NEA

Έρευνα για την ανάπτυξη προληπτικού συστήματος ελέγχου της νόσου των λεγεωναρίων, πραγματοποιούν ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Κρήτης

Έρευνα για την ανάπτυξη προληπτικού συστήματος ελέγχου της νόσου των λεγεωναρίων, πραγματοποιούν ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου προληπτικού συστήματος ελέγχου της νόσου των λεγεωναρίων υλοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο είναι τριετούς διάρκειας, θα ελεγχθούν τα συστήματα νερού περισσότερων από 50 ξενοδοχειακών μονάδων, κυρίως της Κρήτης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας, Κώστας Κουτσουμανής, τα τελευταία χρόνια η νόσος των λεγεωνάριων παρουσιάζει έξαρση στην Ελλάδα  και ενώ παλιά η μετάδοση της Legionella γινόταν με τα κλιματιστικά σήμερα ελέγχονται πλέον τα σταγονίδια από τα ντουζ. 

«Το πρόγραμμα είναι εστιασμένο σε ξενοδοχειακές μονάδες και  γενικά σε μεγάλα κτίρια. Η μετάδοση  παλιά είχε να κάνει κυρίως με κλιματιστικά, δηλαδή η μετάδοση γινόταν μέσω κλιματιστικών. Τώρα με την νέα τεχνολογία των κλιματιστικών, η μετάδοση κυρίως γίνεται μέσω των ντουζ, δηλαδή  των υγρών. Το συγκεκριμένο  πρόγραμμα έχει να κάνει κυρίως με αυτό. Δεν μεταδίδεται με το σύστημα ύδρευσης αλλά από τα σταγονίδια που κάνουν τα ντουζ όταν δεν έχει γίνει σωστά η θέρμανση και καταπολέμηση μέσω άλλων μεθόδων. Κυρίως συμβαίνει από εκεί», εξήγησε ο κ. Κουτσουμανής. 

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια θα  γίνει  η καταγραφή των ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες θα ενταχθούν. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει μελέτη της παρουσίας του μικροοργανισμού, καταγραφή των διάφορων χαρακτηριστικών των συστημάτων νερού, καθώς και  ανίχνευση του πιθανού τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την παρουσία και την ανάπτυξη της Legionella και τον σχηματισμό βιοϋμενίων. Με βάση αυτά θα αναπτυχθεί ένα μοντέλο επικινδυνότητας του παθογόνου μικροοργανισμού στα συστήματα νερού συναρτήσει των χαρακτηριστικών τους. Το πρόγραμμα αποσκοπεί μακροπρόθεσμα να καταστήσει εφικτό τον συνδυασμό των προαναφερόμενων εργαλείων και δεδομένων, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό σύστημα για τον δραστικό έλεγχο της Legionella στα συστήματα νερού ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα αξιολογηθεί μέσω έρευνας πεδίου.

Όπως ανέφερε ο κ Κουτσουμανής, η υλοποίηση του έργου και η εφαρμογή του προληπτικού συστήματος ελέγχου αναμένεται να οδηγήσει στη σημαντική βελτίωση της υγειονομικής ασφάλειας των δικτύων και στην προστασία των εργαζομένων και των φιλοξενουμένων στις ξενοδοχειακές μονάδες. Πέρα από τα προφανή επιστημονικά οφέλη για τους συμμετέχοντες φορείς, αναμένεται να αυξηθεί η προστασία της δημόσιας υγείας, με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος νομικών και οικονομικών επιπτώσεων από τη μη εφαρμογή της, καθώς και να προστατευθεί και ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Να σημειωθεί, ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στο  πλαίσιο της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχει, επίσης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα το Τμήμα Ιατρικής, υπό την καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας Ζωονόσων του Τομέα Εργαστηριακής Ιατρικής, Άννας Ψαρουλάκη, και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας,  Σπυρίδωνα Περγαντή. Συντονιστής είναι η Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Επαγγελματικής Υγείας-Υγιεινής & Ασφάλειας Εργασίας, ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑΝΗ ΑΕ.