ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.: Επέκταση ωραρίου της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.: Επέκταση ωραρίου της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, από τις 17 Σεπτεμβρίου 2018 θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα- Παρασκευή) και ώρες 10:00-20:00, επεκτείνοντας κατά 4 ώρες το ωράριο λειτουργίας της.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α με την επέκταση του ωραρίου επιθυμεί να εξυπηρετήσει τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, τους φίλους ή και φροντιστές τους που λόγω εργασιακών κυρίως υποχρεώσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να καλούν πρωινές ώρες. Η τηλεφωνική γραμμή θα στελεχώνεται από δυο ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές την κα Κουσσουρή Νικολέττα και τον κο Σαμαρά Κωνσταντίνο. Επίσης, μετά από χρόνιο αίτημα των μελών της η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α θα πραγματοποιήσει ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης και ατομικές συνεδρίες και τις απογευματινές ώρες.

Ο χαρακτήρας της γραμμής είναι υποστηρικτικός και συμβουλευτικός σε θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, όπως προβλήματα άγχους για την πορεία και την εξέλιξη της νόσου, κατάθλιψης, διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά και τον χρόνιο πόνο.

Η υπηρεσία έγινε ιδιαίτερα αποδεκτή από την οικογένεια των ρευματοπαθών, ενώ η αναγκαιότητα της αποδεικνύεται τόσο από τον αριθμό των κλήσεων, την διαφαινόμενη ψυχοπαθολογία, αλλά και την πρόοδο των καλούντων. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση  των στοιχείων της πρώτης 4ετίας λειτουργίας της γραμμής οδήγησε το 2011 στη δημιουργία νέων υπηρεσιών,  όπως τη σύσταση ομάδων ψυχοθεραπείας, την παροχή ατομικών συνεδριών, καθώς και διάφορων ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης τέθηκε σε λειτουργία σε εθνικό επίπεδο τον Ιούλιο του 2007, ως μία υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν στους ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα ή/και τις οικογένειες, τους φίλους και συγγενείς τους. Είναι εμπιστευτική και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.  Στόχος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ήταν πάντα η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ρευματοπαθών σε όλη την Ελλάδα και η τηλεφωνική γραμμή αποτελεί μέχρι και σήμερα το κυριότερο μέσο επίτευξης αυτού του στόχου.

Τη λειτουργία της Γραμμής υποστηρίζουν  φαρμακευτικές εταιρείες.