ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το φαρμακείο παράγοντες της αγοράς οφείλουμε να στηρίξουμε το μέλλον του»

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το φαρμακείο παράγοντες της αγοράς οφείλουμε να στηρίξουμε το μέλλον του»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο 

 

Θανάσης Μουχτής, Γενικός Διευθυντής Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ με αφορμή τη  2η Ημερίδα «Αύριο, ένα νέο επάγγελμα»

 

 

 Ο ΟΜΙΛΟΣ Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ) διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  ημερίδα με βασικό τίτλο «Αύριο, ένα νέο επάγγελμα», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο ΘΕΑΤΡΟΝ – Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254 – Ταύρος) από 09.00 ως 19.00.

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθεί το νέο μοντέλο του φαρμακείου των επόμενων ετών και ο νέος ρόλος του φαρμακοποιού.

Για την ημερίδα μίλησε στο DailyPharmaNews ο κ. Θανάσης Μουχτής, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου του ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μουχτής μέσα στη χρονιά γίνονται πολλά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν το φάρμακο και το φαρμακείο σε όλη την Ελλάδα με πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Η συγκεκριμένη ωστόσο ημερίδα επικεντρώνεται σ’ ένα θέμα μόνο, το οποίο, όπως είπε «θεωρούμε κρίσιμο για το χώρο μας, το μέλλον του φαρμακείου. Όλες οι ομιλίες κινούνται γύρω από αυτό το ζήτημα καθώς θεωρούμε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για όλες αυτές τις αλλαγές που έρχονται και είναι παγκόσμιες. Γι’ αυτό άλλωστε και φέρνουμε ανθρώπους από το εξωτερικό, ακριβώς για να μας πουν καινούργια πράγματα που ήδη τρέχουν αλλού. Θεωρούμε ότι το μέλλον του ΠΕΙΦΑΣΥΝ και όχι μόνο αλλά και των άλλων φαρμακαποθηκών εξαρτάται από το μέλλον του ελληνικό φαρμακείου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο. Άρα οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι με το φαρμακείο παράγοντες της αγοράς να στηρίξουμε το μέλλον του φαρμακείου. Επομένως και ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ ως ένας παίκτης της αγοράς ο οποίος στηρίζεται στο φαρμακείο οφείλει και από την πλευρά του να στηρίξει το ελληνικό φαρμακείο, όχι μόνο τα μέλη και τους πελάτες του αλλά το σύνολο της αγοράς των ελληνικών φαρμακείων. Και το ίδιο νομίζω ότι θα πρέπει να βλέπουν και οι υπόλοιποι γιατί αυτή η ημερίδα δεν αφορά μόνο τους 10.000 έλληνες φαρμακοποιούς. Αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή και το προσωπικό των φαρμακείων, τους πιθανούς εξωτερικούς συνεργάτες των φαρμακείων, τους προμηθευτές και όλους όσους εμπλέκονται στην αγορά του φαρμακείου». 

Στο πρόγραμμά της η ημερίδα θα περιλαμβάνει  ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια (με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές) σχετικά με το φαρμακείο του μέλλοντος, καθώς και  τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον χώρο της υγείας και της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Συγκεκριμένα ο κ. Λευτέρης Μαρίνος, MPharm, MSc, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής, θα αναφερθεί στις πυκνές και κρίσιμες αλλαγές στο χώρο της υγείας και της φαρμακευτικής αγοράς παγκοσμίως καθώς και στην επιχειρηματική αναγκαιότητα από την πλευρά των φαρμακοποιών της υιοθέτησης παροχής υπηρεσιών.

Επίσης έχουν προσκληθεί να μεταφέρουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους από το εξωτερικό οι κάτωθι ομιλητές:

Ο κ. Fin Mc Caul, επικεφαλής του Βρετανικού Οργανισμού Bury CCG για τη Βελτίωση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης και ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Φαρμακοποιών, θα μιλήσει για τον καινούργιο κόσμο των φαρμακείων και τις προκλήσεις και επιλογές που έχουν οι φαρμακοποιοί, δεδομένου ότι ο παραδοσιακός ρόλος του φαρμακείου δέχεται απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα «likes» του ψηφιακού κόσμου, τα e-φαρμακεία, τις οικονομικές πιέσεις των συστημάτων υγείας, τις συνενώσεις των μεγάλων ομίλων μέχρι τη δυσκολία των ανεξάρτητων φαρμακοποιών να προετοιμαστούν για τον καινούργιο αυτόν κόσμο. Θα παρουσιάσει τις λύσεις που έχουν λειτουργήσει αλλού και πιθανόν να είναι χρήσιμες και σε εμάς.

Η κυρία Ema Paulino,  εκτελεστική γραμματέας της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) & πρόεδρος του Συνδέσμου Λισαβόνας και Νότου του Πορτογαλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα αναφερθεί στο φαρμακείο στη νέα εποχή και πώς οι φαρμακοποιοί πρέπει να κινητοποιηθούν για να το δημιουργήσουν.

Τα κοινοτικά φαρμακεία έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ως μέρος της λύσης σε έναν κόσμο που αγωνίζεται για την εξεύρεση πόρων. Οι φαρμακοποιοί πρέπει να αντιμετωπίζουν τις απειλές ως ευκαιρίες ώστε να εξελίξουν την πρακτική τους, να ενσωματώσουν νέες λειτουργίες στις καθημερινές δραστηριότητές τους, για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο Phil Francis, GSK CH Commercial Excellence Director, Pharmacy Capability, Europe & Americas θα περιγράψει τo φαρμακείο του μέλλοντος και ποιοι είναι οι 4 παγκόσμιοι παράγοντες αλλαγής που θα επηρεάσουν στο άμεσο μέλλον το κανάλι του φαρμακείου καθώς και οι 6 στρατηγικές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει ώστε να ενεργοποιήσει τις τάσεις του μέλλοντος σήμερα.

Ακόμη ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης MD, PhD, παιδοψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός διευθυντής του Ψυχοθεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ», διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής, συγγραφέας, επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Frederick Κύπρου, θα βοηθήσει τους φαρμακοποιούς να ανακαλύψουν την ομορφιά του φαρμακευτικού λειτουργήματος καθώς και να αναζητήσουν τα μέσα ώστε να τους εμπνέει συνεχώς η επαγγελματική τους ζωή, προσφέροντας θετική επίδραση και στις υπόλοιπες σχέσεις τους.

Τέλος, θα υπάρξουν  δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα στρογγυλά τραπέζια:

Στο πρώτο τραπέζι θα συζητηθούν οι συνέπειες των υπηρεσιών πρόληψης και φαρμακευτικής φροντίδας στο φαρμακείο και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μελέτης ΑΡΕΤΑΙΟΣ. Θα συμμετάσχουν οι κκ. Κώστας Αθανασάκης, ερευνητής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος Επικοινωνίας και  Προάσπισης Δικαιωμάτων Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, με συντονιστή τον κ. Σταύρο Μπελώνη, πρόεδρο της ΟΣΦΕ.

Στο  δεύτερο τραπέζι θα αναλυθούν οι προοπτικές συνεργασιών του ελληνικού φαρμακείου μέσω συστεγάσεων, συνενώσεων και κοινών δράσεων. Θα συμμετάσχουν οι κκ. Βασίλης Παπαδάκης, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριάκος Θεοδοσιάδης,  πρόεδρος του ΠΦΣ, Σταύρος Ελευθερίου, φαρμακοποιός από τη Σάμο, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Πάνο, πρόεδρο Δ.Σ του Ομίλου ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.