ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έξαλλος ο Κ. Λουράντος με τις παρεμβάσεις ιατρών στην εκτέλεση συνταγών γενοσήμων: «Δεν βάζω την επιστημοσύνη μου στην κρίση του γιατρού»

Έξαλλος ο Κ. Λουράντος με τις παρεμβάσεις ιατρών στην εκτέλεση συνταγών γενοσήμων: «Δεν βάζω την επιστημοσύνη μου στην κρίση του γιατρού»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το θέμα της επιλογής του εμπορικού σκευάσματος ενός γενοσήμου που έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός και της ευθύνης του φαρμακοποιού, ως  επιστήμονα υγείας που είναι ο ειδικός στο φάρμακο απέναντι στον ασθενή, τέθηκαν από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λουράντο, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook δημιουργώντας, όπως ήταν φυσικό την αντίδραση των  ιατρών.

Ο κ. Λουράντος με αφορμή πραγματικό περιστατικό που συνέβη στο φαρμακείο του ανέβασε στο facebook άρθρο με τίτλο «Δεν χωνεύεται με τίποτα…» στο οποίο ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο φαρμακοποιός είναι υπεύθυνος για το φάρμακο και ο γιατρός για τη γνωμάτευση και το είδος της θεραπείας, δηλώνοντας μάλιστα έξαλλος στην ιδέα ότι η επιστημοσύνη του ως φαρμακοποιού πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του μπορεί να τίθεται στην κρίση του γιατρού που θέλει να γνωρίζει τι ακριβώς γενόσημο θα δοθεί στον ασθενή του.

 

Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Λουράντος:  

«Δεν χωνεύεται με τίποτα....

Εφημερία ... 15 Αυγούστου, ερημιά παντού με λίγη κίνηση και μπαίνει μια κυρία για να πάρει τα φάρμακα της, εκτελώντας μια συνταγή του ΕΟΠΥΥ.

Αφού είπε τα γνωστά, για την άδεια Αθήνα και τα ελάχιστα ανοιχτά φαρμακεία, δυσαρεστήθηκε γιατί δεν είχα να της δώσω το γενόσημο που είχε γράψει ο γιατρός στο ραβασάκι του.

Της εξήγησα με υπομονή πως η δραστική ουσία θεραπεύει και όχι η ... εταιρία παραγωγής φαρμάκου και πως θα μπορούσε να παραβλέψει το ραβασάκι αφού και παράνομο είναι και αντιδεοντολογικό. Άλλωστε αν ήταν νόμιμο ο γιατρός θα το ανέγραφε επί της συνταγής...

Έφυγε μη πιστεύοντας αυτά που της είπα.

Το απόγευμα επέστρεψε αφού όπως είπε είχε βρει αλλά δυο φαρμακείο στην Αθήνα που επίσης δεν διέθεταν αυτό το γενόσημο!

Ζήτησε όμως να της γράψω σε ένα χαρτάκι το γενόσημο που είχα, και να το πει τηλεφωνικά στον γιατρό της, που είναι στις διακοπές του, για να της δώσει την σύμφωνη γνώμη του!

«Αυτό που μου ζητάτε, είναι δίκη σας επινόηση ή εντολή του γιατρού σας;» ρώτησα.

«Ασφαλώς του γιατρού, ο οποίος μου είπε να μην πάρω τίποτα αν πρώτα δεν τον ρωτήσω»!

Έγινα έξαλλος και αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους πελάτες που είχαν εν τω μεταξύ μπει στο φαρμακείο μου, της είπα:

«Ο φαρμακοποιός είναι απευθύνεις υπεύθυνος για το φάρμακο και ο γιατρός για την γνωμάτευση και το είδος της θεραπείας. Δεν βάζω την επιστημοσύνη μου στην κρίση του γιατρού, ούτε αποδέχομαι (σ.σ. αποδέχομαι) τέτοιου είδους εξευτελισμούς!».

Έφυγε άπρακτη φυσικά, αλλά για να συνέλθω πέρασε ώρα ...

Και επί του προκειμένου, atorvastatin γενόσημο ζητούσε.... ένα από τα πενήντα που κυκλοφορούν!».

Η ανάρτηση προκάλεσε την αντίδραση ιατρού που υποστήριξε ότι ο κ. Λουράντος λειτουργεί συντεχνιακά και ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν ποτέ επαγγελματίες υγείας επειδή λειτουργούν ως έμποροι.

Από την πλευρά του ο κ. Λουράντος απαντώντας ανέφερε ότι «Τολμάτε να μιλάτε για εμπόρους, όταν και μόνο η επιλογή εμπορικού ονόματος του φαρμάκου εκ μέρους σας αποτελεί εμπορική πράξη και ... καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ». Σημείωσε δε ότι «θα πρέπει να αντιληφθείτε πως υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κλάδων που πρέπει να αποδέχεστε. Εμείς ως φαρμακοποιοί έχουμε το φάρμακο. Είτε σας αρέσει είτε όχι!».  

Βεβαίως η κουβέντα αυτή συνεχίστηκε. Ο ιατρός που μπήκε σε αντιπαράθεση με τον κ. Λουράντο στην απάντηση του μεταξύ των άλλων ανέφερε πως «δεν είναι επιτρεπτό να αλλοιώνεται τόσο επιπόλαια το ιατρικό επάγγελμα, ώστε να καταστεί ευάλωτο στις επαγγελματικές επεκτάσεις τρίτων. Ο γιατρός κάνει δ.ι.ά.γ.ν.ω.σ.η που έχει ιατρονομική ισχύ και όχι γνωμοδότηση, όπως διατείνεται ο κος Λουράντος και σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη θεραπεία ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, κατ΄αυτή. Αλλιώς, η ηθική και αστική ευθύνη του αίρεται. Θα την αναλάβει ο αντιρρησίας Φαρμακοποιός; Αν ΝΑΙ. Τότε η παρέμβασή μου είχε νόημα, διότι εκτός από τις κοκορομαχίες στις οποίες ο Λουράντος επιδίδεται, έθεσε κάποιο λιθαράκι στην προσέγγιση του κοινού στόχου Ιατρού-Φαρμακοποιού για "primum non nocere"».