ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επιστολή ΕΟΦ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής

Επιστολή ΕΟΦ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής

 Για συνέπειες της απελευθέρωσης κάνει λόγο ο κ. Γιάννης Δαγρές

  

Έξαρση παραβατικότητας ως προς την προβολή και διαφήμιση δήθεν «θαυματουργών προϊόντων “δια πάσα νόσο”» διαπιστώνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητά τη συμβολή του για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο ΕΟΦ στην ενημερωτική του επιστολή εξηγεί ότι «μόνο τα εγκεκριμένα φάρμακα προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συνεπώς, οποιαδήποτε αναφορά άλλων προϊόντων σε τέτοιου είδους ιδιότητες είναι παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς πρόκειται κατ’ ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας».

Ειδικά δε ως προς τα συμπληρώματα διατροφής, που αφορούν στην πλειονότητα των παρανόμως προβαλλόμενων και διαφημιζόμενων προϊόντων, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι «πρόκειται απλά για διατροφικά προϊόντα, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας υγιών καταναλωτών, αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις και διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές. Η διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί συνεπώς να περιέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, ενώ δεν επιτρέπεται ούτε και να υπονοείται ότι τα συμπληρώματα μπορούν να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη και ποικίλη δίαιτα ή ότι μια τέτοια δίαιτα δεν αποτελεί επαρκή πηγή κατάλληλων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών γενικώς».

Το γεγονός ωστόσο ότι τα προϊόντα αυτά στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών, σημειώνει ο ΕΟΦ.

 

Νομοθετικό πλαίσιο

 

Βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση και έγκριση ούτε από τον ΕΟΦ, ούτε από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς. Στην Ελλάδα, η γνωστοποίηση της κυκλοφορίας τους είναι μεν υποχρεωτική και γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία στον ΕΟΦ, ωστόσο με κανένα τρόπο δεν ταυτίζεται με την εγκριτική διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για την κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων, γεγονός που σύμφωνα με τον ΕΟΦ «οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επισημαίνουν και στην επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής. Ως εκ τούτου, παράνομη είναι, επιπλέον, η πρόκληση εντυπώσεων στον καταναλωτή ότι τα προϊόντα αυτά συνιστώνται από γιατρούς, φαρμακοποιούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας (π.χ. προβολή χώρου φαρμακείου, χρήση “λευκής μπλούζας”) ή ότι ο χρήστης του διαφημιζόμενου προϊόντος καθίσταται “υπεράνθρωπος”, καθώς και η παρότρυνση της χρήσης τους από ανήλικους κλπ».

Ο ΕΟΦ καταλήγει στην επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ότι «διενεργεί κατασταλτικούς ελέγχους στην αγορά και εισηγείται την επιβολή προστίμων, πλην όμως για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας θεωρούμε αναγκαία την συμβολή σας».

 

Γ. Δαγρές: Σωστή πρωτοβουλία

 

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή του ΕΟΦ ο κ. Γιάννης Δαγρές, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ειδικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής έκανε λόγο για «συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς των συμπληρωμάτων» τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΟΦ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Οι πρώτες συνέπειες της απελευθέρωσης είναι πλέον φανερές και οδήγησαν τον ΕΟΦ σε αυτήν την πρωτοβουλία να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής και η οποία κρίνεται σωστή και απαραίτητη. Θυμίζουμε ότι το καταναλωτικό κοινό, ο απλός κόσμος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τη δράση στον οργανισμό τέτοιου είδους σκευασμάτων. Συνεπώς πάντα θα χρειάζεται μία μεσολάβηση ειδικού ώστε η χρήση τους να γίνεται με ασφάλεια, σωστά και με μέτρο. Εμείς οι φαρμακοποιοί από παλιά φωνάζαμε ότι η απελευθέρωση στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής θα ενισχύσει και θα διογκώσει παρασιτικά φαινόμενα που στρέφονται κατά της δημόσιας υγείας, φαινόμενα όπως αυτά που προβάλλει μέσα από την επιστολή του ο ΕΟΦ και προσπαθεί να αντιμετωπίσει με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του. Θυμίζουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι αθώα και ο μόνος τρόπος να χορηγηθούν με ασφάλεια είναι να χορηγούνται από ανεξάρτητο φαρμακοποιό, φαρμακοποιό δηλαδή που δεν είναι υπάλληλος και έχει απεριόριστη ελευθερία και ευθύνη στην άσκηση των καθηκόντων του.