ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έξω ΜΑΤ και δακρυγόνα, μέσα προεκλογικές υποσχέσεις

Έξω ΜΑΤ και δακρυγόνα, μέσα προεκλογικές υποσχέσεις

Κι ενώ ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν την ΔΕΘ, ή έβγαζε λόγο, ή παραχωρούσε την καθιερωμένη συνέντευξη, στους δρόμους της πόλης τα ΜΑΤ έδιναν τον ...καλύτερο εαυτό τους (!) οδηγώντας στο γιατρό ακόμα και μικρά παιδιά.

 

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σημειώθηκαν συμπλοκές ομάδων ακροδεξιών με άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν ανεξέλεγκτη χρήση χημικών στις οικογένειες που βρίσκονταν εκεί για να διαδηλώσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να δούμε γυναίκες λιπόθυμες στη μέση του δρόμου, παιδιά τρομοκρατημένα που κλαίνε από τα χημικά, και τελικά περισσότερους από 60 ανθρώπους να χρειάζονται την βοήθεια του ΕΚΑΒ!

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, οκτώ από αυτά τα άτομα χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο. Σχολιάζοντας δε τα περιστατικά αναφέρουν από το ΕΚΑΒ ότι "αυτά αφορούσαν κυρίως σε αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς. Η πλειονότητα αντιμετωπίστηκε επιτόπου με παροχή πρώτων βοηθειών και μόνο 8 από αυτά διακομίστηκαν στην εφημερία του Ιπποκράτειου".

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ συνέδραμαν με τέσσερα ασθενοφόρα, μία κινητή μονάδα, δύο μηχανές, όλα εξοπλισμένα με αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Το Σάββατο βράδυ είχε πει ο πρωθυπουργός για την Υγεία:

«Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών». Και τόνισε ότι «σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Εξήγγειλε:

-Μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών.

-Μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση.

-Μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές.

-Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

-Αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

-Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 6 κρίσιμους τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές  μεταρρυθμίσεις. Αυτοί είναι:

-Η δημόσια διοίκηση.

-Η λειτουργία των επιχειρήσεων.

-Η Δικαιοσύνη.

-Ο χωροταξικός σχεδιασμός.

-Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους.

-Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε ότι το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγεί κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Τα 11 μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις 19-20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών έως 35% από 1/1/19.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους 920 εκ ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 24 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπο-κατώτατου στις αρχές του 2019.

 

 


Μ.Τ.