NEA

Αντιδράσεις Trump στην πολιτική του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής

Αντιδράσεις Trump στην πολιτική του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Η κυβέρνηση Trump βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης μιας εναλλακτικής λύσης στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ζώα από τα οποία παράγονται τρόφιμα.  Αντιδρώντας στις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, οι οποίες αποσκοπούν στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, η κίνηση φαίνεται να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις εκείνες που απαρτίζουν την αγροτική βιομηχανία.

 Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, συνιστούν τη χορήγηση λιγότερων αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ζώα παραγωγής τροφίμων και την απαγόρευση της χρήσης όλων των ισχυρών αντιμικροβιακών φαρμάκων στα ζώα.

 Ωστόσο, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι δεν ήταν επιστημονικές, με τον επιστημονικά υπεύθυνο του τμήματος Γεωργίας, Δρ Chavonda Jacobs-Young, να δηλώνει αμέσως μετά την άρση εφαρμογής των κατευθυντηρίων οδηγιών του ΠΟΥ: «Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν ευθυγραμμίζονται με την αμερικανική πολιτική και δεν υποστηρίζονται από σοβαρές επιστημονικές βάσεις».

 Οι δηλώσεις αυτές σχολιάστηκαν από τον David Wallinga, μέλος του συμβουλίου που συνέταξε τις κατευθυντήριες γραμμές, ως προσβολή του συγκεκριμένου τμήματος του υπουργείου  Γεωργίας «σε έναν από τους πιο σωστούς και επιστημονικά σεβαστούς οργανισμούς του κόσμου».

 Πρόσθεσε ότι η αντίδραση του τμήματος του υπουργείου Γεωργίας «δεν αποτέλεσε και μεγάλη έκπληξη από μια διοίκηση που θέτει σταθερά τα κέρδη και το ενδιαφέρον των ισχυρών βιομηχανιών, όπως η βιομηχανία κρέατος και φαρμακευτικών προϊόντων, πάνω από την υγεία του αμερικανικού λαού».

 Αξίζει να σημειωθεί, οι επιχειρήσεις που απαρτίζουν την αγροτική βιομηχανία χορήγησαν με 4,6 εκατομμύρια δολάρια την προεδρική εκστρατεία του Donald Trump. Το ποσό αυτό ήταν διπλάσιο από το ποσό που δόθηκε από τις ίδιες επιχειρήσεις στην αντίπαλο του Trump, Hillary Clinton. Επιπλέον, η παγκόσμια αγορά αντιμικροβιακών προϊόντων για ζώα αναμένεται να φθάσει τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021. Ως εκ τούτου, οι επικριτές του Trump έχουν καταδικάσει την κίνηση ως κυνικό δείγμα της προστασία των οικονομικών συμφερόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες.