ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ένα παράθυρο για «Το Φαρμακείο στη Νέα Εποχή» ανοίγει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Σεπτεμβρίου

Ένα παράθυρο για «Το Φαρμακείο στη Νέα Εποχή» ανοίγει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Σεπτεμβρίου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το Ηράκλειο της Κρήτης θα είναι το σημείο αναφοράς του Έλληνα Φαρμακοποιού το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 Σεπτεμβρίου (09.30 – 18.30) καθώς εκεί και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Atlantis θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του 6ου ετήσιου Συνεδρίου «Το Φαρμακείο στην Υγεία, την Ομορφιά και την Ευεξία».

Το συνέδριο το οποίο διοργανώνει  ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΣΥΦΑΚ) σε συνεργασία με την  ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ έχει θέμα «Το φαρμακείο στη Νέα Εποχή» και στο πρόγραμμά (δες εδώ) του περιλαμβάνει Ομιλίες, Στρογγυλά Τραπέζια και Εργαστήρια, που θα επικεντρωθούν στο Εργαστήριο του Φαρμακείου, στις Θεραπευτικές Προσεγγίσεις, στο Management, στο Marketing, τη Διαχείριση, την Επικοινωνία - Συμβουλή Υγείας, στις Νέες Τεχνολογίες και στις Νέες Τάσεις της Αγοράς. 
Παράλληλα, θα διεξαχθεί η 2η Διημερίδα Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), «Φυσικές Προσεγγίσεις στην Υγεία & Εργαστήριο Φαρμακείου», με 12 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης Φαρμακοποιών (Μοριοδότηση ΙΔΕΕΑΦ), και με την έγκριση του ΕΟΦ και του ΣΦΕΕ, με ενδιαφέρουσες ομιλίες για τα βιολογικά καλλυντικά, τα φυσικά προϊόντα, τη φυτοθεραπεία και το Σύγχρονο Εργαστήριο στο Φαρμακείο. 
Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί επίσης και το Δορυφορικό Συμπόσιο της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ) «Γενετικοί Νόσοι και θεραπευτικές Προσεγγίσεις», με 3 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης Φαρμακοποιών (Μοριοδότηση ΙΔΕΕΑΦ).

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου ξεχωρίζει η ομιλία του Δημήτριου Κούβελα, Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  με θέμα «Φάρμακο, Έννοιες και Qualia» (Σάββατο 13.00 – 13.45), το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Συνεταιρισμοί: Νέες Τάσεις στην προσφορά υπηρεσιών» (Σάββατο 18.00 – 19.00), το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι κρίκοι της Αλυσίδας του Φαρμάκου στη Νέα Εποχή (Πολιτεία, Φαρμακοβιομηχανία, Χονδρεμπόριο Φαρμακεία) (Κυριακή 12.30 – 14.15), όπως επίσης και το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Υπηρεσίες Υγείας, η Νέα σας Δύναμη» (Κυριακή 15.00 – 16.00).

Επίσης, στο πλαίσιο του Δορυφορικού Συμποσίου της ΕΦΕ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ομιλία του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Δεμέτζου με θέμα «Νέες και Καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις» (Σάββατο 13.15 -13.50). Η επιτροπή προηγμένων θεραπειών (committee of Advanced Therapies, CAT) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα «φαρμάκων» προηγμένων θεραπειών (Advanced Therapy Medicinal Products, ATMP). Τα «φάρμακα» προηγμένων θεραπειών θα συζητηθούν και περιλαμβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες: Γονιδιακές θεραπείες (gene therapy medicines), θεραπείες σωματικών κυττάρων (somatic – cell therapy medicines) και θεραπείες μηχανικής ιστών (tissue-engineered medicines). Θα συζητηθεί επίσης η κατηγοριοποίηση των προηγμένων θεραπειών.