NEA

«Pre-Medical Management Programme»: Ένα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό στη διοίκηση ιατρείων και Μονάδων Υγείας

«Pre-Medical Management Programme»: Ένα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό στη διοίκηση ιατρείων και Μονάδων Υγείας

Ο ΙΣΑ, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, πραγματοποιεί το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοίκησης ιατρείων και Μονάδων Υγείας με χορηγία της φαρμακευτικής εταιρίας Εlpen. Ήδη 700 μέλη του ΙΣΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή.

 Το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοίκησης ιατρείων και Μονάδων Υγείας, «Pre-Medical Management Programme», που υλοποιείται για πρώτη φορά από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων», παρουσιάστηκε σε λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και δεκάδων ιατρών της Αθήνας.

Το πρόγραμμα -το οποίο  στην πρώτη φάση του πραγματοποιείται με χορηγία της φαρμακευτικής εταιρίας Εlpen- απευθύνεται σε γιατρούς, οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν ή και να εκσυγχρονίσουν τις γνώσεις τους στη διοίκηση ιατρείων και Μονάδων Υγείας. Στόχος του είναι η ανάπτυξη και βελτίωση των γνώσεων τους, ως προς την αποτελεσματικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μάλιστα, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για να το παρακολουθήσουν περισσότερα από 700 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η  κήρυξη της έναρξης των μαθημάτων έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Ηρειώτης καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ και Δημήτριος Βασιλείου, καθηγητής, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων».

Όπως επεσήμαναν στην εκδήλωση έναρξης οι ομιλητές, οι γιατροί και τα στελέχη Μονάδων Υγείας επιτελούν το λειτούργημά τους, σε ένα περίπλοκο και απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα ιατρεία και οι Μονάδες Υγείας διοικούνται, αποτελεσματικότερα, από άτομα που συνδυάζουν υψηλού επιπέδου γνώσεις που αφορούν τόσο στην Ιατρική, όσο και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Το Pre-Medical Management Programme φιλοδοξεί να καλύψει αυτή την ανάγκη εκπαιδεύοντας σε εισαγωγικό επίπεδο γιατρούς και στελέχη υγείας, με σκοπό να αποκτήσουν τις πιο σημαντικές σύγχρονες γνώσεις διοίκησης που προσφέρονται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους, ενισχύοντας τα κίνητρα παραμονής τους στη χώρα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών της Ελλάδας.

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με χαρά υποδέχεται τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και τους συναδέλφους ιατρούς της Αθήνας στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος "Pre-Medical Management Programme" στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων"», τόνισε ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος  Δημόπουλος. «Θεωρούμε ότι αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα μέλη του ΙΣΑ, δεδομένου ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν δομημένες γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών, την οργάνωση του Ιατρείου και την αξιοποίηση του αυξανόμενου όγκου πληροφοριών που διακινούνται μέσα από το διαδίκτυο. Η εμπειρία των Καθηγητών του ΕΚΠΑ που θα διδάξουν στο πρόγραμμα αυτό είναι εγγύηση για την αξιοπιστία του».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, μίλησε για τη δέσμευση του ΙΣΑ, να μάχεται για την ευημερία του ιατρικού κλάδου και την προσπάθεια που κάνει για την αναστροφή του ρεύματος του ιατρικού κόσμου προς το εξωτερικό και την επιστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου στην πατρίδα μας.

«Θα  παλέψουμε  να κρατήσουμε στη χώρα μας τους Έλληνες γιατρούς και να σταματήσουμε τη μετανάστευση των καλύτερων μυαλών της χώρα μας στο εξωτερικό. Οι επιστήμονές μας  διακρίνονται για το υψηλό επιστημονικό τους επίπεδο και την άρτια εξειδίκευσή τους και γι αυτό γίνονται ανάρπαστοι από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών Εντούτοις στη χώρα τους ,αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με επιθετικότητα και αλαζονεία. Ο ΙΣΑ  τα τελευταία χρόνια , βρίσκεται στις επάλξεις και δίνει μάχη για την επαγγελματική αξιοπρέπεια και την οικονομική επιβίωση του γιατρού της Αθήνας.  Μέσα σε μια λαίλαπα καταστροφικών και άδικων πολιτικών, αντιστάθηκε σθεναρά, με όλα τα μέσα που διαθέτει. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα ,αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματα, του ιατρικού κλάδου, για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία. Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσουν το μέλλον μας και να μας οδηγήσουν στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση και στη ξενιτειά».

Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος από τον καθηγητή, Ιωάννη Υφαντόπουλο, o οποίος αναφέρθηκε, στη συνεργασία του Πανεπιστημίου, με άλλα πανεπιστήμια της Δυτικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, για το στρατηγικό σχεδιασμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας και οικονομικών υγείας.

 «Η συνεργασία έγινε μέσα στα πλαίσια των Erasmus + KA2 και Erasmus Mundus προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διαμόρφωση εναρμονισμένων εκπαιδευτικών Curriculum για την προαγωγή της Ευρωπαϊκής έρευνας, εκπαίδευσης και γνώσης στα θέματα υγείας. Για την περίπτωση της χώρας μας, τα προγράμματα αυτά θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση της μαζικής διαρροής εγκεφάλων και ιατρών προς το εξωτερικό που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 18.000 ιατρούς. Με τον τρόπο αυτό, το brain drain θα γίνει brain gain», τόνισε ο κ. Υφαντόπουλος.

«Συνεργαστήκαμε με τον ΙΣΑ και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, προωθώντας έμπρακτα την έννοια των συνεργειών, αξίας αναγκαίας για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς των μεγάλων ελλειμμάτων και της αποεπένδυσης», επεσήμανε στην ομιλία του  ο Αντιπρόεδρος  του Δ.Σ. της ELPEN A.E και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. «Εκπροσωπώντας στη σημερινή εκδήλωση το χώρο του επιχειρείν και των ελληνικών παραγωγικών μονάδων, εκφράζω την ελπίδα, πως μετά από εμάς θα πάρουν στο μέλλον τη σκυτάλη κι άλλες εταιρείες, στηρίζοντας τις εκπαιδευτικές  ανάγκες της επιστημονικής κοινότητας, θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη μέρα στη χώρα μας».