ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δημοσίευσε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Λευτέρης Μαρίνος στην κεντρική ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.osfe-coop.gr). Μέσα από το άρθρο αυτό με τίτλο «Συγκεντροποίηση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης» γίνεται σαφές ότι ένα νέο περιβάλλον για το φαρμακείο διαμορφώνεται με ταχύτητα στην Ευρώπη, έχει αγγίξει ήδη τη γειτονιά μας και βέβαια δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο τον Έλληνα Φαρμακοποιό.

 

 

Στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), η αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακείων είναι σχετικά κατακερματισμένη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στο ισχυρά ανταγωνιστικό πεδίο της χονδρικής και λιανικής πώλησης φαρμάκων, με αξιοσημείωτη αύξηση των τάσεων συγκεντροποίησης και κάθετης ολοκλήρωσης.

Το άρθρο της Fitch Solutions αναδεικνύει αυτές τις τάσεις, χρησιμοποιώντας για αυτό το σκοπό τις δραστηριότητες των ομίλων Phoenix και Penta Investment Group. Και οι δύο αυτοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εξαγοράσει μικρότερους «παίκτες» τόσο στον τομέα της χονδρικής όσο και στον τομέα λιανικής πώλησης φαρμάκων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ικανό να ηγείται της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή.

 

Ο Όμιλος Phoenix είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά δίκτυα διανομής φαρμάκων και δραστηριοποιείται σε 26 χώρες. Στην ιδιοκτησία του συμπεριλαμβάνεται και η αλυσίδα  φαρμακείων με το διακριτικό σήμα Benu. Είναι πανθομολογούμενο ότι συνιστά έναν από τους κυρίαρχους «παίκτες» στον τομέα της λιανικής πώλησης φαρμάκων στην περιοχή της ΚΑΕ, με περισσότερα από 1.200 φαρμακεία σε 10 χώρες. Από την ίδρυσή της το 2012, η Benu διευρύνθηκε σταδιακά σε ολόκληρη την περιοχή μέσω της εξαγοράς μικρότερων «παικτών», όπως με την αγορά της Σερβικής αλυσίδας φαρμακείων Goodwill το Νοέμβριο του 2017 ή την εξαγορά το 2016 της Σλοβακικής Sunpharma. Τον Φεβρουάριο του 2017, επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο στην ΚΑΕ προχωρώντας στην δέκατη εξαγορά της αυτή τη φορά στην περιοχή του Μαυροβουνίου. Η Phoenix διαθέτει επίσης δύο αλυσίδες φαρμακείων εκτός ΚΑΕ, την Apotek 1 (Νορβηγία) και Rowlands Pharmacy (Ηνωμένο Βασίλειο).

 

Το χονδρεμπορικό τμήμα του Phoenix Group προμηθεύει περίπου 53.000 φαρμακεία και ιατρικά ιδρύματα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη μέσω των 154 κέντρων διανομής του. Εκτός των φαρμακαποθηκών με τη δική του επωνυμία, ο όμιλος διαθέτει και άλλες κορυφαίες εταιρίες διανομής σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.

 

Τον Μάρτιο του 2017, ο Όμιλος άνοιξε ένα νέο κέντρο logistics και διανομής φαρμάκων στη Σερβία, το οποίο επιθυμεί να αποτελέσει μέρος μιας νέας διασυνοριακής στρατηγικής που ονομάζεται «Γέφυρα Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», παράλληλα με τους κόμβους logistics στην Τσεχία και την Πολωνία. Ο κόμβος στη Σερβία θα επιτρέψει στη Phoenix να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα τα 17 εκατομμύρια πολίτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη FYROM, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, η «Γέφυρα KAE» επιτρέπει στην επιχείρηση να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες χονδρικής και logistics σε κατασκευαστές και λιανοπωλητές φαρμάκων σε ολόκληρη την περιοχή.

 

Ο Όμιλος Phoenix, επίσης, συντονίζει τη συνεργασία 12 τοπικών, ανεξάρτητων από αυτόν αλυσίδων φαρμακείων που δραστηριοποιούνται συνολικά σε 15 χώρες, στο πλαίσιο του Phoenix Pharmacy Partnership program. Ισχυρίζεται ότι αυτό ωφελεί και τις φαρμακοβιομηχανίες, παρέχοντάς τους απλή και γρήγορη πρόσβαση στην αγορά με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

 

Το Penta Investment Group κατέχει την αλυσίδα φαρμακείων Dr Max, το μεγαλύτερο δίκτυο ανεξάρτητων φαρμακείων στην Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία και την Πολωνία. Η αλυσίδα Dr Max έχει ισχυροποιήσει σταδιακά την παρουσία της σε αυτές τις αγορές μέσω της εξαγοράς ανταγωνιστών, όπως το 2013, όταν αγόρασε την αλυσίδα φαρμακείων Mediq Apteka στην Πολωνία, γεγονός που την κατέστησε τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στη χώρα, ή την απόκτηση το 2012 των 55 φαρμακείων με το διακριτικό σήμα Lloyds από τη McKesson Ευρώπης (πρώην Celesio) στην Τσεχία.

 

Έχει, επίσης, επιδιώξει να επεκτείνει την παρουσία της και στο χονδρεμπορικό τομέα. Η Penta κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο χονδρέμπορο στην αγορά της Τσεχίας, τη ViaPharma, η οποία αποκτήθηκε από τη γερμανική GehePharma, θυγατρική της McKesson Ευρώπης, το 2012.

 

Τα τελευταία χρόνια, η αλυσίδα επεδίωξε να επεκτείνει την παρουσία της έξω από τη βάση της στην Κεντρική Ευρώπη. Το 2017, απέκτησε δύο Σερβικές αλυσίδες φαρμακείων, τις Farmanea και Farmakop. Τον Ιούνιο του 2017, η Dr.Max εισήλθε στην αγορά της Ρουμανίας με την απόκτηση της αλυσίδας Arta, που αποτελείται από 31 φαρμακεία. Το Δεκέμβριο του 2017, η Dr.Max σύναψε συμφωνία για την εξαγορά της ρουμανικής A&D Pharma. H A&D Pharma κατέχει τις αλυσίδες φαρμακείων Sensiblu και Punkt, το δίκτυο χονδρικής Mediplus και την εταιρεία A&D Marketing and Sales, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο φαρμακευτικό μάρκετινγκ και στις πλατφόρμες πωλήσεων στην περιοχή της Ευρώπης. Μέσω αυτής της εξαγοράς, η Dr.Max γίνεται σημαντικός παίκτης στην αγορά της Ρουμανίας, με 613 φαρμακεία. Έτσι πλέον η Dr.Max τώρα λειτουργεί περίπου 2.000 φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη, με 12.000 υπαλλήλους και έσοδα 2.3 δισεκατομμύρια ευρώ. (US$2,7 δις).

 

Η εξαγορά της A&D υπογραμμίζει τον στόχο της Penta να επεκτείνει την παρουσία της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παίκτης τόσο στο χονδρεμπορικό τομέα όσο και στη λιανική πώληση φαρμάκων. Σχολιάζοντας την εξαγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Dr.Max Leonardo Ferrandino δήλωσε, "με την εξαγορά της A&D Pharma, η Dr.Max ισχυροποιεί την παρουσίας της στην Κεντρική Ευρώπη και σαφώς επεκτείνει την ηγετική της θέση ως Omni channel retail health care provider (πανκαναλικός πάροχος στη λιανική αγορά της υγείας) στην Ευρώπη."

 

Μαρίνος Ελευθέριος

Γενικός Γραμματέας Ο.Σ.Φ.Ε. & Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων

 

Πηγή:

Δημοσιεύθηκε από τη Fitch Solutions

Αναδημοσιεύθηκε από τηνIFPW (International Federation of Pharmaceutical Wholesalers)