NEA

Οδοντιατρική κάλυψη υπόσχεται η κυβέρνηση και όχι μόνο...

Οδοντιατρική κάλυψη υπόσχεται η κυβέρνηση και όχι μόνο...

Με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το 2012, εξαφανίστηκε και τυπικά η οδοντιατρική κάλυψη των ασφαλισμένων. Όχι ότι είχαν επαρκή εξυπηρέτηση επί ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, αλλά πάντως κάποιες καλύψεις είχαν και τις έχασαν! Σε χθεσινή του συνέντευξη, θυμήθηκε την οδοντιατρική κάλυψη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και την προανήγγειλε ως προτεραιότητα της ηγεσίας του. Κι όχι μόνο αυτό, θυμήθηκε και το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή που προεκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε μαζί με το 5ωρο στα νοσοκομεία -το οποίο όντως καταργήθηκε δημιουργώντας βέβαια «τρύπα» στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων-. 

 

Αυτά όλα σημαίνουν ότι πλησιάζει απειλητικά η περίοδος εκείνη που οι κυβερνώντες θυμούνται όσα δεν έπραξαν και δηλώνουν έτοιμοι να υλοποιήσουν τον 4ο χρόνο της θητείας τους, και οι αντιπολιτευόμενοι ασκούν δριμεία κριτική επειδή έχουν καλύτερο πρόγραμμα και περισσότερη όρεξη για εργασία!

Κάπως έτσι, ενώ η κυβέρνηση αυτή είναι ξεκάθαρα απέναντι από τον ιδιώτη επαγγελματία, και υπέρ ενός δυνατού δημόσιου τομέα, ακούσαμε χθες από τον κ. Ξανθό να μας λέει ότι «ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα δεν είχε συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους. Φέτος θα βάλουμε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, και θα καλύψουμε πρόληψη και θεραπεία παιδικού πληθυσμού, οδοντιατρική φροντίδα που μέχρι τώρα δεν υπήρχε».

Και όχι μόνο αυτό αλλά θα έρθουν και μειώσεις στη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο σχεδιασμός αρχικά περιλαμβάνει την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή αλλά έπεται συνέχεια.... «Είναι μία μικρή αλλά νομίζω σημαντική επιβάρυνση για ανθρώπους που παίρνουν κάθε μήνα φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά για το 1 ευρώ ανά συνταγή. Αλλά εξήγησε ότι σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στη συμμετοχή στα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια και την χρονιότητα στη λήψη φαρμάκων (αν κάποιος δηλαδή είναι χρόνια πάσχων). Αναφερόμενος, τέλος ο υπουργός Υγείας  στη μικρή ανταπόκριση των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ,  δήλωσε ότι «οι μισθοί έχουν κοπεί, υπάρχει μία πολύ μεγάλη μείωση στα εισοδήματα, αυτό δεν το συζητάμε. Νομίζω όμως ότι κάνουμε μία προσπάθεια, ειδικά τώρα σε αυτές τις δομές τις νέες της πρωτοβάθμιας, ο μισθός, κατά την άποψή μου, με τα δεδομένα της χώρας είναι αξιοπρεπής. Δηλαδή δώσαμε μισθό Επιμελητή Α’, παίρνουν καθαρά 1.650 ευρώ. Δεν νομίζω ότι είναι ένα ποσό ευκαταφρόνητο στις σημερινές συνθήκες».

 

Μάλιστα. Πάντως μέχρι στιγμής, οι νέοι γιατροί ψάχνουν τρόπους να φύγουν ...έξω από εδώ και το brain drain καλά κρατεί! Ίσως να μην φταίνε τα 1650 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση και ο κ. Ξανθός αλλά η πηγή αυτών των χρημάτων που δεν είναι άλλη από ένα 2ετές ΕΣΠΑ. Κι όταν τελειώσει; 

 

 Μ.Τ.