NEA

Νοσ. Παίδων: Δέσμευση Ξανθού για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του Ιουλίου έως τέλη Οκτωβρίου

Νοσ. Παίδων: Δέσμευση Ξανθού για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του Ιουλίου έως τέλη Οκτωβρίου

«Σταθερή πολιτική βούληση του υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της κανονικότητας στις πληρωμές των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ, κάτι που όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια», τονίζει σε δήλωσή του ο Ανδρέας Ξανθός.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

Πιο συγκεκριμένα, έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί στους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,  οι δεδουλευμένες εφημερίες του Ιουλίου, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία των ειδικευόμενων γιατρών οι οποίοι προχώρησαν σήμερα σε επίσχεση εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οφείλεται στη μη έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο οποίος επικαλείται τη μη εφαρμογή του νόμου 4498/2017 για το ωράριο εργασίας των γιατρών, που όμως επίσημα το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του έχει θέσει σε προσωρινή αναστολή μέχρι την ολοκλήρωση αναγκαίων προσλήψεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ που είναι σε εξέλιξη.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και την 1η ΥΠΕ, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το θέμα θα συζητηθεί για τη λήψη τελικής απόφασης στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν εντός του Οκτωβρίου οι οφειλόμενες εφημερίες με απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου, αναγνωρίζοντας την υποχρέωση της Πολιτείας να καταβάλλει έγκαιρα και απρόσκοπτα την αποζημίωση μιας επίπονης υπερωριακής εργασίας που συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας περίθαλψης.

Ο Α. Ξανθός δήλωσε επίσης στην αντιπροσωπεία των ειδικευόμενων γιατρών ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να «θωρακιστεί» ακόμα περισσότερο η διαδικασία της έγκαιρης αποζημίωσης του εφημεριακού έργου που πραγματοποιείται στο ΕΣΥ από το ιατρικό προσωπικό.

 

Άρνηση καταβολής δεδουλευμένων: επανάληψη του ίδιου έργου για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» είχαν ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου, πριν τρεις εβδομάδες, ότι θα προχωρούσαν σε επίσχεση εργασίας εάν δε δίνονταν οριστική λύση στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους με έγγραφες δεσμεύσεις. Και αυτό γιατί η καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών τους είναι έργο που έχει ξαναπαιχτεί στο νοσοκομείο Παίδων.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι και την περασμένη άνοιξη η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεύθυνη για το νοσοκομείο, αρνήθηκε να εγκρίνει την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, επικαλούμενη τον Νόμο 4498/2017 περί εβδομαδιαίου ωραρίου των Νοσοκομειακών Ιατρών. Και στην περίπτωση εκείνη είχαν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις, αλλά τελικά, η πληρωμή έγινε εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας.

Τις κινητοποιήσεις των ειδικευομένων γιατρών του παιδιατρικού νοσοκομείου στήριξε εξαρχής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος με επιστολή που απέστειλε χτες στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και στη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, εξέφραζε την έντονη διαμαρτυρία του, για την κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των ειδικευομένων, οι οποίοι κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, στηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.