ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πρωτοβουλία Π.Φ.Σ. για επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Φαρμακοποιών και του νόμου για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Πρωτοβουλία Π.Φ.Σ. για επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Φαρμακοποιών και του νόμου για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Δύο σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη θεσμική λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας αλλά και των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των φαρμακοποιών και των Συλλόγων τους, όπως και των μεταξύ τους σχέσεων θα συζητηθούν στην τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η οποία ορίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το ένα από αυτά έχει να κάνει με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Φαρμακοποιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη ο κώδικας αυτός είναι πάρα πολύ παλιός και χρειάζεται επικαιροποίηση. «Πριν από 4-5 χρόνια είχαν ετοιμαστεί τροποποιήσεις αυτού του κώδικα οι οποίες δεν νομοθετήθηκαν από την τότε πολιτική ηγεσία. Σήμερα επαναφέραμε το θέμα, συγκροτήθηκε πριν από 2-3 μήνες μία ομάδα εργασίας από όλες τις τάσεις και παρατάξεις που κινούνται στον φαρμακευτικό χώρο η οποία έκανε μία καλή δουλειά, έβαλε κάτω τον υπάρχοντα κώδικα δεοντολογίας και εκτίμησε ποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν. Αυτός ο κώδικας μετά την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο θα τεθεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Συλλόγων και στη συνέχεια θα δοθεί στον υπουργό Υγείας με το αίτημα να νομοθετηθεί καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας αποκτά υπόσταση είτε ως Νόμος του κράτους είτε ως Προεδρικό Διάταγμα αλλιώς δεν έχει κύρος και αξία. Παράλληλα και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που αφορά τον Κώδικα η ίδια ομάδα ολοκλήρωσε τις αναγκαίες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο του ιδρυτικού νόμου περί φαρμακευτικών Συλλόγων. Μιλάμε για τον Νόμο 3601 του 1928!!! Εκτιμήσαμε ότι μετά από ενενήντα χρόνια  -και καθώς ο νόμος αυτός είναι γραμμένος με τη λογική της εποχής εκείνης και με τη φρασεολογία και την ορολογία της εποχής εκείνης- αυτός ο νόμος χρειάζεται να επικαιροποιηθεί διότι είναι βασισμένος σε δεδομένα και γραμμένος πάνω στο κλίμα και στο πνεύμα της εποχής εκείνης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εποχής εκείνης.

Η ομάδα εργασίας επεξεργάστηκε και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Νόμο 3601/1928, τις έχει καταγράψει και αφού τεθούν κι αυτές υπόψιν του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (σ.σ. όπως και έγινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 1ης Οκτωβρίου) θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και εν συνεχεία προς το υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση αυτού του νόμου, 90 χρόνια ακριβώς μετά την πρώτη ψήφισή του».

Σημαντικές αλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις βασικές αλλαγές που θα υπάρξουν στο νέο Κώδικα Δεοντολογίας ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι αφορούν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, το διαδίκτυο, τη διαφήμιση των φαρμάκων και των φαρμακείων, το τι δεν θα πρέπει να κάνει ο φαρμακοποιός με βάση τα σημερινά δεδομένα στο χώρο της επικοινωνίας, τις σχέσεις των φαρμακοποιών με τον φαρμακευτικό τους Σύλλογο όπως και το σεβασμό και την τήρηση των αποφάσεών των Συλλόγων.

Για τον ιδρυτικό νόμο των φαρμακευτικών Συλλόγων για το 3601/1928 ο κ.. Θεοδοσιάδης θέλοντας να δείξει το χάσμα που πρέπει να καλυφθεί σημείωσε για παράδειγμα ότι οι διαδικασίες που περιγράφονται για τη σύγκληση μιας Γενικής Συνέλευσης αναφέρουν ότι απαιτείται η δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε δύο τοπικές εφημερίδες. Βεβαίως όπως εξηγεί πολλές τέτοιες αναχρονιστικές προβλέψεις έχουν καταργηθεί de facto καθώς ο νομοθέτης το 1928 δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το 2018 θα υπήρχαν e-mail. Sms και άλλα μέσα επικοινωνίας που τότε δεν υπήρχαν ώστε να ειδοποιούνται οι φαρμακοποιοί. Ακόμη και για τον τρόπο είσπραξης τω συνδρομών… Για παράδειγμα τότε δεν υπήρχε ο όρος “ορκωτός ελεγκτής”. «Εμείς προτείνουμε» αναφέρει ο κ. Θεοδοσιάδης «Σύλλογοι που έχουν ετήσιο Ισολογισμό πάνω από 200.000 ευρώ να έχουν υποχρέωση να εγκαταστήσουν ορκωτό ελεγκτή. Υπάρχουν δηλαδή πράγματα που και εκ της εμπειρίας αλλά και από τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, επιβάλλουν μία προσαρμογή. Δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία ως προς τη σχέση φαρμακοποιών μεταξύ τους, όπου απαιτείται ένας σεβασμός, μία αλληλεγγύη, μία συνεργασία ούτε ως προς τη σχέση των φαρμακοποιών με τον Σύλλογό τους, μπαίνουν απλά τα πράγματα σε μία βάση που είναι πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του DailyPharmaNews ξεκαθάρισε ότι «δεν ακουμπάμε καθόλου τα των εκλογικών διαδικασιών, διάρκεια θητείας συμβουλίου, τρόπο εκλογής κτλ. Ο κλάδος δεν έχει συζητήσει τέτοια θέματα. Όταν τα συζητήσει κι εάν είναι ώριμος να κάνει αλλαγές θα τις κάνει αλλά αυτή τη στιγμή εκτιμήσαμε ότι αυτό που προέχει η προσαρμογή και η διευκόλυνση της λειτουργίας των Συλλόγων στα σημερινά δεδομένα».