ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΙΣΑ: Αντιεπιστημονική και αυθαίρετη η μείωση των ορίων συνταγογράφησης κατά 20%

ΙΣΑ: Αντιεπιστημονική και αυθαίρετη η μείωση των ορίων συνταγογράφησης κατά 20%

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί το υπουργείο Υγείας, να σταματήσει να αντιμετωπίζει την υγεία, με προχειρότητα και να βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για να πιάσει τους στόχους που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πιο συγκεκριμένα, την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει, για άλλη μία φορά, με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τους νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση που θέτει το υπουργείο Υγείας, δυσχεραίνοντας περαιτέρω, την πρόσβαση των ασθενών, στην αγωγή που έχουν ανάγκη.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, μειώνονται κατά 20%, τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, με μια «αντιεπιστημονική και αυθαίρετη προσέγγιση που χρησιμοποιεί κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά. Στην απαράδεκτη αυτή απόφαση, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενή», τονίζει ο ΙΣΑ.

 

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση καθορίζεται το ανώτατο όριο στη φαρμακευτική δαπάνη μειωμένο κατά μέσο όρο 20% για κάθε ιατρική ειδικότητα, ανά ασφαλισμένο, ανά  μήνα, και νομό. Τα όρια, δηλαδή, αλλάζουν ανάλογα με το μήνα και το νομό. Άλλα όρια έχει ένας γιατρός στο νομό Αττικής και άλλα στα Χανιά ή στα Ιωάννινα, μια κίνηση που θα μπορούσε να ωθήσει τους ασθενείς να αναζητήσουν και εκτός συνόρων του νομού τους λύσεις υγείας, κάνοντας πιο περίπλοκο το θέμα της περίθαλψης παρά προσφέροντας λύσεις. 

 

ΙΣΑ: να  εξαιρεθεί από τα όρια η συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων

 

Η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ο ΙΣΑ ζητά η συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων να  εξαιρεθεί από τα όρια συνταγογράφησης, καθώς βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που θέτει η ίδια η πολιτεία.

 

«Πρόκειται για ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο  μέτρο που υποβαθμίζει την περίθαλψη του ασθενή», τόνισε, σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, το συμφέρον του ασθενή και της Δημόσιας υγείας. Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να σταματήσει να αντιμετωπίζει την υγεία, με προχειρότητα και να βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς, για να πιάσει τους στόχους που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.

Ο εξορθολογισμός των δαπανών θα επιτευχθεί θέτοντας τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας τη συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και μέσω της θέσπισης πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών που αποτελούν αιτήματα του ιατρικού κόσμου».

 

Ο ΙΣΑ προσέφυγε από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής υπουργικής απόφασης που έθεσε το μέτρο του «πλαφόν» στη συνταγογράφηση και θα  πράξει και σε αυτή την περίπτωση τα δέοντα, προκειμένου να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία.