ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ιω. Παπαπούλιος: «Κακά τα ψέματα, μέχρι τώρα δεν γινόταν κανένας έλεγχος»

Ιω. Παπαπούλιος: «Κακά τα ψέματα, μέχρι τώρα δεν γινόταν κανένας έλεγχος»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στην άμεση αξιοποίηση της ευνοϊκής για τον κλάδο νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Υγείας για τη θεσμοθέτηση του τρόπου είσπραξης του πόρου 0,4% των φαρμακοποιών, προχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Η ρύθμιση, όπως είχε εξηγήσει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός τον Ιούλιο, όταν και ανακοινώθηκε, είχε να κάνει με το γεγονός ότι «μετά την αλλαγή, την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και την αλλαγή των παλιών Ταμείων δημιουργήθηκαν προβλήματα θεσμικής ρύθμισης  που τώρα αντιμετωπίζονται και αυτό είναι συμφωνημένο προφανώς με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο».

Ο ΠΦΣ λοιπόν ανακοίνωσε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου προς τις ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας τα δικαιολογητικά που από εδώ και πέρα θα πρέπει να υποβάλλουν για την απόδοση του πόρου 0,4%*.

Το θέμα της είσπραξης του πόρου ήταν στην κορυφή των ζητημάτων που απασχόλησαν το φθινόπωρο του 2017 τη νέα –τότε- διοίκηση του ΠΦΣ.

Για το θέμα μίλησε στο DailyPharmaNews ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος, ο κ. Ιωάννης Παπαπούλιος, Ταμίας του ΠΦΣ.

Ο πόρος 0,4%, όπως είπε ο κ. Παπαπούλιος «θεσμοθετήθηκε εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, επί προεδρίας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο του Δημήτρη Βαγιωνά». Αφορά μία εισφορά «επί των τιμολογίων των πωλούμενων αποκλειστικώς στα μέλη των ανά το Κράτος Φαρμακευτικών Συλλόγων από τις Φαρμακευτικές Βιομηχανίες, τους αντιπροσώπους Φαρμακευτικών Οίκων του Εξωτερικού και τους φαρμακαποθηκαρίους» υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το 20% του πόρου πηγαίνει στο Ταμείο του ΠΦΣ και με αυτά τα χρήματα λειτουργεί και χρηματοδοτούνται και οι τοπικοί Σύλλογοι ενώ το υπόλοιπο 80% πηγαίνει στο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Εξόδου Φαρμακοποιών (ΚΑΕΦ) από το οποίο πληρώνονται με βάση μία αναλογιστική μελέτη, στα μέσα περίπου κάθε χρόνου αυτοί οι φαρμακοποιοί που συνταξιοδοτήθηκαν τον αμέσως προηγούμενο χρόνο (11.500 ευρώ πήρε ο καθένας το 2017)

Όπως τονίζει ο κ. Παπαπούλιος «πρόκειται για χρήματα που ανήκουν στους φαρμακοποιούς, δεν υπάρχει κανένα θέμα κρατικής επιχορήγησης. Τα χρήματα αυτά παρακρατούνται από τους φαρμακοποιούς και αποδίδονται και πάλι στους φαρμακοποιούς».

Η σημασία του πόρου για τους φαρμακοποιούς είναι πολύ μεγάλη καθώς με τις περικοπές που έγιναν με τα μνημόνια χάθηκαν αρκετά χρήματα για τον κλάδο.

Η είσπραξη του πόρου μέχρι πριν δύο χρόνια γινόταν δια μέσου του ΤΣΑΥ, του Ασφαλιστικού Ταμείου των Υγειονομικών, εξηγεί ο κ. Παπαπούλιος. Αφού το ΤΣΑΥ συγκέντρωνε τα χρήματα που παρακρατούνταν από όλους τους συναδέλφους από τις εταιρείες, και αφού έκανε τον απαραίτητο έλεγχο έπρεπε να τα αποδώσει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Αυτή ήταν με λίγα λόγια η διαδικασία. Εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει πάψει να υφίσταται το ΤΣΑΥ, όπως και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Έχει ωστόσο αρκετά χρήματα τα οποία δεν μας έχει αποδώσει ενώ μας έχει ενημερώσει ότι τα έχει συγκεντρώσει. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία μας παρακρατεί επειδή, εκτιμώ ότι δεν τα έχει για να μας τα δώσει με αποτέλεσμα να έχουμε προχωρήσει σε νομική διεκδίκησή τους. Εμείς μόλις αναλάβαμε, το πρώτο μας μέλημα ως νέο ΔΣ του ΠΦΣ –και το τονίζω ότι ήταν το πρώτο μας μέλημα και ειδικά εμένα ως Ταμία, ήταν ότι έπρεπε να λύσουμε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό και αμέσως ανοίξαμε καινούργιο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος τον οποίο κοινοποιήσαμε σε όλες τις εταιρείες και ενημερώσαμε το υπουργείο ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να τα συγκεντρώνουμε απευθείας εμείς. Και έγινε αυτό και συγκεντρώσαμε αρκετά χρήματα και από αυτά τα καθυστερούμενα. Είναι μία διαδικασία που την τρέξαμε από πέρσι το Φθινόπωρο και προσπαθούμε τώρα να την οριστικοποιήσουμε και να την τρέξουμε ακόμη καλύτερα. Σε συνεργασία με το Λογιστικό Γραφείο που συνεργαζόμαστε θέσαμε κάποια παραστατικά που θα πρέπει να έχουμε για να γίνεται ένας έλεγχος γιατί κακά τα ψέματα –και θέλω να είμαι ειλικρινής- απ’ ό,τι διαπιστώσαμε μέχρι τώρα δεν γινόταν κανένας έλεγχος! Ό,τι ενδεχομένως ήθελε η κάθε εταιρεία έδινε! Από την πλευρά του ΤΣΑΥ δεν γινόταν καμιά διασταύρωση στοιχείων. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό το πράγμα. Θα προσπαθήσουμε μέχρι και το τελευταίο λεπτό –γιατί είναι χρήματα των συναδέλφων- να τα πάρουμε και να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε να ξαναγυρίσουν αυτά τα χρήματα, αυτά τα κεφάλαια πάλι στους συναδέλφους μας».

Ζητήσαμε από τον κ. Παπαπούλιο να διατυπώσει την άποψή του για το που οφείλεται το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους φαρμακοποιούς δεν είχε ρυθμιστεί από την πολιτεία νωρίτερα. Ο Ταμίας του ΠΦΣ ανέφερε πως αυτό συνέβη «γιατί θεωρούσαν ενδεχομένως ότι διαμέσου του ΤΣΑΥ -γιατί έτσι είχε θεσμοθετηθεί να γίνεται- ο έλεγχος ότι ήταν αρκετός, ότι ήταν ικανοποιητικός. Τελικά κατά τη γνώμη μου θεωρώ ότι δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Αυτό που κάναμε αυτή τη στιγμή, τα χρήματα να έρχονται κατευθείαν στο λογαριασμό μας και εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να ζητάμε από τις εταιρείες κάποια τιμολόγια –το λογιστικό γραφείο εξυπακούεται ότι τα κάνει αυτά- οι διασταυρώσεις για να δούμε ότι οι αποδόσεις που γίνονται είναι αυτές που πρέπει είναι κάτι θετικό».

Μία σημαντική διευκρίνιση που έκανε ο κ. Παπαπούλιος σε ερώτηση για το εάν ο νέος τρόπος είσπραξης του πόσου 0,4% αφορά τις τρέχουσες οφειλές ή και παλιότερες ήταν ότι «υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσουμε και για κάποιες παλιές. Άλλα κάποιες εταιρείες μας λένε ότι τα έχουν στείλει στο ΤΣΑΥ. Και στο ΤΣΑΥ ξέρετε είναι –θα μου επιτρέψετε να πω- υπό διάλυση, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό ή εύκολο να βρεθούν αυτά τα παραστατικά. Σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα δούμε πως θα χειριστούμε το θέμα. Εμείς δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Αυτό το ξανατονίζω. Και γι’ αυτό το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο μας μέλημα. Ήδη έχουμε κάνει αγωγή γιατί το ΤΣΑΥ μας έχει ενημερώσει ότι έχει ένα ποσό το οποίο είναι της τάξης των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου τα οποία έχει εισπράξει αλλά ακόμη δεν μας τα έχει αποδώσει».  

 

* Προς: Φαρμακευτικές επιχειρήσεις

 

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός
  2. Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

3. Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας

 

 

Θέμα: «Καθορισμός δικαιολογητικών που θα συνοδεύουν την αναλυτική κατάσταση που θα υποβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την απόδοση του 0,4% στον Π.Φ.Σ.»

 

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου δυνάμει της υπ’ αριθμόν 1/05.9.2018 αποφάσεώς του προέβη στον καθορισμό των κάτωθι απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλλονται στον Π.Φ.Σ. και τα οποία θα συνοδεύουν τη μηνιαία αναλυτική κατάσταση των πωλήσεων φαρμάκων προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία από τις υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, δυνάμει των οποίων θα προκύπτει η παρακράτηση του πόρου 4 τοις χιλίοις επί της χονδρικής τιμής πωλήσεως από τις υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπέρ του Π.Φ.Σ., κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 3 του Ν. 4558/2018 (ΦΕΚ Α΄ 140/1.8.2018).

Συγκεκριμένα θα πρέπει να υποβάλλονται:

- Αντίγραφο της κατατεθειμένης δήλωσης ΦΠΑ για την αντίστοιχη περίοδο.

- Αντίγραφο των κατατεθειμένων ανακεφαλαιωτικών πινάκων παραδόσεων και δηλώσεων intrastat αποστολών για την περίοδο.

- Αντίγραφο του Ισοζυγίου περιόδου, με αναφορά στους λογαριασμούς  πωλήσεων.

- Αντίγραφο του Ισοζυγίου περιόδου, με αναφορά στους λογαριασμούς υποχρεώσεων και εισπράξεων για λογαριασμό τρίτων (μόνο τους λογαριασμούς τήρησης της υποχρέωσης του πόρου 0,4%).

- Ανάλυση των ανωτέρω λογαριασμών εφόσον κριθεί απαραίτητο  από τη διαδικασία συμφωνίας.

- Αντίγραφο του ισοζυγίου αποθήκης με αναφορά τουλάχιστον των ακόλουθων στηλών:

 

- Υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου που να βεβαιώνει ότι οι συναλλαγές είναι πραγματικές και ότι τα παρεχόμενα στοιχεία είναι αληθή, ορθά και ακριβή.

- Βεβαίωση του ετησίου κύκλου εργασιών για σκοπούς επαλήθευσης του πόρου 0,4%, από ορκωτό ελεγκτή –λογιστή με αναφορά στις αξίες πωλήσεων εσωτερικού, ενδοκοινοτικές πωλήσεις και πωλήσεις τρίτων χωρών για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση απόδοση πόρου 0,4% (στο τέλος κάθε έτους και κατόπιν της οριστικοποίησης των ετησίων χρηματοοικονομικών καταστάσεων).

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβετε έγγραφη ενημέρωση από τον Π.Φ.Σ. για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλετε τόσο τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά όσο και την αναλυτική κατάσταση.

Η απόδοση του αναλογούντος πόρου στον Π.Φ.Σ. θα λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τα οριζόμενα λεπτομερώς στις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 3 του Ν. 4558/2018 και εντός της σχετικής προβλεπόμενης προθεσμίας.