ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα! Κανείς ευχαριστημένος στο χώρο της Υγείας

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα! Κανείς ευχαριστημένος στο χώρο της Υγείας

"Η χρεοκοπία της ηθικής στην υγεία προωθήθηκε από κυκλώματα έκδοσης ψεύτικων ιατρικών γνωματεύσεων -που ανενδοίαστα λειτουργούν ακόμη και όταν πρόκειται για πασίγνωστους βαρυποινίτες, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είτε συγκαλύπτουν είτε παραμένουν αδρανείς, υποτασσόμενοι στην παντοδυναμία αυτών των κυκλωμάτων". Αυτό αναφέρουν σήμερα από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και συνεχίζουν "ψέλνοντας" τα ...σχολιανά σε καθηγητές, συντονιστές διευθυντές και διοικητές νοσοκομείων. 

Την ίδια ώρα, τον ευτελισμό του επαγγέλματός τους καταγγέλλουν οι ιδιώτες βιοπαθολόγοι και ακτινολόγοι. 

 

Όπως αναφέρουν οι  γιατροί που πρόσκεινται στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, η όλη κατάσταση τύπου Φλώρου και παρόμοιων, δημιουργήθηκε με κυκλώματα έκδοσης ψεύτικων ιατρικών γνωματεύσεων με «επώνυμους μεγαλογιατρούς που χωρίς κανένα νομοθετικό εμπόδιο μεταμορφώνονται σε dealers των πολυεθνικών του φαρμάκου και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού".

Και με μια μερίδα Πανεπιστημιακών καθηγητών να «σπρώχνουν» κόσμο στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού από την ίδρυση του ΕΣΥ έχουν το δικαίωμα διπλής εργασιακής σχέσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δικαίωμα διαχρονικά επικυρωμένο από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ διατηρούν και όλα τους τα προνόμια αφού μέχρι και τα χρέη τους προς τον ΕΛΚΕ διαγράφηκαν πρόσφατα με κυβερνητικό διάταγμα.

Αλλά από το στόχαστρο δεν βγαίνουν ούτε οι συντονιστές διευθυντές κλινικών και διοικητές

Λένε από το Κίνημα: "Με τους περισσότερους Διευθυντές δημοσίων κλινικών  (Συντονιστές ΕΣΥ ή Καθηγητές) να ανέχονται την κατάρρευση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας (ελάχιστοι μιλάνε και διαμαρτύρονται) αγνοώντας την υποχρέωση για τη διαφύλαξή της, που τους επιβάλει η θέση και ο θεσμικός ρόλος που κατέχουν, με στόχο να μην τα χαλάσουν με τους υπουργούς και να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντα τους.
Με Διοικητές νοσοκομείων και Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας που αποφασίζουν και διατάζουν σύμφωνα με τις προσωπικές τους μικροσκοπιμότητες, περιπαίζοντας ακόμα και τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Δεν προσφέρουν καμιά λύση στα πραγματικά προβλήματα των νοσοκομείων οδηγώντας στην υποβάθμισή τους ενώ αντιμετωπίζουν με προσβλητικό και σκαιώδη τρόπο κάθε φωνή αντίστασης.
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δέχεται τον εναγκαλισμό, στηρίζει και συχνά καθοδηγείται από τα ίδια "επιφανή" πρόσωπα των ιατρικών εταιρειών που πρωτοστάτησαν στον χώρο της υγείας τα σκανδαλώδη χρόνια, αγνοώντας ή κάνοντας προσχηματικό διάλογο με  τα θεσμικά όργανα των εργαζομένων και αναπαράγοντας τη διαφθορά και τη σαπίλα παρά τα παχιά λόγια και τις εξαγγελίες".

Βιοπαθολόγοι και ακτινολόγοι στα κάγκελα...

 

Τον ευτελισμό του επαγγέλματός τους καταγγέλλουν οι ιδιώτες βιοπαθολόγοι καθώς τους ζητούν να εκτελέσουν μία γενική ούρων ή μια γενική αίματος με τιμή αποζημίωσης από το κράτος σχεδόν 1 ευρώ και στους ιδιώτες ακτινολόγους  ζητούν να εκτελούν υπέρηχο μαστού ή μαλακών μορίων με μόλις 7 ευρώ!

 

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Προς
Τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα
Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.Κυριάκο Μητσοτάκη
Τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες

Η επιβολή των τριών μνημονίων και η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων στον οικονομικό προϋπολογισμό για την Υγεία από το 2013 μέχρι και σήμερα υπήρξε δραματική.

Με έναρξη την αναδρομικότητα στην ισχύ του clawback και rebate το 2013 και τα δυσθεώρητα ποσά δεδουλευμένων εξετάσεων που το ελληνικό κράτος εν ονόματι του ΕΟΠΥΥ παρακράτησε από τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό,την επιβολή πλαφόν ανά ιατρείο στην μηνιαία παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς μας ,την σύναψη σύμβασης με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για ολοκλήρωση λογιστικού ελέγχου με ιδία οικονομική επιβάρυνση ενώ θα έπρεπε να γίνει από κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, την τραγική υποκοστολόγηση στις εργαστηριακές εξετάσεις που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά των βιοπαθολογικών αναλύσεων που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2016, την επιβολή ISO και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου που αύξησε τα λειτουργικά κόστη των εργαστηρίων μέσα στην κρίση έως την εξακολουθητική ισχύ του clawback και rebate όλα αυτά τα χρόνια από το 2013, μέχρι και την τελευταία γνωστοποίηση του clawback 2017 που παρακρατείται σε δόσεις από την αρχή του 2018, μαζί με την μηνιαία παρακράτηση από τον συμψηφισμό ανοικτής περίθαλψης 2012-2015 με βεβαιωμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ , ο ιδιώτης εργαστηριακός γιατρός έχει απογοητευτεί, έχει απελπιστεί , έχει ματώσει και έχει στεγνώσει από οικονομικά και ψυχικά αποθέματα.

Η λειτουργία των ιδιωτικών εργαστηρίων όλων των εργαστηριακών ειδικοτήτων που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης και δημιουργεί σε όλους τους συναδέλφους κλίμα δυσφορίας ,αβεβαιότητας και κατάφωρης αδικίας .Όλα αυτά τα χρόνια της ληστρικής επιβολής μέτρων πολλοί συνάδελφοι έκλεισαν τα ιατρεία τους , ενώ πολλοί άλλοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό όπου η οικονομική αντιμετώπισή τους από τα αντίστοιχα συστήματα υγείας είναι τουλάχιστον ρεαλιστική και αξιοπρεπής στην επαγγελματική τους ιδιότητα και προσφορά. Όσοι όμως έμειναν στην Ελλάδα και κράτησαν τα εργαστήρια τους ανοιχτά με χίλιους κόπους και δύσκολες αποφάσεις όπως δυστυχώς η απόλυση υπαλλήλων που οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην χώρα, προστρέχουν τώρα σε εσάς υψώνοντας για άλλη μία φορά φωνή διαμαρτυρίας και κάνοντας έκκληση επιτέλους για δικαίωση.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος ( ΣΙΔΕΙΔΕΛ) σας καλεί να πάρετε θέση τώρα ,μετά την έξοδο από τα μνημόνια που η χώρα μας έχει πλέον τη δυνατότητα εφαρμογής κατά το δυνατόν δικής της πολιτικής βούλησης .

Καταργήστε την εφαρμογή clawback και rebate, είναι ένα ληστρικό όπλο εξόντωσης, είναι δίκαιη απαίτησή μας να πληρωνόμαστε για κάθε εξέταση που εκτελούμε, επαναφέρετε την κοστολόγηση των εξετάσεων τουλάχιστον στα επίπεδα του ΦΕΚ 1991.

Ευτελίζετε τους ιδιώτες βιοπαθολόγους όταν ζητάτε να εκτελέσουν μία γενική ούρων ή μια γενική αίματος με τιμή αποζημίωσης από το κράτος σχεδόν ένα ευρώ και απαξιώνετε τους ιδιώτες ακτινολόγους όταν αποζημιώνεται ο υπέρηχος μαστού ή μαλακών μορίων με τιμή μόλις 7 ευρώ για επιστημονική εργασία έως και μίας ώρας.

Στην χώρα που γέννησε την ιατρική ,στην χώρα που δίνει στους γιατρούς όλου του κόσμου τον Όρκο του Ιπποκράτη ,στην χώρα που τροφοδοτεί την Υφήλιο με λαμπρούς επιστήμονες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων ,είναι έγκλημα η εξευτελιστική και απαξιωτική αντιμετώπιση των ιδιωτών εργαστηριακών επιστημόνων που με το αίμα της ψυχής τους έχουν στηρίξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα.

Είναι αυτοί στους οποίους ο ασθενής θα απευθυνθεί πολλές φορές πρώτος όταν π.χ.πονά και ο καρδιολόγος του ζητά επείγουσα τροπονίνη ,όταν το παιδί του έχει πυρετό και περιμένει ο παιδίατρος όσο πιο γρήγορα γίνεται το αιμοδιάγραμμα, την γενική ούρων ή τον υπέρηχο, είναι αυτοί που θα ανοίξουν τα ιατρεία τους ανήμερα Εορτών ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους σε επείγουσες καταστάσεις με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αμεσότητα και αξιοπιστία .

Είναι αυτοί οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί , οι συμβεβλημμένοι με τον ΕΟΠΥΥ , ο πυλώνας της ΠΦΥ που απεγκλωβίζει τις αίθουσες των επειγόντων των νοσοκομείων από περιστατικά που διεκπεραιώνονται με υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες για τις οποίες έχει πληρώσει ο φορολογούμενος αλλά το κράτος δεν αποζημιώνει γιατί έχει κλειστό προϋπολογισμό για την Υγεία ,διατηρώντας όμως ανοικτό και ανεξέλεγκτο αριθμό συνταγογραφούμενων εξετάσεων.(εξετάσεις που ο εργαστηριακός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει ως εντολοδόχος ιατρός).

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού ,προσφοράς και αξιοπρέπειας .Εμείς ως μέλη του Δ.Σ. του ΣΙΔΕΙΔΕΛ σας καλούμε, αξιότιμοι κύριοι και κυρίες ,να πάρετε θέση δίπλα μας και όχι απέναντί μας ,να ακούσετε τη δίκαιη φωνή μας και επιτέλους να δώσετε τέλος στην Θυσία –σφαγιασμό μας ως σύγχρονης Ιφιγένειας .

Μετά τιμής
Για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΔΕΙΔΕΛ
Η Πρόεδρος             Η Γ.Γραμματέας
Κώτσα Κυριακή         Ράλλη Ιωάννα

 

Μεγάλη αναστάτωση κι από τα νέα πλαφόν στη συνταγογράφηση

Σοβαρά ερωτήματα έθεσαν στην ηγεσία του ΥΥΚΑ και του ΕΟΠΥΥ από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος ενόψει της εφαρμογής των νέων πλαφόν συνταγογράφησης.

Όπως επισημαίνουν, "στις 28/8/2018 εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ / Γ.Π. 46843 (ΦΕΚ 3663Β) για τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων. Η υπουργική αυτή απόφαση έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης του Ιανουαρίου 2015 η οποία καταργήθηκε μετά από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του ΙΣΑ.

Στην παρούσα, στην οποία αναφέρονται τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων ανά ειδικότητα, γεωγραφική περιοχή και μήνα του έτους, συγκριτικά με αυτή του 2015 υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση των ορίων συνταγογράφησης κατά 30-35%. Παράλληλα αναφέρεται  εντός παρενθέσεως και η έκφραση ΑΝΑ ΑΜΚΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ, που δεν υπήρχε στη προηγούμενη καταργηθείσα Υπουργική απόφαση γεγονός που θέλει διευκρίνιση από μέρους του Υπουργείου σε τι αναφέρεται".

Και συνεχίζουν από την ΕΕΚΕ:

Όπως και στο παρελθόν η Ιατρική κοινότητα είναι κάθετα αντίθετη στην εφαρμογή της Ιατρικής με λογιστικά κριτήρια και όχι με τους κανόνες της Ιατρικής επιστήμης όπως αυτοί εκφράζονται μέσω των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων που είναι υπό εκπόνηση από επιτροπές του Υπουργείου Υγείας στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι ανά ειδικότητα των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών, του ΕΣΥ, της Πανεπιστημιακής κοινότητας και των Ελευθεροεπαγγελματιών ως εκπροσώπων του ΠΙΣ. Στην Καρδιολογία έχουν ήδη εκπονηθεί πρωτόκολλα για την Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, NOACS, Καρδιακή ανεπάρκεια και Στεφανιαία νόσο που αφορούν ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της συνταγογράφησης φαρμάκων αλλά και διαγνωστικών εξετάσεων. Οι επιτροπές αυτές συνεχίζουν το έργο τους για την ολοκλήρωση των πρωτοκόλλων.

Αν λοιπόν κάποιος συνταγογραφεί μέσω των πρωτοκόλλων που ψηφιοποιεί η ΗΔΙΚΑ, που έχει  τον τελευταίο λόγο εφαρμογής τους, και που αυτό σημαίνει ότι είναι εντός των παραδεκτών επιστημονικών ορίων ορθής συνταγογράφησης, δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να υφίσταται περιορισμό στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.

Αν η Πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Υγείας στη χώρα μας όπως αυτές ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα .και τις επιτροπές που η ίδια έχει ορίσει δεν έχει παρά να το ομολογήσει και όχι να τοποθετεί τους Ιατρούς σε ρόλο λογιστή. Το να χρηματοδοτεί ο ίδιος ο Ιατρός τις ανάγκες της ΠΦΥ μέσω Rebate, Clawback και Rebate αυτοπαραπομπής για κλινικοεργαστηριακούς, ισοδυναμεί με το να μετατρέπει το Ιατρείο του σε κοινωνικό Ιατρείο, γεγονός που το προτείνουμε ,αρκεί να ομολογήσει η πολιτεία την αδυναμία να καλύψει τις δαπάνες Υγείας και όχι να καλύπτεται πίσω από ανακοινώσεις για υπερσυνταγογράφηση που καταρρίπτονται από τα ανωτέρω εκτεθέντα.

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε και ερωτούμε :

  1. Σε τι αναφέρεται η εντός παρενθέσεως έκφραση (ΑΝΑ ΑΜΚΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ) στην πρόσφατη υπουργική  απόφαση ΦΕΚ 3663Β/28-8-2018.
  2. Με ποια κριτήρια τα όρια συνταγογράφησης των Καρδιολόγων είναι μειωμένα 30% συγκριτικά με το ΦΕΚ 1117Β/11-6-2015 που καταργήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (τον Ιανουάριο 2015 ήταν για την Αττική 39,97 ευρώ ενώ τώρα είναι 28,17 ευρώ.
  3. Με ποια λογική (εκτός της λογιστικής) υπάρχουν άλλα όρια για την ίδια ειδικότητα  στον ίδιο μήνα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ή στην ίδια περιοχή σε διαφορετικούς μήνες. Η ίδια πάθηση θεραπεύεται διαφορετικά ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή ή τον μήνα του έτους;
  4. Πρόταση μας είναι η πλήρης εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και η εξαίρεση παθήσεων από τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων όσων συνταγογραφούνται μέσω αυτών

Πάγια θέση μας είναι ότι μόνο η συνεργασία Πολιτείας και θεσμικών φορέων των Ιατρών προάγει την Δημόσια Υγεία προς όφελος των πολιτών.

 

 

Μ.Τ.