ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ικανοποίηση Φαρμακοποιών για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής αιτημάτων έγκρισης γνωματεύσεων ΕΚΠΥ προς το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο

Ικανοποίηση Φαρμακοποιών για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής αιτημάτων έγκρισης γνωματεύσεων ΕΚΠΥ προς το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Προσπάθεια να γίνει το βήμα παραπάνω για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κάθε φαρμακοποιού σε σχέση με την έγκριση γνωματεύσεων από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) καταβάλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews ο Ταμίας του ΠΦΣ κ. Ιωάννης Παπαπούλιος  το θέμα της ηλεκτρονικής έγκρισης των γνωματεύσεων ΑΥΣ που ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου είναι γεγονός «ήταν ένα ακόμη θέμα (σ.σ. μετά τη θεσμοθέτηση του τρόπου είσπραξης του πόρου 0,4% των φαρμακοποιών) που θέσαμε ως νέα διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την πρώτη στιγμή θέλοντας να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες ώστε να διευκολύνεται περισσότερο τόσο ο πολίτης όσο και ο φαρμακοποιός και να σταματήσει η ταλαιπωρία και οι ουρές τις οποίες βλέπαμε για παράδειγμα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.  Ο πρόεδρος και όλο του ΔΣ του ΠΦΣ έχουμε κάνει συναντήσεις στο υπουργείο Υγείας όλο αυτό το διάστημα, έχουμε δει τον υπουργό κ. Ξανθό πολλές φορές  κι όχι μόνο εκείνον αλλά και άλλους παράγοντες του Υπουργείου. Δεν λέω ότι μας έλυσε όλα τα θέματα αλλά έγινε προσπάθεια να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται, να έχουμε μία καλή σχέση που να βοηθάει να ξεπερνιούνται τα προβλήματα. Το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την έγκριση των γνωματεύσεων από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο στις περιπτώσεις εκείνες που χρειάζεται να έχουμε υπέρβαση π.χ. σε υλικά είτε αφορά σε αριθμό υλικών είτε αφορά σε χρηματικό ποσό ήταν για εμάς προτεραιότητα. Όλη αυτή η διαδικασία πλέον θα γίνεται ηλεκτρονικά. Είναι κάτι το οποίο το είχαμε ζητήσει γιατί οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες, οι συνάδελφοι ταλαιπωρούνταν. Είναι κάτι καινούργιο, θέλουμε να δούμε τις επόμενες μέρες πως θα λειτουργήσει, ευελπιστώντας ότι θα λειτουργήσει καλά. Εάν υπάρχουν κάποια μικροθέματα εμείς θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε ώστε να μπορέσουμε να τα λύσουμε». Για τον κ. Παπαπούλιο είναι πολύ σημαντικό «αυτόματα ηλεκτρονικά ο κάθε συνάδελφος να μπορεί να αποστέλλει τη γνωμάτευση για την επιπλέον έγκριση και να έρχεται απευθείας στο φαρμακείο του καθενός με τους κωδικούς» κάτι το οποίο πλέον είναι εφικτό.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ για το θέμα αφού εξηγεί ότι «Γνωματεύσεις που απαιτούν απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβούλιου (ΑΥΣ)  είναι οι γνωματεύσεις οι οποίες περιέχουν υλικά που ξεπερνούν τις προβλεπόμενες ποσότητες ή την προβλεπόμενη χρηματική αξία (πλαφόν) βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΟΠΥΥ  (ΕΚΠΥ)» και ότι «το ΑΥΣ είναι η επιτροπή που αποφασίζει αν θα αποζημιώνονται  κατ΄ εξαίρεση τα επιπλέον υλικά» κοινοποίησε έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο αναφέρεται ότι από 03/09/18 τίθεται σε λειτουργία η δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής αιτημάτων έγκρισης γνωματεύσεων ΕΚΠΥ προς ΑΥΣ». «Τα αιτήματα αυτά, όπως αναφέρει «κατευθύνονται και θα εξυπηρετούνται βάσει μοναδικού αριθμού ηλεκτρονικής γνωμάτευσης μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και δεν θα παραλαμβάνονται χειρόγραφα. Η αποστολή τους θα γίνεται τόσο από τον συνταγογράφο ιατρό, όσο και από τον συμβεβλημένο πάροχο – φαρμακοποιό» τονίζοντας ότι «οι γνωματεύσεις με έγκαιρη ηλεκτρονική έγκριση συνυποβάλλονται σε κανονική υποβολή, εφόσον στο παραστατικό εκτέλεσης εκτυπωθεί η ημερομηνία απόφασης Α.Υ.Σ.» και παρέχοντας αναλυτικές οδηγίες, όπως αυτές αναφέρονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του EDAPY (πατήστε ΕΔΩ).