ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ιλαρά: Συνέργεια των επιστημόνων και κρατική συνδρομή για τον περιορισμό των κρουσμάτων ζητά ο ΙΣΑ

Ιλαρά: Συνέργεια των επιστημόνων και κρατική συνδρομή για τον περιορισμό των κρουσμάτων ζητά ο ΙΣΑ

Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία για την επιστημονική αντιμετώπιση των κρουσμάτων ιλαράς.

 

Από τη  Ρούλα Σκουρογιάννη

Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι συνεχείς την τελευταία διετία, καθώς κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) και 79 θάνατοι (οι 31 εκ των οποίων κατά το 2018).

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την 1/5/2017 και μέχρι τις 23/8/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3.250 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Εξαιτίας των ανησυχητικών αυτών δεδομένων, ο  Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από την αρμόδια Επιστημονική Κοινότητα την επιστημονική της τοποθέτηση πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Αυτό που προτείνει και ζητά ο ΙΣΑ είναι να καταγραφούν τόσο οι αιτίες της επανεμφάνισης της ιλαράς, όσο και οι λύσεις από τους επιστήμονες, «ώστε και με τη συνδρομή του Κράτους να υπάρξει περιορισμός των κρουσμάτων», τονίζοντας ότι πρόκειται για μία νόσο που είχε εξαλειφθεί μέσω του εμβολιασμού.

 

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, δήλωσε σχετικά ότι: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα από την εξάπλωση μιας ασθένειας, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είχε εξαλειφθεί, ζητά την συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας, ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας, και να προβλεφθούν χειρότερες συνέπειες».

   

Διαβάστε εδώ αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής του ΙΣΑ.