NEA

ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τις 41.000 τα κρούσματα ιλαράς το πρώτο εξάμηνο του 2018

ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τις 41.000 τα κρούσματα ιλαράς το πρώτο εξάμηνο του 2018

Για Ρεκόρ κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη το 2018 κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι νόσησαν από ιλαρά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ 37 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

 

Ο μέχρι τώρα αριθμός –παρόλο που βρισκόμαστε λίγο μετά τα μέσα του έτους– έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προηγούμενο καταγραφής κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, αν λάβουμε υπόψη ότι το 2017, τα περιστατικά ιλαράς ήταν συνολικά 23.927, ενώ το 2016, μόλις 5.273. Οι ειδικοί αποδίδουν τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στη μείωση του αριθμού των εμβολιασμών.

 

«Μετά από το χαμηλότερο αριθμό των περιπτώσεων της δεκαετίας το 2016, παρατηρούμε μια δραματική αύξηση των λοιμώξεων και των εκτεταμένων επιδημιών», λέει η Δρ. Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη. «Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν άμεσα σε ευρεία κλίμακα, τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Η καλή υγεία για όλους ξεκινάει με την ανοσοποίηση, και όσο η ασθένεια δεν εξαλείφεται, δεν ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας για το Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης».

 

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Nedret Emiroglu, σχετικά με την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης ανέφερε ότι «τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι κάθε άνθρωπος που δεν έχει εμβολιαστεί ενάντια στην ιλαρά παραμένει ευάλωτος και κάθε χώρα θα πρέπει να επιδιώξει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό είναι οι:

 

  • Σερβία
  • Ουκρανία
  • Γεωργία
  • Ελλάδα
  • Ρουμανία
  • Ιταλία
  • Γαλλία
  • Σλοβακία
  • Ρωσία
  • Ηνωμένο Βασίλειο

 

 

ΠΟΥ: Η ιλαρά μπορεί να εξαλείφει

Ο ιός της ιλαράς είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και εξαπλώνεται εύκολα (με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος) μεταξύ των ευαίσθητων ατόμων.  Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως από τη λοίμωξη, οι πιθανές επιπλοκές της ιλαράς είναι ιδιαίτερα σοβαρές και περιλαμβάνουν την εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη και οίδημα στον εγκέφαλο), τη μηνιγγίτιδα, την πνευμονία, την ηπατίτιδα και τους πυρετικούς σπασμούς. Για να αποφευχθούν οι εστίες, απαιτείται τουλάχιστον 95% κάλυψη ανοσοποίησης, με 2 δόσεις εμβολίου (MMR), κάθε χρόνο σε κάθε κοινότητα, καθώς και προσπάθειες για την προσέγγιση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά το παρελθόν.