ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ερωτηματολόγιο προς τους φαρμακοποιούς από το GIVMED με αντικείμενο τον τρόπο διαχείρισης των φαρμάκων που επιστρέφουν οι πολίτες στα φαρμακεία

Ερωτηματολόγιο προς τους φαρμακοποιούς από το GIVMED με αντικείμενο τον  τρόπο διαχείρισης των φαρμάκων που επιστρέφουν οι πολίτες στα φαρμακεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία έρευνα με στόχο τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους ο φαρμακοποιός διαχειρίζεται τα φάρμακα που του επιστρέφουν οι πελάτες του και των μέσων προώθησης των φαρμακείων οργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός GIVMED (www.givmed.org).

Όπως αναφέρει στο DailyPharmaNews ο κ. Θανάσης Βράτιμος,  συν-ιδρυτής & στρατηγικός σύμβουλος του GIVMED, που αποτελεί το πρώτο ηλεκτρονικό δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων στη χώρα μας, μέσα από τη σύνταξη ενός ερωτηματολογίου (δείτε εδώ) το οποίο απευθύνει σε φαρμακοποιούς (ιδιοκτήτες ή υπαλλήλους σε φαρμακεία) καλώντας τους να το συμπληρώσουν, γίνεται μία προσπάθεια να διερευνηθεί ένα ζήτημα για το οποίο στην ουσία δεν υπάρχουν στοιχεία και παράλληλα να βοηθηθούν οι φαρμακοποιοί στη διαχείρισή του.

«Έχουμε καταλάβει από την επαφή μας με φαρμακοποιούς ότι αρκετοί έχουν πελάτες οι οποίοι διαθέτουν φάρμακα που δεν τα χρειάζονται και επειδή δεν γνωρίζουν τι να κάνουν με όλα αυτά τα φάρμακα θεωρούν σωστό να τα επιστρέψουν στο φαρμακείο τους. Από την έρευνα που είχαμε κάνει το 2017 για τη διαχείριση οικιακών φαρμάκων είχε προκύψει ότι περίπου το 14% των πολιτών επιστρέφουν τα φάρμακά τους στο φαρμακείο. Εμείς λοιπόν θέλουμε να έχουμε λίγο πιο συγκεκριμένα δεδομένα για το τι ποσότητες είναι αυτές και να καταλάβουμε το πώς ο φαρμακοποιός διαχειρίζεται το ζήτημα αυτό (π.χ. τι κάνουν με τα φάρμακα που βαίνουν προς τη λήξη της ημερομηνίας χρήσης τους και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από άλλους ανθρώπους). Θέλουμε να γίνει μία πρώτη καταγραφή του τι γίνεται και από εκεί και πέρα, ως δίκτυο που έχει στόχο να αξιοποιείται το περίσσευμα φαρμάκων, θέλουμε να δούμε εάν μπορούμε να αναπτύξουμε κάποιες δράσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους φαρμακοποιούς στη διαχείριση αυτού του ζητήματος». 

Το DailyPharmaNews ζήτησε από τον κ. Βράτιμο μία εξήγηση για το λόγο που στο πλαίσιο της έρευνας διερευνούνται τα μέσα προώθησης των φαρμακείων. Όπως είπε «μας ενδιαφέρει να δούμε εάν είναι κάτι που ενδιαφέρει τα φαρμακεία, να προωθούνται στην τοπική κοινωνία ή και ευρύτερα και στη συνέχεια να δούμε πως το GIVMED θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό. Να δούμε δηλαδή σε περίπτωση που αναπτύξουμε κάποια δράση, όπου θα βοηθάμε να δωρίζονται τα περισσευούμενα φάρμακα από τα φαρμακεία, εάν μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσαν να ωφεληθούν τα φαρμακεία».

Οι φαρμακοποιοί που θα συμμετάσχουν στην έρευνα θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματά της με μήνυμα που θα λάβουν στο email που θα έχουν αφήσει.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η προσπάθεια αυτή του GIVMED έχει να κάνει με φάρμακα που δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Για τα φάρμακα που έχουν λήξει, υπάρχει εδώ και χρόνια το πρόγραμμα με τους πράσινους κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων που τρέχει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.