NEA

Ψεκασμοί έγιναν οι πολίτες όμως νόσησαν...

Ψεκασμοί έγιναν οι πολίτες όμως νόσησαν...

Η Περιφέρεια Αττικής διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος από τον Μάρτιο για την πρόληψη του κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου, διαβεβαιώνει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, σε επιστολή της προς τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής.

 

Ενημερώνει, ότι όπως κάθε χρόνο την τελευταία τριετία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια (2018 - 2020), έκανε συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών. Από τον Μάρτιο οι Διευθύνσεις υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας υλοποιούν πρόγραμμα ψεκασμών στις περιοχές ευθύνης της όπως είναι οι οικολογικά προστατευόμενες και περιαστικά όλων των Δήμων.

 

Αλλά αυτά -ακόμα κι αν έχουν συμβεί- δεν είναι αρκετά καθώς τα θύματα του Ιού του Δυτικού Νείλου είναι πολλά!

 

Συνολικά τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους αυτό το καλοκαίρι από τον ιό του Δυτικού Νείλου ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 107 κρούσματα της λοίμωξης έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2018 έως και 22 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου, από τα συνολικά 107 κρούσματα που καταγράφηκαν μέχρι την περασμένη Πέμπτη, τα 88 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωνε εξάλλου ότι αναμένει και άλλες διαγνώσεις περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και θεωρεί πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πέρα από αυτές που έχει ήδη καταγραφεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του dailypharmanews ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες άλλα κρούσματα και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι θάνατοι. 

 

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Ιού του δυτικού Νείλου, αλλά το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση», δήλωσε στο Κόκκινο 105,5 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και μας... καθησύχασε!

 

 Μ.Τ.