NEA

Την «τραγική και άκρως επικίνδυνη» κατάσταση του Κ.Υ. της Ιθάκης φέρνει στο φως η ΠΟΕΔΗΝ

Την «τραγική και άκρως επικίνδυνη» κατάσταση του Κ.Υ. της Ιθάκης φέρνει στο φως η ΠΟΕΔΗΝ

Με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο νησί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), παρουσιάζει, αναλυτικά σε ανακοίνωσή της, την «τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη … κατάσταση του Κέντρου Υγείας στο νησί της Ιθάκης με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα, γιατρούς, νοσηλευτές, αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, ιατρικά μηχανήματα».

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Πιο συγκεκριμένα, στις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας της Ιθάκης αναφέρεται αναλυτικότατα η Ομοσπονδία, σε μία καταγγελτική επιστολή που ξεκινά με τον … «ποιητικό» τίτλο:  «Σα βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη….. σταμάτα να δεις τα χάλια των πολιτικών σου στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης».

 

Δηλώνοντας εξαρχής ότι: «δεν συμμεριζόμαστε το πανηγύρι με διαλυμένα τα πάντα γύρω μας. Κρατικό μηχανισμό. Κοινωνικό Κράτος», υπενθυμίζει τους «δεκάδες σοβαρά τραυματίες από τη φωτιά στο Μάτι, που βρίσκονται στα Νοσοκομεία και συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή», κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι «Δημόσιες Δαπάνες Υγείας κατρακύλησαν στο 4,8% του ΑΕΠ (αν και συρρικνώθηκε κατά 25%) από 7,5% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης», συνεχίζει την αναφορά στα δεινά τονίζοντας τη μεγάλη μείωση του μόνιμου προσωπικού των Νοσοκομείων από την αρχή των Μνημονίων, τη μείωση της κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων που υπερβαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ, την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τη Δωρεάν Περίθαλψη των ανασφάλιστων που την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία (παρά την υπερπροσπάθεια του προσωπικού) εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης και πολλά άλλα, για να καταλήξει στην «κατάσταση του Κέντρου Υγείας Ιθάκης που έφεραν οι πολιτικές των Μνημονίων». 

Συγκεκριμένα, περιγράφονται οι σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, αναλώσιμα, οδηγούς ασθενοφόρων και ιατρικά μηχανήματα, σε ένα ΚΥ που εξυπηρετεί 3.500 μόνιμους κατοίκους όλο το χρόνο και 8.000 άτομα κατά την τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με δυσκολία καλύπτονται οι 24ωρες εφημερίες καθώς δεν επαρκεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου βρίσκεται σε αχρηστία. Στο Κ.Υ. Ιθάκης, υπηρετεί ένας επικουρικός παθολόγος που αναμένεται να αποχωρήσει στο τέλος του έτους, ένας γενικός γιατρός που συνταξιοδοτείται στο τέλος του 2018, ο διευθυντής καρδιολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας παιδίατρος και ένας αγροτικός επί στρατιωτική θητεία που ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Στο Κ.Υ. υπάρχει επίσης ένας θυρωρός και ένας τραυματιοφορέας που κάνουν αλλότρια καθήκοντα. «Σε λίγους μήνες θα ξεμείνει τελείως από γιατρούς» το Κ.Υ. Ιθάκης προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι δυσλειτουργίες δε σταματούν εδώ, καθώς το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κ.Υ. βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ το Ακτινολογικό Εργαστήριο δε λειτουργεί σε μόνιμη βάση, καθώς υπηρετεί μόνο μία χειρίστρια, αποκαλύπτει η ανακοίνωση.

Μόνο ένα ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ (που είναι του 2003) εξυπηρετεί το νησί της Ιθάκης και τα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργεί με ένα μόνο οδηγό.

Ολοκληρώνοντας την εικόνα εγκατάλειψης του Κ.Υ. Ιθάκης, η ανακοίνωση αναφέρεται στο κτιριακό πρόβλημα, καθώς το κτίριο «καταρρέει», όπως υποστηρίζει ΠΟΕΔΗΝ, αφού υπάρχουν σοβαρά «προβλήματα στις σωληνώσεις και τα ηλεκτρολογικά. Συντηρείται από τις φιλότιμες προσπάθειες του διευθυντή και του προσωπικού μέσω δωρεών. 
Επανειλημμένα έγγραφα από τον διευθυντή του Κ.Υ. προς την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας δεν βρήκαν ανταπόκριση».
 Με το συμπέρασμα ότι «Οι κάτοικοι της Ιθάκης έχουν αφεθεί στην τύχη τους», η ανακοίνωση θέτει το ρητορικό ερώτημα «Πόσες φορές ο κ. Τσίπρας εξήγγελλε και εγκαινίασε την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης;».

 

 

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ

 

«Σα βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη….. σταμάτα να δεις τα χάλια των πολιτικών σου στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης.

 

Η Οδύσσεια των Ελλήνων συνεχίζεται παρά το πανηγυρικό της ημέρας. Από «την Σκύλλα» του 3ου Μνημονίου «στη Χάρυβδη» του 4ου συγκεκαλυμμένου Μνημονίου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και της αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης που εκτείνεται έως το 2060.
Δεν συμμεριζόμαστε το πανηγύρι με διαλυμένα τα πάντα γύρω μας. Κρατικό μηχανισμό. Κοινωνικό Κράτος. Την ώρα μάλιστα που στα Νοσοκομεία βρίσκονται δεκάδες σοβαρά τραυματίες από τη φωτιά στο Μάτι και συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή.
Τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πληρώνουν ακριβά οι Έλληνες πολίτες. Πληρώνουν με μισθούς και συντάξεις, με υπερβολικούς φόρους, με πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, με υποθήκη της Δημόσιας Περιουσίας. Πληρώνουν με τη διάλυση της μεγαλύτερης κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που είναι αναμφίβολα το ΕΣΥ. 
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας κατρακύλησαν στο 4,8% του ΑΕΠ (αν και συρρικνώθηκε κατά 25%) από 7,5% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.
Το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε 25.000 από την αρχή των Μνημονίων και επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 7.500. Η κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία από 1,5δις ευρώ το έτος 2015 εφέτος είναι 786 εκ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ το έτος 2014 έλαβε 774 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση και εφέτος η χρηματοδότηση κατρακύλησε στα 100 εκατ. ευρώ. Το 50% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υπερέβη το όριο ζωής. Εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές η κατάσταση θα ήταν εφιαλτική.
Την Δωρεάν Περίθαλψη των ανασφάλιστων την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από την αύξηση κατά 2% της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη (800 εκατ. ευρώ) χωρίς τα χρήματα να καταλήγουν στα Νοσοκομεία.
Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης ημέρα με την ημέρα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παρά την υπερπροσπάθεια του προσωπικού. 
Τα Μνημόνια αφήνουν παράπλευρες απώλειες. 
250 – 450 σοβαρά περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (τριπλάσιο ποσοστό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης), μεγάλες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, αποκλεισμένοι από ακτινοθεραπείες, ελλείψεις σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αναβολές σε θεραπείες και επεμβάσεις λόγω ελλείψεων, καθυστερήσεις στις διακομιδές κ.α.
Παρά τα λόγια της κυβέρνησης δεν πρόκειται να καταφέρει να φθάσει στην Ιθάκη το ΕΣΥ με τις πολιτικές των υπερπλεονασμάτων. 
Το κακοπληρωμένο λιγοστό προσωπικό κάνει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει όρθιο το σύστημα, παρά την κυβερνητική αναλγησία. 
Μιας και πανηγυρίζεται στην Ιθάκη από την κυβέρνηση η είσοδος σε μακροχρόνια εποπτεία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, καλό είναι να υπενθυμίσουμε τη κατάσταση του Κέντρου Υγείας Ιθάκης που έφεραν οι πολιτικές των Μνημονίων.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ
Τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση του Κέντρου Υγείας στο νησί της Ιθάκης με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα, γιατρούς, νοσηλευτές, αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, ιατρικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί 3,5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι.
Εφημερεύει 24ωρο χωρίς νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Υπηρετούν (3) νοσηλεύτριες εκ των οποίων η (1) είναι με άδεια κύησης. Μία Μαία. Ένας θυρωρός και ένας τραυματιοφορέας που κάνουν αλλότρια καθήκοντα. Δεν λειτουργεί το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Η παρασκευάστρια του μικροβιολογικού συνταξιοδοτήθηκε πριν 5 χρόνια και η λύση που δόθηκε ήταν η κατάργηση της θέσης. Ο ιατροτεχνολογικος εξοπλισμός του είναι σε αχρηστία. Σαπίζουν πανάκριβα μηχανήματα. Πολλές φορές δεν λειτουργεί το Ακτινολογικό Εργαστήριο. Υπηρετεί μία μόνο χειρίστρια για το ακτινολογικό. 
Οι γιατροί που έχουν απομείνει είναι (1) παθολόγος (επικουρικός) αποχωρεί τέλος του 2018. Ένας Γενικός Ιατρός που συνταξιοδοτείται τέλους του 2018, ο Διευθυντής καρδιολόγος, ένας οδοντίατρος ένας παιδίατρος και ένας αγροτικός επί θητεία (στρατιωτική θητεία) που τελειώνει τέλος 2018. Σε λίγους μήνες θα ξεμείνει τελείως από γιατρούς. Μεγάλο πρόβλημα το κτηριακό. Καταρρέει το κτήριο. Υπάρχουν προβλήματα στις σωληνώσεις και τα ηλεκτρολογικά. Συντηρείται από τις φιλότιμες προσπάθειες του διευθυντή και του προσωπικού μέσω δωρεών. 
Επανειλημμένα έγγραφα από τον διευθυντή του Κ.Υ. προς την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας δεν βρήκαν ανταπόκριση. Οι εφημερίες από την ερχόμενη εβδομάδα δεν βγαίνουν. Το Κέντρο Υγείας θα είναι ακάλυπτο από γιατρούς. 
Ο ένας και μοναδικός οδηγός του ΕΚΑΒ έχει να πάρει άδεια 5 χρόνια. Το ασθενοφόρο όχημα είναι του 2003! Πόσες βάρδιες πρέπει να κάνει για να μπορέσει να καλύψει τους κατοίκους και τους τουρίστες; 
Σε περίπτωση που πάθει βλάβη ή υπάρχει διακομιδή σε εξέλιξη (στο νησί ή στην Κεφαλονιά) δεν υπάρχει ούτε άλλο πλήρωμα ασθενοφόρου ούτε άλλο ασθενοφόρο όχημα για να εξυπηρετήσει κάποιο επείγον περιστατικό. Οι κάτοικοι της Ιθάκης έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον άλλα 3 πληρώματα ασθενοφόρου και άλλο ένα ασθενοφόρο όχημα για να υπάρχει η στοιχειώδη προ-νοσοκομειακή φροντίδα.
Πόσες φορές ο κος Τσίπρας εξήγγελλε και εγκαινίασε την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης;».