NEA

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση (εκ των υστέρων...) της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση (εκ των υστέρων...) της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ

Συστάθηκε ήδη ενδεκαμελής Ομάδα Εργασίας (με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη) με συμβουλευτικό (μόνο;) ρόλο  και πρόεδρο το Σταμάτη Βαρδαρό. Δε γίνεται λόγος στην ανακοίνωση για πρόθεση σχεδιασμού κατασταλτικών μέτρων κατά της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Πάντως είναι άξιο σχολιασμού ότι ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης οφείλει να μην περιορίζεται μόνο στην καταγραφή της παρούσας κατάστασης και «την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ». Αυτά είναι πολύ θεωρητικά πεδία για «Εθνικό Σχέδιο Δράσης». Το σημαντικότερο είναι η άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης του αλκοόλ και την αποτροπή κατανάλωσης στις νεαρότερες ηλικίες κάτι για το οποίο δε γίνεται καν λόγος στην ανακοίνωση του υπουργείου, για το αν δηλαδή σχεδιάζεται ανάλογη συνεργασία με άλλα αρμόδια υπουργεία και φορείς για εφαρμογή μέτρων, καθώς αυτό είναι το σημαντικότερο στο θέμα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, παρά το να τονίζεται ο συμβουλευτικός ρόλος της Ομάδας Εργασίας, που κρίθηκε σκόπιμο να αποτελείται από 11 μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά, συνολικά 22 μέλη ομάδας για καταγραφή και μόνο… Δηλαδή τι: θα ανακοινωθούν μέτρα αντιμετώπισης του hangover και του πονοκεφάλου της επόμενης ημέρας;

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν αποτελεί ανακοίνωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, παρά ανακοίνωση της σύστασης ακόμα μίας επιτροπής με αμφίβολο (στην καλύτερη περίπτωση) ρόλο… 

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Γι΄ αυτό το σκοπό με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας (αρ.πρωτ.Α1β/Γ.Π.:57942,6/9/2018, ΑΔΑ:62Μ9465ΦΥΟ-Ο3Ω) με αντικείμενα:

  1. α. την αποτίμηση της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ
  2. β. τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα και
  3. γ. την επεξεργασία και εισήγηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ στον υπουργό Υγείας.

 

Η Ομάδα Εργασίας, της οποίας ο ρόλος είναι συμβουλευτικός, αποτελείται από επιστήμονες με εμπειρία στον τομέα των εξαρτήσεων και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκπροσώπους φορέων απεξάρτησης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υγείας και επιστημονικούς συμβούλους του υπουργού.

 

Πρόεδρος της Ομάδας θα είναι ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός, με αναπληρώτρια την Εριφύλλη Νταλιάνη, επιστημονική σύμβουλο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, σε θέματα εξαρτήσεων.

 

Ειδικότερα το σύνολο των μελών της επιτροπής είναι:

  1. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ, Αν. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, με        αναπληρωματικό μέλος τη ΝΕΛΛΗ ΣΙΜΠΕΡΑ, Επιστ. Συνεργάτιδα του Αν. Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας.
  2. ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, Επιστ. Συνεργάτιδα  υπουργού Υγείας, με αναπληρωματικό μέλος την ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Ειδική  Επιστ. Συνεργάτιδα υπουργού Υγείας. 
  3.   ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, Προϊσταμένη της  Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων του υπουργείου Υγείας,  με  αναπληρωματικό μέλος  το  ΣΤΡΑΤΟ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιπών Εξαρτήσεων, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων του υπουργείου Υγείας.
  4. ΔΗΜΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ψυχίατρος, Τακτικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην CNAPA (Committee on National Alcohol Policy and Action) με αναπληρωματικό μέλος τον/την Αναπληρωματικό/ή Εκπρόσωπο της χώρας στην CNAPA.
  5. ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με αναπληρωματικό μέλος τον ΗΛΙΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
  6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΣ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης & Διευθυντής  Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου)  με αναπληρωματικό μέλος την ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΛΕΝΤΑΚΗ, Διευθ. ΕΣΥ, Γαστρεντερολογική Κλινική ΠαΓΝΗ. 
  7. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΕΛΛΟΣ, Ψυχίατρος, Στέλεχος Προγράμματος ΑΘΗΝΑ του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών) με αναπληρωματικό μέλος τον ΑΙΜΙΛΙΟ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟ, Ψυχίατρο, Υπεύθυνο ΜΟΘΕ- Αβέρωφ του ΟΚΑΝΑ.
  8. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΤΑΚΟΣ, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ ( Κέντρο θεραπείας  Εξαρτημένων Ατόμων)  με     αναπληρωματικό μέλος την ΕΛΕΝΗ ΒΟΤΙΚΑ, Ψυχολόγο, Υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.
  9. ΕΙΡΗΝΗ ΣΕΓΡΕΔΟΥ, Επιμελήτρια Α΄ Ψυχιατρικής, Μονάδας Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Ψ.Ν.Α. (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής) με αναπληρωματικό μέλος τον ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ    ΜΗΤΣΩΝΗ, Επιμελητή Α΄ Ψυχιατρικής, Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Ψ.Ν.Α.
  10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΓΑΛΙΔΗΣ, Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής, Υπεύθυνος  Συντονιστής των δομών απεξάρτησης του Ψ.Ν.Θ. (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης) με αναπληρωματικό μέλος τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΕΝΕΚΙΔΗ, Επιμελητή Α΄ Ψυχιατρικής, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια, Ψ.Ν.Θ.
  11. ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΑΜΟΥ, Υπεύθυνη Τομέα Αλκοόλ, ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και   Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) με αναπληρωματικό μέλος τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΦΩΤΙΟΥ, Υπεύθυνο Τομέα Επιδημιολογίας, ΕΚΤΕΠΝ.