ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Θεωρούμε απαράδεκτο σε κάθε αναβάθμιση του ΕΔΑΠΥ να ταλαιπωρούνται φαρμακεία και ασθενείς

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής:  Θεωρούμε απαράδεκτο σε κάθε αναβάθμιση του ΕΔΑΠΥ να ταλαιπωρούνται φαρμακεία και ασθενείς

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) καταγγέλλει τον ΕΟΠΥΥ ότι δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς με την τελευταία αναβάθμιση του ΕΔΑΠΥ.

Σε επείγουσα επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη ο ΦΣΑ κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να λύσετε άμεσα, καθώς τα φαρμακεία δεν δύνανται να καταχωρίσουν και να εκτελέσουν γνωματεύσεις».

Μάλιστα γίνεται αναφορά σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις εξωπραγματικών υπέρογκων κοστολογήσεων. Αναφέρεται στην επιστολή: «Σε κάποιες καταχωρίσεις, ενώ καταχωρείται π.χ. νεφελοποιητής, ο οποίος εμφανίζεται κανονικά στην οθόνη, κατά την αποθήκευση εμφανίζεται άλλο προϊόν, π.χ. fortimel. Επίσης, συμβαίνει το εξής τραγελαφικό, κατά την καταχώριση ταινιών, ενώ στην ποσότητα καταχωρείται ένα (1) κουτί, τις πενήντα ταινίες που έχει μέσα το κουτί, τις λαμβάνει ως ποσότητα και τις κοστολογεί 975 ευρώ».

Και η επιστολή καταλήγει στη διαπίστωση ότι αυτή είναι μία μόνιμη απαράδεκτη κατάσταση που συνοδεύει κάθε αναβάθμιση. «Θεωρούμε απαράδεκτο, σε κάθε αναβάθμιση του ΕΔΑΠΥ τις πρώτες ημέρες εφαρμογής να παρουσιάζεται σωρεία προβλημάτων με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και τα φαρμακεία και οι ασθενείς! Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του θέματος».

Να σημειωθεί εδώ ότι πράγματι, προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν σε αναβαθμίσεις του e-ΔΑΠΥ με την εκτέλεση γνωματεύσεων αναλωσίμων. Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί στο ότι των αναβαθμίσεων δεν προηγείτο ενημέρωση ούτε περίοδος προσαρμογής στην εκτέλεση γνωματεύσεων.

Τον Απρίλιο ο ΦΣΑ σε σχετική ανακοίνωσή με την τότε αναβάθμιση του συστήματος είχε και πάλι επισημάνει το πρόβλημα σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να κατανοήσετε ότι τα κενά που υπάρχουν σε κάθε αναβάθμιση του εν λόγω συστήματος, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα φαρμακεία μας» και ότι «σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίσημη λειτουργία του συστήματος, θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η η ομαλή λειτουργία σε κάθε αναβάθμιση ώστε να μην δημιουργείται το χάος».

Και πάλι ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν ζητήματα.