  για την επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα των περιοχών.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν τους πολίτες για τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία τους από τις πρόσφατες πυρκαγιές και να λάβουν  άμεσα μέτρα, για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

Η έκθεση σε καπνό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι πάσχουν από καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, υπάρχει σοβαρή περιβαντολογική επιβάρυνση, που πιθανώς να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να ενημερώσουν εάν έγιναν μετρήσεις για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές και να δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Επίσης, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν -ειδικά όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου- και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία τους.

«Καλούμε τις υγειονομικές αρχές να προβούν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για την προστασία της δημόσιας υγείας και να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας των πληγέντων περιοχών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του.

 

Συγκινητική η συμπαράσταση από Ιατρικούς Συλλόγους

Οι πυρκαγιές και οι συνέπειές τους αναστάτωσαν όλον τον κόσμο και επηρέασαν βαθύτατα ολόκληρη την ανθρωπότητα και αυτό εκφράζεται μέσα από τις επιστολές που έχει λάβει ο ΙΣΑ, με τις οποίες εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση από άλλους Ιατρικούς Συλλόγους για την εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας από τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές στην Αττική.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης, ο Ιατρικός Σύλλογος Άγκυρας και η Διεθνής Ένωση Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Ομαδικών Διαδικασιών εξέφρασαν θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν ζωές ή τραυματίστηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά και δήλωσαν την ειλικρινή τους συμπαράσταση, αναφέροντας ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν στη χώρα μας την απαραίτητη ανθρωπιστική και ιατρική υποστήριξη.

Ο ΙΣΑ ευχαριστεί θερμά όλους για το ειλικρινές τους ενδιαφέρον και προσβλέπει σε μια αγαστή συνεργασία που θα απαλύνει τον πόνο των πληγέντων.

«Σε τόσο δύσκολες στιγμές, έχουμε ανάγκη την υποστήριξη των Ιατρικών Συλλόγων του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης. «Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια, κάνοντας το καθήκον μας απέναντι στους συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη μας»