ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει το ύψος της εξοικονόμησης πόρων από τη χρήση γενοσήμων

Αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει το ύψος της εξοικονόμησης πόρων από τη χρήση γενοσήμων

Το λιγότερο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανά έτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει το αμερικανικό σύστημα υγείας από την ευρύτερη χρήση των γενοσήμων.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πιο συγκεκριμένα, το Medicare, το αμερικανικό σύστημα δημόσιας ασφάλισης υγείας, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της American Medical Association (Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης).

 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το Medicare θα μπορούσε να εξοικονομήσει 925 εκατομμύρια δολάρια το 2016, εάν τα ακριβά επώνυμα φάρμακα είχαν αντικατασταθεί με φθηνότερα γενόσημα, με τους ερευνητές να σημειώνουν ενδεικτικά ότι «…για τα 10 πιο ακριβά συνδυαστικά φάρμακα, η συνολική δυνατή μείωση των δαπανών, μεταξύ 2011 και 2016, υπολογίστηκε σε 2,7 δισ. δολάρια. Λαμβάνοντας υπόψη τα rebates από τις κατασκευάστριες εταιρείες, με το μέσο ποσοστό που αναφέρθηκε από τη Medicare, οι πιθανές εξοικονομήσεις έχουν εκτιμηθεί συνολικά στα 2,1 δισ. δολάρια».

 

Η μελέτη, στη συνέχεια, δείχνει ότι η εκπαίδευση των γιατρών σχετικά με τα οφέλη των γενοσήμων φαρμάκων θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. «Η προώθηση της χρήσης των γενοσήμων, μέσω της εκπαίδευσης των ιατρών που συνταγογραφούν για θεραπευτικούς λόγους, και οι ορθολογικότερες πολιτικές αντικατάστασης ακριβότερων φαρμάκων με γενόσημα μπορεί να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη ουσιαστικών αποταμιεύσεων», αναφέρει η μελέτη.

 

Οι αμερικανοί ερευνητές τόνισαν, επίσης, το γεγονός ότι, ενώ η τιμή των ακριβών επώνυμων φαρμάκων έχει σταθερά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, συμβαίνει το αντίθετο με την τιμή των γενοσήμων φαρμάκων που συνεχίζει να μειώνεται.

 

Παράλληλα με την αύξηση των πιέσεων που ασκούν οι μάνατζερς παροχών φαρμακείων (pharmacy benefit managers - PBMs)  σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξανόμενων τιμών των φαρμάκων, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης Trump εξήγγειλαν, επίσης, πολιτικές που αποσκοπούν στην παρακολούθηση της ταχεία έγκρισης γενοσήμων φαρμάκων στο πλαίσιο του σχεδίου τιμολόγησης φαρμάκων «American Patients First».