NEA

Φ.Ν. Πατσουράκος, μεταρρυθμίσεις στην Υγεία : Ένα μετέωρο βήμα χωρίς ιατρούς

Φ.Ν. Πατσουράκος, μεταρρυθμίσεις στην Υγεία : Ένα μετέωρο βήμα χωρίς ιατρούς

Συνέντευξη στη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

 

Στις 21-22 Οκτωβρίου οι γιατροί της χώρας καλούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων τους για να εκλέξουν τα νέα ΔΣ και τους εκλέκτορες για τις εκλογές του ΠΙΣ που ακολουθούν τον προσεχή Απρίλιο.

Το dailypharmanews θα φιλοξενήσει το επόμενο διάστημα συνεντεύξεις και δηλώσεις όσων δίνουν τη μάχη για καλύτερη Υγεία των πολιτών αλλά και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Φ. Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Προέδρος Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) και Ταμίας του ΙΣΑ, μιλάει στο dailypharmanews εφ’ όλης της ύλης.

 

 

Στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο χωρίς να εξαιρείται από αυτό το φαινόμενο και η Υγεία. Ποια μας «σημαδεύει» κατά την γνώμη σας;

 

Αδιαμφισβήτητα αυτή που αφορά τις ΤΟΜΥ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε   η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με την δημιουργία των ΤΟΜΥ και του οικογενειακού ιατρού (Ο.Ι.).Φυσικά κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι χρειάζεται σχεδιασμός για την ΠΦΥ και ο οικογενειακός ιατρός είναι αναγκαίος. Για τον σχεδιασμό όμως αυτό χρειάζεται η συναίνεση και προτάσεις του Ιατρικού κόσμου σε συνεργασία και με τις ενώσεις ασθενών για να επιτευχθεί το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όμως σχεδίασε την νέα ΠΦΥ χωρίς να λάβει υπόψιν τις προτάσεις των ιατρικών συλλόγων που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο τρόπος που γίνεται η μεταρρύθμιση είναι βιαστικός και αποσπασματικός. 


Και αυτό τι είχε ως αποτέλεσμα;


Μετά από επανειλημμένες προκηρύξεις, σε σύνολο 4000 οικογενειακών ιατρών που χρειάζονται μόλις και μετά βίας έχουν βρεθεί 900 για τις ΤΟΜΥ ή και συμβεβλημένοι με ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα ο θεσμός του ΟΙ να είναι στον αέρα αφού δεν καλύπτεται ούτε το 25% των πολιτών. 


Τι έφταιξε κύριε Πατσουράκο;


Ο λόγος είναι στην απροθυμία των γιατρών αφού τα οικονομικά κίνητρα είναι ανεπαρκή και μετά τα έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές και εφορία δεν απομένουν ούτε 400 ευρώ. Η θέση όλου του ιατρικού κόσμου είναι θετική στο θεσμό του Ο.Ι. αλλά ως δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή. Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνονται οι ασθενείς να αλλάξουν τον γιατρό που τους παρακολουθεί. 


Για το gatekeeping τι έχετε να μας πείτε;


Είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός του υποχρεωτικού συστήματος παραπομπών από τον Ο.Ι. προς τις άλλες ειδικότητες (γνωστός ως Gatekeeping) κι ενώ εγκαταλείπεται στις άλλες χώρες, πάει τώρα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Στη χώρα μας που αφθονούν οι Ειδικοί Ιατροί και τους οποίους με δικούς μας φόρους σπουδάσαμε, τώρα τους διώχνουμε και γίνονται ανάρπαστοι σε άλλες χώρες. 


Δώστε μας ένα παράδειγμα.


-Δεν είναι κατανοητό γιατί ένας χειρουργημένος με αορτοστεφανιαία παράκαμψη ασθενής (BY PASS) πρέπει να επισκεφθεί τον Ο.Ι. για να πάρει παραπεμπτικό για τον καρδιολόγο, όταν από τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που το ίδιο το υπουργείο εκπόνησε, προβλέπεται πότε πρέπει να εξετάζεται και τι εξετάσεις να κάνει ο συγκεκριμένος ασθενής. 

Η εφαρμογή του υποχρεωτικού συστήματος παραπομπών μόνο την γραφειοκρατία θα γιγαντώσει και θα ταλαιπωρήσει τους ασθενείς με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους. 


Με τα όρια συνταγογράφησης συμφωνείτε;


Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που καίει... Το θέμα δηλαδή των ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων ανά ειδικότητα, γεωγραφική περιοχή και μήνα τους έτους, που μόνο λογιστικό χαρακτήρα έχει και στερείται κάθε επιστημονικής σημασίας. Είναι απορίας άξιο, γιατί ο ίδιος ο γιατρός έχει διαφορετικό όριο συνταγογράφησης κάθε μήνα ή γιατί ένας καρδιολόγος στην Θεσ/νίκη έχει άλλο όριο από τον καρδιολόγο στην Αθήνα. Έχει διαφορετική αξία ο ασθενής ανάλογα με τον μήνα ή την περιοχή που ζει; Το ερώτημα έχει τεθεί από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος χωρίς να έχει δοθεί απάντηση από το υπουργείο. 

 

Με τα δημόσια νοσοκομεία τι γίνεται;

 

Το πολύπαθο ΕΣΥ τραβάει τον δικό του Γολγοθά... Οι ελλείψεις εξοπλισμού και γιατρών σε τραγικό βαθμό, η εξάντληση του εναπομείναντος προσωπικού στα όρια κατάρρευσης και τα νοσοκομεία ιδίως στις εφημερίες, θυμίζουν Υγειονομικό σε εποχή πολέμου. Τέλος του χρόνου πάνω από 400 έμπειροι γιατροί όλων των ειδικοτήτων συνταξιοδοτούνται από το ΕΣΥ λόγω ορίου ηλικίας, χωρίς να έχουν προσληφθεί αντίστοιχα νέοι άλλοι και χωρίς -το κυριότερο- να έχουν μεταδώσει την εμπειρία τους. Εδώ έχει εφαρμογή το λαϊκό γνωμικό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα 21-22 Οκτωβρίου γίνονται οι εκλογές στον ΙΣΑ αλλά και στους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους. Όλοι οι γιατροί πρέπει με τη παρουσία τους στις εκλογές να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για την πολιτική της υγείας που ακολουθείτε. Η αποχή και η αδιαφορία είναι ο χειρότερος εχθρός μας. 

Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να ρωτάμε τι κάνουν οι εκπρόσωποί μας αλλά τι κάνουμε εμείς για να τους υποστηρίζουμε να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα μας. Και προς την Πολιτεία ας δώσουμε ένα μήνυμα:

Υγεία χωρίς Ιατρούς δεν γίνεται!