NEA

Ορατός ο κίνδυνος να κλείσει η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ορατός ο κίνδυνος να κλείσει η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Το γεγονός επισημαίνουν βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας που απευθύνουν σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας.

 

Ειδικότερα, στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο» και ειδικά στην Ψυχιατρική Κλινική που βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμό της αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας, Βασίλης Οικονόμου και Χαράλαμπος Αθανασίου.

 

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι ρωγμές στο κτίριο είναι πιο εμφανείς από ποτέ και φοβίζουν προσωπικό και ασθενείς, το υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα είναι σάπιο με αποτέλεσμα να φουσκώνουν τα πατώματα, ενώ τα απόβλητα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους –και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις κατά τη φιέστα των εγκαινίων– δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καμιά βελτιωτική ενέργεια στην Ψυχιατρική Κλινική και εάν θα προβεί σε άμεσες σχετικές ενέργειες ώστε αφενός να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο η Κλινική και αφετέρου να μην απειλείται η υγεία των ασθενών και του προσωπικού του Nοσοκομείου.

 

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Κίνδυνος οριστικού κλεισίματος της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο»

 

Για άλλη μια φορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έδωσε υποσχέσεις που δεν τήρησε. Συγκεκριμένα, πριν πέντε μήνες κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» είχε υποσχεθεί άμεσες βελτιωτικές ενέργειες. Η κατάσταση, όμως, όχι μόνο δεν έχει καλυτερεύσει αλλά έχει χειροτερεύσει. Κατά τη ξενάγησή του μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός είχε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο κτίριο της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Και σήμερα η Ψυχιατρική Κλινική βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμό της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες, οι ρωγμές στο κτίριο είναι πιο εμφανείς από ποτέ και φοβίζουν προσωπικό και ασθενείς - σημειώνοντας δε ότι η κατάσταση του κτιρίου επιβαρύνθηκε επί τα χείρω μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2017 που έπληξε το νησί.

Το υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα είναι σάπιο με αποτέλεσμα να φουσκώνουν τα πατώματα, ενώ τα απόβλητα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι ιατροί και το προσωπικό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο μόλυνσης από τρωκτικά που έχουν παρεισφρήσει στο χώρο. Είναι απαράδεκτο ένα ολοκαίνουργιο Νοσοκομείο – έργο για το οποίο προσπάθησαν τόσοι πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - λίγους μήνες μετά τη φιέστα των εγκαινίων που διοργάνωσε η κυβέρνηση, να κινδυνεύει να κλείσει η ψυχιατρική του κλινική εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνώντων.

Η αδιαφορία μάλιστα επεκτείνεται γενικότερα τόσο στο προσωπικό όσο και στις υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που δέχεται μεγάλη πίεση από την πληθώρα των περιστατικών που εξυπηρετούνται σε αυτό λόγω του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους, και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καμία βελτιωτική ενέργεια στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο»;
  2. Σε ποιες σχετικές και άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την βελτίωση της κατάστασης στην Ψυχιατρική Κλινική ώστε αφενός να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο και αφετέρου να μην απειλείται η υγεία των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας                                          Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου                                       Επικρατείας

Χαράλαμπος Αθανασίου                               Λέσβου