ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΝΔ: Χάνονται συνάνθρωποί μας έξω από τα διαλυμένα Κέντρα Υγείας της χώρας

ΝΔ: Χάνονται συνάνθρωποί μας έξω από τα διαλυμένα Κέντρα Υγείας της χώρας

«Τη στιγμή που άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι έξω από τα Κέντρα Υγείας λόγω ελλείψεων ιατρών, το υπουργείο Υγείας το μόνο που κάνει είναι να διοργανώνει φιέστες και εκδηλώσεις».

 

 

Την παραπάνω δήλωση έκαναν ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας, Ιάσων Φωτήλας, με αφορμή τον τραγικό θάνατο 48χρονης έξω από το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου, την περασμένη Δευτέρα, 27 Αυγούστου.

 

Πιο συγκεκριμένα, στη δήλωσή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν: 

«Έχουμε πολλές φορές καταγγείλει την αποτυχημένη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που περισσότερα προβλήματα δημιουργεί στην έγκαιρη και σωστή φροντίδα των ασθενών παρά επιλύει.

 Άλλο ένα τραγικό γεγονός επιβεβαίωσε, δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής αυτής. Το τοπικό Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου Θεσπρωτίας - όπου διέμενε άτυχη 48χρονη γυναίκα ήταν κλειστό από τις 3μμ λόγω έλλειψης ιατρών. Όταν μία ώρα μετά την παρέλαβε το ΕΚΑΒ για διακομιδή στο ΤΕΠ του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας ήταν πια αργά.

 Ουδόλως όμως ιδρώνει το αυτί των κ. Ξανθού και Πολάκη από τη δραματική έλλειψη ιατρών στα Κέντρα Υγείας. Αντί να μεριμνήσουν για την ενίσχυσή τους, αντιθέτως, θα ανέβουν στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, για να κόψουν κορδέλα σε μία ακόμα αχρείαστη κρατική δομή από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) και να περηφανευτούν για το ανύπαρκτο έργο τους στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Ντροπή!»

 

Το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 48χρονης γυναίκας

 

Στο τραγικό περιστατικό, αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων δυσλειτουργιών– σε καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, που αναρτήθηκε στις 29 Αυγούστου, στην ιστοσελίδα της, με τίτλο: «Κέντρα Υγείας σε Αποδιοργάνωση»:

«Δευτέρα 27 Αυγούστου, 22:00 το βράδυ έχασε τη ζωή της 48χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι της το οποίο βρίσκεται 50 μέτρα από το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου Θεσπρωτίας. Το Κέντρο Υγείας λόγω έλλειψης ιατρών εκείνη την ημέρα έκλεισε 15:00 το μεσημέρι. Δεν διαθέτει Ασθενοφόρο».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Την ώρα που ο Πρωθυπουργός έσβηνε και έγραφε ονόματα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης μια 48χρονη μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών έχασε την ζωή της στο σπίτι της, το οποίο βρίσκεται 50 μέτρα από το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου Θεσπρωτίας το οποίο εκείνη την ημέρα ήταν κλειστό από τις 3 το μεσημέρι λόγω ελλείψεων Ιατρών.

Αισθάνθηκε αδιαθεσία. Ασθενοφόρο δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας είναι πεπεισμένοι ότι πιθανότατα θα έσωζαν τη γυναίκα εάν το Κέντρο Υγείας ήταν ανοικτό που ήταν γνωστό το ιστορικό της. Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. Σε περισσότερο από μία ώρα διεκομίσθη στο ΤΕΠ του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας (Αγροτικός δρόμος με πολύ κίνηση). Χρόνος που απεδείχθη μοιραίος.

Το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο Πρέβεζας, 28 χιλιόμετρα από Κ.Υ. Ηγουμενίτσας (ΤΕΠ), 24 χιλιόμετρα από το Κ.Υ. Πάργας. Λόγω έλλειψης ιατρών εφημερεύει μόνο τις ζυγές μέρες του μήνα και τις υπόλοιπες έως τις 3 η ώρα το μεσημέρι. Τις μονές ημέρες το μήνα εφημερεύει το Κέντρο Υγείας Πάργας. Δυστυχώς η γυναίκα χάθηκε επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα σε μονή ημέρα του μήνα. Οι ιατροί που υπηρετούν είναι η Διευθύντρια Οδοντίατρος και τρεις Γενικοί Ιατροί. Εξυπηρετεί 5000 κατοίκους τον χειμώνα και το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Κλείνει το μεσημέρι τις μονές ημέρες και οι γιατροί κάνουν εφημερίες σε άλλα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Η λύση των προβλημάτων των εφημεριών ενός Κέντρου Υγείας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται με «απογύμνωση» ενός άλλου Κέντρου Υγείας και έτσι να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών μιας άλλης περιοχής.

 Η αποδιοργάνωση του Κέντρου Υγείας Μαργαριτίου καθώς και των άλλων Κέντρων Υγείας της περιοχής θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

 Κατόπιν εορτής και μετά το θάνατο της 48χρονης μητέρας ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ θα μεταβεί στην περιοχή για σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς.

 Τι θα πει στους συγγενείς, στα παιδιά της αδικοχαμένης μητέρας;».