ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εικονικό φαρμακείο στήνεται στην περιοχή του Λευκού Πύργου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

Εικονικό φαρμακείο  στήνεται στην περιοχή του Λευκού Πύργου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένα μεγάλο εικονικό φαρμακείο στήνει στην περιοχή του Λευκού Πύργου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο (29/9). Πρόκειται για μια δράση που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού (25/9). Το εικονικό φαρμακείο θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ  και θα περιλαμβάνει  πέντε θεματικές γωνιές παροχής εξειδικευμένων συμβουλών όπου εθελοντές φαρμακοποιοί, φορώντας τις άσπρες ποδιές τους, θα δίνουν γενικές οδηγίες στους πολίτες για διαχείριση και συμμόρφωση με τη φαρμακοθεραπεία, συμβουλές για θέματα ομορφιάς κι ευεξίας. Παράλληλα θα ενημερώνουν για ζητήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος, τα γαστρεντερικά προβλήματα-διάρροια, το κρυολόγημα, τη φλεβική νόσο και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

«Ο Σύλλογός μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του κλάδου για ανάδειξη του ρόλου μας στη δημόσια υγεία, πρωτοπορεί και πάλι, δημιουργώντας ένα νέο θεσμό για την Ελλάδα, την "Ημέρα Φαρμακοποιού", που μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε το φαρμακείο της γειτονιάς ως κέντρο παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας, πέρα από τη βασική υπηρεσία της ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η βελτίωση της δημόσιας υγείας και αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο φαρμακοποιός χάρη στην επιστημονική κατάρτιση και το κοινωνικό πρόσωπό του» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα τονίζει ότι ο ΦΣΘ έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα εδώ και πολλά χρόνια την εκπαίδευση και ενημέρωση των μελών του, ώστε να έχουν τα εφόδια για να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις. Αναφέρει ακόμη ότι ο ΦΣΘ  διοργανώνει εκστρατείες ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για σοβαρά ζητήματα όπως η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, η ορθολογική χρήση των φαρμάκων και ο εμβολιασμός.

«Στόχος μας είναι να λειτουργούν τα φαρμακεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητά τους να παρέχουν φαρμακευτικές υπηρεσίες στους πολίτες όπως εμβολιασμός ενηλίκων, μέτρηση πίεσης ή σακχάρου και άλλες. Τις υπηρεσίες αυτές τις παρέχουν σήμερα ούτως ή άλλως, χωρίς όμως να υπάρχουν η θεσμική κατοχύρωση και η αναγνώριση, κάτι για το οποίο η πολιτεία οφείλει να φροντίσει να γίνει πράξη» επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει ότι «έχει αποδειχθεί ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη αν θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες στα φαρμακεία, ενώ συγχρόνως θα προστατευθεί περισσότερο η δημόσια υγεία μέσω της πρόληψης ασθενειών, της παρακολούθησης της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία».