NEA

Η Novo Nordisk αγοράζει spin-out βιοτεχνολογική εταιρεία του Πανεπιστήμιου του Bristol

Η Novo Nordisk αγοράζει spin-out βιοτεχνολογική εταιρεία του Πανεπιστήμιου του Bristol

Η συμφωνία, με επίκεντρο ενδιαφέροντος τις νέες ινσουλίνες με ικανότητα ανίχνευσης γλυκόζης, κλείστηκε αντί ποσού 620 εκατομμυρίων λιρών.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η Novo Nordisk αγόρασε μια μικρή spin-out εταιρία βιοτεχνολογίας, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ σε μια συμφωνία που η πραγματική της αξία αναμένεται να ξεπεράσει τα 620 εκατομμύρια λίρες.

 

Η Ziylo, μία μικρή βιοτεχνολογική εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Anthony Davis, το διδακτορικό του φοιτητή Harry Destecroix και τον επιχειρηματία Tom Smart, πωλήθηκε στη δανική πολυεθνική που προσελκύστηκε από την εταιρεία λόγω των δυνατοτήτων των «ανταποκρίσιμων στη γλυκόζη ινσουλινών» που ανέπτυξε η εταιρεία και φαίνεται ότι έχουν καλή ανταπόκριση στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που υπόσχεται την αποτροπή υπογλυκαιμίας και την προστασία των ασθενών με διαβήτη από επικίνδυνες μεταπτώσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

 

Νέα ινσουλίνη με ικανότητα ανίχνευσης γλυκόζης

 

«Θα δημιουργήσουμε μια νέα ινσουλίνη με ικανότητα ανίχνευσης γλυκόζης που θα αντικαταστήσει τις τρέχουσες ινσουλίνες», δήλωσε ο Marcus Schindler, Senior Vice-President στον τομέα ανακάλυψη φαρμάκων της Novo Nordisk. «Η ιδέα είναι η ινσουλίνη να είναι ενεργή όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά, αλλά όχι όταν πέφτουν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο».

 

Από τη δημιουργία της το 2014, η Ziylo έχει λάβει μόνο 2 εκατομμύρια λίρες στερλίνες από χρηματοδότηση μεμονωμένων επενδυτών και από κρατικές επιχορηγήσεις.

 

Ο Δρ Destecroix υποστήριξε ότι αν όλα πάνε καλά, η Novo Nordisk θα μπορούσε να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές πάνω στη νέα τεχνολογία της Ziylo εντός των επόμενων τριών ετών. Το ερευνητικό project και το αναπτυξιακό του κομμάτι θα πραγματοποιηθούν στο νέο ερευνητικό κέντρο διαβήτη της Novo Nordisk στην Οξφόρδη, αξίας 115 εκατομμυρίων δολαρίων.